Selecteer een pagina

Uitgelicht: Bijzondere stoffen #7 Katoen

Bijzondere stoffen 7 Katoen

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over katoen.


Katoen is op dit moment denk ik wel een van de bekendste stoffen. Het is een stof die makkelijk te verwerken en is en die vaak lang mooi blijft.


Waar is de stof van gemaakt?

Katoen is een natuurlijke stof, het is een plantaardige vezel. In de vrucht van de katoenplant zit zaadpluis, hier wordt katoen van gemaakt. Wanneer de vrucht rijp is, dan barst deze open en worden het pluis zichtbaar. De zaden worden verwijderd, en de vezels worden gesponnen tot draden. Van deze draden wordt de stof geweven.

Ongetwijfeld heb je ook wel eens gehoord van ongebleekte katoen. Wanneer je deze stof van dichterbij bekijkt, dan zie je vaak zwarte puntjes, die zijn de restjes van de zaden. Deze stof is daarom ook wel bekend onder de naam pitjeskatoen.

Er zijn super veel verschillende stoffen die gemaakt worden van katoen. Bovengenoemd ongebleekte katoen, maar ook corduroy, denim, badstof en jersey en fluweel zijn vaak gemaakt van katoen. De manier waarom de draden worden geweven of gebreid bepaalt de eigenschappen van de stof. Zo is jersey doordat het gebreid is rekbaar. Maar denim is daarentegen een keperweefsel en is daardoor weer veel steviger.

Hoewel katoen een natuurlijke stof is betekent dit nog niet meteen dat dit ook goed is voor het milieu. Voor het produceren van katoen is erg veel water en land nodig. Daarnaast wordt er ook vaak gebruik gemaakt van chemicaliën. Gelukkig zie je tegenwoordig steeds meer duurzame alternatieven ontstaan, zoals biologisch katoen en gerecycled katoen. Wanneer stoffen het Oeko-Tex keurmerk hebben dan weet je zeker dat de stof geen schadelijke stoffen bevat.


Voor welke projecten is katoen geschikt?

In de zomer draagt katoen super fijn, Het neemt goed vocht op. En het voelt lekker koel aan. Katoen bestaat uit gladde vezels die de warmte van het lichaam op deze manier snel af kunnen voeren. Dat maakt deze stof met name zeer geschikt voor luchtige zomerkleding. Al zijn tricotshirtjes natuurlijk ook leuk bij wat kouder weer, helemaal al je het combineert met een leuk vestje.

Het enige nadeel van katoen is dat het wat sneller kan kreuken. Het is een materiaal wat over het algemeen lang mooi blijft en dat makkelijk te onderhouden is. Katoen kan in vergelijking met andere stoffen wat heter worden gewassen


Tips

  • Katoen kan wat krimpen wanneer je het wast, was de stof daarom altijd voor dat je deze gaat verwerken.
  • Maak gebruik van katoenen garen wanneer je iets van katoen gaat maken. Let wel op bij stretchstoffen kan je naad snel knappen wanneer je hier katoenen garen voor gebruikt.
Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop