Selecteer een pagina

Wat is het verschil tussen patchwork en quilten?

Wat is het verschil tussen patchwork en quilten?

Wellicht heb je de term patchwork al eens gehoord. In een voorgaande blog kon je al lezen wat dit precies is en hoe het is ontstaan. De term quilten hoor je ook regelmatig. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen patchwork en quilten? Je leest het in deze blog.

Patchwork is simpelweg het aan elkaar naaien van de verschillende lapjes stof. Eigenlijk maak je van al die kleine lapjes weer één grote lap, of te wel bijna een soort nieuwe stof. Deze stukjes stof worden vaak op zo’n manier aan elkaar genaaid dat er hele patronen en bijzondere kleurencombinaties ontstaan. Deze “nieuwe lap stof” noem je een patchwork. Vroeger werd dit met name gebruikt voor (wand)kleden en dekens. Maar tegenwoordig zie je deze techniek weer veel vaker voorbijkomen, en nu ook zeker weer meer in bepaalde kledingstukken. Wanneer je kiest voor vintage stofjes of stoffen met bloemenprint, creëer je zo al snel jouw eigen cottagecore items.

Het verschil tussen patchwork en quilten

Van een patchwork zou je bijvoorbeeld een deken of een jas kunnen maken. Aan de binnenkant van de lap stof die je hebt gemaakt zie je natuurlijk nog allemaal naden en naadtoeslag. Dit is niet zo’n nette afwerking, en daarom wordt er dan ook vaak voor gekozen om het item te voeren. Om het extra warm en mooi stevig te maken, kun je een aparte tussenvoering tussen de 2 lagen (de patchwork en de voering) naaien. Deze techniek, waarbij meerdere lagen stof op elkaar worden genaaid, noem je quilten. Naast dekens en jassen kun je deze techniek natuurlijk ook prima voor andere items gebruiken.

Er bestaan verschillende soorten tussenvoering. Zo zijn er tal van variaties in diktes en verschillende materialen. Welke tussenvoering je het beste kunt gebruiken is echt afhankelijk van het item dat je gaat maken. Voor een jas of een deken kies je bijvoorbeeld een dikkere tussenvoering dan voor een item wat je als decoratie maakt.

Ook met de stof die aan de achterkant komt, kun je flink variëren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kant-en-klare stof die helemaal past bij jouw zelfgemaakte patchwork. Maar je kunt er ook juist voor kiezen om voor deze kant ook een patchwork te maken, wellicht wat grover dan de versie die aan de voorkant komt.

Om ervoor te zorgen dat de 3 verschillende lagen mooi op elkaar blijven zitten, kun je er voor kiezen om deze lagen op bepaalde punten op elkaar te naaien. Dit noem je ook wel doorpitten. Dit kan met de hand, al kost dit natuurlijk echt wel aardig wat tijd. Maar dit kan ook prima op de naaimachine. Wanneer je wilt dat dit stiksel juist niet opvalt. Dan wordt dit doorstikken zo veel mogelijk in de naden gedaan, die zijn ontstaan toen je de verschillende stukjes stof aan elkaar ging naaien.

Maar je kunt er ook juist voor kiezen om het doorstikken van deze lagen in een opvallend motief te doen. Er bestaan bijvoorbeeld speciale pennen en potloden met inkt die zal vervagen wanneer je de stof wast. Met deze pennen en potloden kun je heel eenvoudig hele patronen op de stof tekenen. En deze lijnen kun je dan vervolgens gaan stikken met je naaimachine. Op deze manier blijven de verschillende lagen stof goed op elkaar liggen en krijgt jouw item ook nog eens super toffe extra details.

De 3 lagen stof kun je ten slotte nog netjes afwerken met een bies langs alle randen. Zo zijn alle rafelranden in één keer weggewerkt.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!