Selecteer een pagina

Uitgelicht: Bijzondere stoffen #6 Tricot

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over tricot.


Waar is de stof van gemaakt?

Tricot is de benaming voor alle gebreide stoffen. De term is afgeleid van het Franse woord tricoter, dit betekent breien. Doordat de stof zo fijn gebreid is, is deze rekbaar, wat erg fijn draagt. Tricot wordt ook wel jersey genoemd.

Tricot wordt meestal gemaakt van katoen of viscose. Viscose heeft als voordeel dat het wat soepeler valt dat de katoenen versie. Daarnaast heeft viscose ook iets meer glans dan katoen. Katoenen tricot voelt vaak iets dikker aan. Persoonlijk vind ik katoenen tricot fijner om te verwerken op de naaimachine.

Tegenwoordig zie je steeds meer dat er aan de stof een paar procent lycra of elastan wordt toegevoegd. Op deze manier wordt er voorkomen dat de stof snel kan gaan lubberen.


Voor welke projecten is tricot geschikt?

Tricot is super leuk om toffe shirts en jurkjes van te maken. Ook voor kinderkleding zijn er ontelbaar veel leuke stoffen met printjes te vinden. Doordat de stof rekt draagt dit fijn. Met name katoenen tricot draagt fijn in de zomer. Kies bijvoorbeeld voor een zomers printje, het model van de kleding hoeft dan niet ingewikkeld te zijn. Wanneer je kiest voor een “simpel” recht jurkje of eenvoudig shirt zal de print het werk doen.


Tips

 • Gebruik voor het naaien van tricot op de naaimachine een stretchsteek of een flauwe zigzagsteek.
 •  

  • Gebruik voor het stikken van de naden een stretchnaald / jerseynaald. Deze naalden hebben een rondere punt wat er voor zorgt dat de stof niet zal beschadigen.

   

   

  • Voor het afwerken van halslijn en de mouwen kan je gebruik maken van elastisch biasband. Met dit band blijft het kledingstuk rekbaar, daarnaast is het ook nog eens makkelijk te verwerken!

   

   

  • Maak een mooie zoom met een tweelingnaald. Op deze manier zorg je ervoor dat de zoom rekbaar blijft, daarnaast is het ook nog eens een mooie afwerking.

   


  Wil je meer tips om te werken met tricot? Lees dan vooral ook deze blog:

  10 tips voor het naaien van stretch stoffen

  Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

  Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

  Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

  Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

  Nieuwste Blog

  Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

  Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

  Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!