Selecteer een pagina

Uitgelicht: Bijzondere stoffen #7 Katoen

Bijzondere stoffen 7 Katoen

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over katoen.


Katoen is op dit moment denk ik wel een van de bekendste stoffen. Het is een stof die makkelijk te verwerken en is en die vaak lang mooi blijft.


Waar is de stof van gemaakt?

Katoen is een natuurlijke stof, het is een plantaardige vezel. In de vrucht van de katoenplant zit zaadpluis, hier wordt katoen van gemaakt. Wanneer de vrucht rijp is, dan barst deze open en worden het pluis zichtbaar. De zaden worden verwijderd, en de vezels worden gesponnen tot draden. Van deze draden wordt de stof geweven.

Ongetwijfeld heb je ook wel eens gehoord van ongebleekte katoen. Wanneer je deze stof van dichterbij bekijkt, dan zie je vaak zwarte puntjes, die zijn de restjes van de zaden. Deze stof is daarom ook wel bekend onder de naam pitjeskatoen.

Er zijn super veel verschillende stoffen die gemaakt worden van katoen. Bovengenoemd ongebleekte katoen, maar ook corduroy, denim, badstof en jersey en fluweel zijn vaak gemaakt van katoen. De manier waarom de draden worden geweven of gebreid bepaalt de eigenschappen van de stof. Zo is jersey doordat het gebreid is rekbaar. Maar denim is daarentegen een keperweefsel en is daardoor weer veel steviger.

Hoewel katoen een natuurlijke stof is betekent dit nog niet meteen dat dit ook goed is voor het milieu. Voor het produceren van katoen is erg veel water en land nodig. Daarnaast wordt er ook vaak gebruik gemaakt van chemicaliën. Gelukkig zie je tegenwoordig steeds meer duurzame alternatieven ontstaan, zoals biologisch katoen en gerecycled katoen. Wanneer stoffen het Oeko-Tex keurmerk hebben dan weet je zeker dat de stof geen schadelijke stoffen bevat.


Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Voor welke projecten is katoen geschikt?

In de zomer draagt katoen super fijn, Het neemt goed vocht op. En het voelt lekker koel aan. Katoen bestaat uit gladde vezels die de warmte van het lichaam op deze manier snel af kunnen voeren. Dat maakt deze stof met name zeer geschikt voor luchtige zomerkleding. Al zijn tricotshirtjes natuurlijk ook leuk bij wat kouder weer, helemaal al je het combineert met een leuk vestje.

Het enige nadeel van katoen is dat het wat sneller kan kreuken. Het is een materiaal wat over het algemeen lang mooi blijft en dat makkelijk te onderhouden is. Katoen kan in vergelijking met andere stoffen wat heter worden gewassen


Tips

  • Katoen kan wat krimpen wanneer je het wast, was de stof daarom altijd voor dat je deze gaat verwerken.
  • Maak gebruik van katoenen garen wanneer je iets van katoen gaat maken. Let wel op bij stretchstoffen kan je naad snel knappen wanneer je hier katoenen garen voor gebruikt.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!