Selecteer een pagina

Uitgelicht: Bijzondere stoffen #6 Tricot

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over tricot.


Waar is de stof van gemaakt?

Tricot is de benaming voor alle gebreide stoffen. De term is afgeleid van het Franse woord tricoter, dit betekent breien. Doordat de stof zo fijn gebreid is, is deze rekbaar, wat erg fijn draagt. Tricot wordt ook wel jersey genoemd.

Tricot wordt meestal gemaakt van katoen of viscose. Viscose heeft als voordeel dat het wat soepeler valt dat de katoenen versie. Daarnaast heeft viscose ook iets meer glans dan katoen. Katoenen tricot voelt vaak iets dikker aan. Persoonlijk vind ik katoenen tricot fijner om te verwerken op de naaimachine.

Tegenwoordig zie je steeds meer dat er aan de stof een paar procent lycra of elastan wordt toegevoegd. Op deze manier wordt er voorkomen dat de stof snel kan gaan lubberen.


Voor welke projecten is tricot geschikt?

Tricot is super leuk om toffe shirts en jurkjes van te maken. Ook voor kinderkleding zijn er ontelbaar veel leuke stoffen met printjes te vinden. Doordat de stof rekt draagt dit fijn. Met name katoenen tricot draagt fijn in de zomer. Kies bijvoorbeeld voor een zomers printje, het model van de kleding hoeft dan niet ingewikkeld te zijn. Wanneer je kiest voor een “simpel” recht jurkje of eenvoudig shirt zal de print het werk doen.


Tips

 • Gebruik voor het naaien van tricot op de naaimachine een stretchsteek of een flauwe zigzagsteek.
 •  

  • Gebruik voor het stikken van de naden een stretchnaald / jerseynaald. Deze naalden hebben een rondere punt wat er voor zorgt dat de stof niet zal beschadigen.

   

   

  • Voor het afwerken van halslijn en de mouwen kan je gebruik maken van elastisch biasband. Met dit band blijft het kledingstuk rekbaar, daarnaast is het ook nog eens makkelijk te verwerken!

   

   

  • Maak een mooie zoom met een tweelingnaald. Op deze manier zorg je ervoor dat de zoom rekbaar blijft, daarnaast is het ook nog eens een mooie afwerking.

   


  Wil je meer tips om te werken met tricot? Lees dan vooral ook deze blog:

  10 tips voor het naaien van stretch stoffen

  Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

  Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

  In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

  Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

  Yes! Je doet mee met de workshop