Selecteer een pagina

Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische stoffen?

Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische stoffen?

Nu zijn er natuurlijk super veel verschillende stoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan corduroy, denim, viscose, linnen, organza enz. Maar wist je dat deze stoffen gemaakt worden van bepaalde vezels? Deze vezels kunnen natuurlijk of synthetisch zijn. In deze blog lees je wat het verschil is tussen natuurlijke en synthetische stoffen en hoe je de verschillende stoffen zelf kunt herkennen.

Wat zijn natuurlijke stoffen?

Natuurlijke stoffen, worden van natuurlijke vezels gemaakt. Dit zijn materialen die rechtstreeks uit de natuur komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan katoen, wol en jute. Deze vezels worden vervolgens als het ware in elkaar gedraaid zodat er een draad ontstaat. En deze draden worden hierna geweven of gebreid, zodat er een grote lap stof ontstaat.

Natuurlijke vezels kun je eigenlijk weer opdelen in 2 categorieën: dierlijke vezels en plantaardige vezels.
Dierlijke vezels, zijn zoals je al kunt vermoeden afkomstig van dieren. Voorbeelden van dierlijke vezels zijn bijvoorbeeld, wol, angora, alpaca, kasjmier, maar ook zijde.
Plantaardige vezels komen juist van planten. Dit kan bijvoorbeeld katoen, linnen, bamboe, jute of hennep zijn.

Het voordeel van natuurlijke stoffen is dat deze over het algemeen fijner dragen, ze ademen meer en zullen beter vocht opnemen.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Wat zijn synthetische stoffen?

Synthetische vezels worden in tegenstelling tot natuurlijke vezels gemaakt in de fabriek. Het doel is natuurlijk om deze synthetische stoffen er zo realistisch mogelijk uit te laten zien, dat ze zoveel mogelijk lijken op de natuurlijke stoffen. Maar dit zorgt er natuurlijk wel voor dat het verschil tussen een natuurlijke of een synthetische stof soms lastig te bepalen is. De synthetische vezels worden bijvoorbeeld gemaakt uit grondstoffen zoals steenkool en aardolie.

Synthetische stoffen, zijn veel “plasticer” en ademen juist niet of veel minder. Voorbeelden van synthetische stoffen zijn bijvoorbeeld acryl, polyester en nylon. Maar tegenwoordig zijn er ook veel vezels met stretch op de markt. Dit zijn bijvoorbeeld elastan, lycra en spandex. Wanneer deze vezels aan een stof worden toegevoegd zal dit ervoor zorgen dat er wat stretch in de stof komt.

Hoe herken je het verschil tussen natuurlijke en synthetische stoffen?

Zoals je hierboven al kon lezen ademen synthetische stoffen in tegenstelling tot natuurlijke stoffen niet. Je kunt dus heel eenvoudig de stof in je hand nemen en deze een beetje opproppen in je vuist. Wanneer je dit een tijdje vasthoudt zal de warmte in je hand toenemen. Natuurlijke stoffen, zoals bijvoorbeeld katoen zullen na een tijdje de warmte van je hand opnemen. Bij synthetische stoffen, zoals polyester zal dit na een tijdje juist wat plakkeriger aan gaan voelen.

Wanneer je de stof zo een tijdje vasthoudt zal je ook zien dat de natuurlijke stoffen veel meer zullen gaan kreuken. Zeker linnen is zo’n stof waarbij je snel de kreukels in de stof zal zien. Synthetische stoffen hebben daarentegen juist de eigenschap dat ze niet of veel minder kreuken.

Wanneer je echt twijfelt zou je ook een heel klein stukje of een draadje van je stof kunnen pakken en deze in een vlammetje kunnen houden. Wanneer de stof synthetisch is dan zal deze snel smelten wanneer deze in contact komt met de vlam. Natuurlijke vezels vatten veel makkelijker vlam. Let wel altijd op dat je dit echt op een veilige manier doet om ongelukken te voorkomen. 

Toch wordt het onderscheiden van natuurlijke en synthetische stoffen je wel moeilijk gemaakt. Het kan namelijk ook zo zijn dat een stof niet 100% natuurlijk of 100% synthetisch is. Viscose is hier een goed voorbeeld van. Deze stof is voor 50% natuurlijk en voor 50% synthetisch. Op deze manier heeft het in feite beide goede eigenschappen van zowel de natuurlijke als de synthetische vezels. Maar goed het maakt het onderscheiden van je stof wel een stukje lastiger. 😉

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!