Selecteer een pagina

Van garen wisselen tijdens het haken, hoe doe je dat?

Van garen wisselen tijdens het haken, hoe doe je dat?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat midden in een toer ineens je garen op is. En dan wat moet je dan doen? Geen paniek! Je hecht eenvoudig een nieuwe draad aan. In deze blog laat ik je zien hoe je dit doet.

Het is het handigst om van garen te wisselen aan het begin of einde van een toer, maar mocht het zo zijn dat je midden in een toer er achter komt dat je door je garen heen bent, dan is er zeker geen man over boord. Voor dit voorbeeld heb een aantal toeren vasten gehaakt. In tegenstelling tot de “normale” vasten heb ik deze steken in de achterste lussen gehaakt. Daarom ziet mijn versie er iets anders uit dan je misschien gewend bent. Maar voor het wisselen van garen blijft deze manier precies hetzelfde.

Ik heb het eerste deel van de vaste gehaakt (ik heb de haaknaald in de steek gestoken, de draad opgepakt en nu staan er 2 lussen op mijn haaknaald), dit heb ik nog met het oude garen gedaan.

Gehaakte vasten, van garen veranderen
Wisselen van garen tijdens het haken

Hierna pak je het nieuwe bolletje garen erbij. Het uiteinde van het garen leg je naast het uiteinde van het oude bolletje. De steek maak je nu af met het nieuwe garen. De draden kun je gewoon laten hangen en een klein beetje aantrekken, zodat de steek mooi aansluit. Wanneer je klaar bent met het haken van het item kun je de draden netjes wegsteken met een grove naald en ten slotte kort afknippen. Op deze manier is de wisseling van het garen bijna niet zichtbaar.

Nieuw garen aanhechten bij haken
Nieuw garen gebruiken bij vasten haken

Haak je met andere steken zoals stokjes, dan werkt dit eigenlijk precies hetzelfde. Het eerste deel van de steek haak je met het oude garen, en de laatste doorhaling maak je met het nieuwe garen.

Tip! Wil je tijdens het haken van kleur wisselen? Dan kun je ook deze manier gebruiken. De kleurenwissel is alleen dan wel zichtbaar. Wil je liever gebruik maken van een vrijwel onzichtbare kleurenwissel? Lees dan zeker even deze blog hier laat ik het je stap voor stap zien hoe je dat doet.

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!