Van garen wisselen tijdens het haken, hoe doe je dat?

Van garen wisselen tijdens het haken, hoe doe je dat?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat midden in een toer ineens je garen op is. En dan wat moet je dan doen? Geen paniek! Je hecht eenvoudig een nieuwe draad aan. In deze blog laat ik je zien hoe je dit doet.

Het is het handigst om van garen te wisselen aan het begin of einde van een toer, maar mocht het zo zijn dat je midden in een toer er achter komt dat je door je garen heen bent, dan is er zeker geen man over boord. Voor dit voorbeeld heb een aantal toeren vasten gehaakt. In tegenstelling tot de “normale” vasten heb ik deze steken in de achterste lussen gehaakt. Daarom ziet mijn versie er iets anders uit dan je misschien gewend bent. Maar voor het wisselen van garen blijft deze manier precies hetzelfde.

Ik heb het eerste deel van de vaste gehaakt (ik heb de haaknaald in de steek gestoken, de draad opgepakt en nu staan er 2 lussen op mijn haaknaald), dit heb ik nog met het oude garen gedaan.

Gehaakte vasten, van garen veranderen
Wisselen van garen tijdens het haken

Hierna pak je het nieuwe bolletje garen erbij. Het uiteinde van het garen leg je naast het uiteinde van het oude bolletje. De steek maak je nu af met het nieuwe garen. De draden kun je gewoon laten hangen en een klein beetje aantrekken, zodat de steek mooi aansluit. Wanneer je klaar bent met het haken van het item kun je de draden netjes wegsteken met een grove naald en ten slotte kort afknippen. Op deze manier is de wisseling van het garen bijna niet zichtbaar.

Nieuw garen aanhechten bij haken
Nieuw garen gebruiken bij vasten haken

Haak je met andere steken zoals stokjes, dan werkt dit eigenlijk precies hetzelfde. Het eerste deel van de steek haak je met het oude garen, en de laatste doorhaling maak je met het nieuwe garen.

Tip! Wil je tijdens het haken van kleur wisselen? Dan kun je ook deze manier gebruiken. De kleurenwissel is alleen dan wel zichtbaar. Wil je liever gebruik maken van een vrijwel onzichtbare kleurenwissel? Lees dan zeker even deze blog hier laat ik het je stap voor stap zien hoe je dat doet.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Het patroon en de uitleg ontvang je helemaal gratis!

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop