Selecteer een pagina

Wat is het verschil tussen patchwork en quilten?

Wat is het verschil tussen patchwork en quilten?

Wellicht heb je de term patchwork al eens gehoord. In een voorgaande blog kon je al lezen wat dit precies is en hoe het is ontstaan. De term quilten hoor je ook regelmatig. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen patchwork en quilten? Je leest het in deze blog.

Patchwork is simpelweg het aan elkaar naaien van de verschillende lapjes stof. Eigenlijk maak je van al die kleine lapjes weer één grote lap, of te wel bijna een soort nieuwe stof. Deze stukjes stof worden vaak op zo’n manier aan elkaar genaaid dat er hele patronen en bijzondere kleurencombinaties ontstaan. Deze “nieuwe lap stof” noem je een patchwork. Vroeger werd dit met name gebruikt voor (wand)kleden en dekens. Maar tegenwoordig zie je deze techniek weer veel vaker voorbijkomen, en nu ook zeker weer meer in bepaalde kledingstukken. Wanneer je kiest voor vintage stofjes of stoffen met bloemenprint, creëer je zo al snel jouw eigen cottagecore items.

Het verschil tussen patchwork en quilten

Van een patchwork zou je bijvoorbeeld een deken of een jas kunnen maken. Aan de binnenkant van de lap stof die je hebt gemaakt zie je natuurlijk nog allemaal naden en naadtoeslag. Dit is niet zo’n nette afwerking, en daarom wordt er dan ook vaak voor gekozen om het item te voeren. Om het extra warm en mooi stevig te maken, kun je een aparte tussenvoering tussen de 2 lagen (de patchwork en de voering) naaien. Deze techniek, waarbij meerdere lagen stof op elkaar worden genaaid, noem je quilten. Naast dekens en jassen kun je deze techniek natuurlijk ook prima voor andere items gebruiken.

Er bestaan verschillende soorten tussenvoering. Zo zijn er tal van variaties in diktes en verschillende materialen. Welke tussenvoering je het beste kunt gebruiken is echt afhankelijk van het item dat je gaat maken. Voor een jas of een deken kies je bijvoorbeeld een dikkere tussenvoering dan voor een item wat je als decoratie maakt.

Ook met de stof die aan de achterkant komt, kun je flink variëren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kant-en-klare stof die helemaal past bij jouw zelfgemaakte patchwork. Maar je kunt er ook juist voor kiezen om voor deze kant ook een patchwork te maken, wellicht wat grover dan de versie die aan de voorkant komt.

Om ervoor te zorgen dat de 3 verschillende lagen mooi op elkaar blijven zitten, kun je er voor kiezen om deze lagen op bepaalde punten op elkaar te naaien. Dit noem je ook wel doorpitten. Dit kan met de hand, al kost dit natuurlijk echt wel aardig wat tijd. Maar dit kan ook prima op de naaimachine. Wanneer je wilt dat dit stiksel juist niet opvalt. Dan wordt dit doorstikken zo veel mogelijk in de naden gedaan, die zijn ontstaan toen je de verschillende stukjes stof aan elkaar ging naaien.

Maar je kunt er ook juist voor kiezen om het doorstikken van deze lagen in een opvallend motief te doen. Er bestaan bijvoorbeeld speciale pennen en potloden met inkt die zal vervagen wanneer je de stof wast. Met deze pennen en potloden kun je heel eenvoudig hele patronen op de stof tekenen. En deze lijnen kun je dan vervolgens gaan stikken met je naaimachine. Op deze manier blijven de verschillende lagen stof goed op elkaar liggen en krijgt jouw item ook nog eens super toffe extra details.

De 3 lagen stof kun je ten slotte nog netjes afwerken met een bies langs alle randen. Zo zijn alle rafelranden in één keer weggewerkt.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop