Selecteer een pagina

Verschillende manieren om een mouw te haken

Verschillende manieren om een mouw te haken

Je eigen trui haken hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Nu kan je natuurlijk super veel verschillende truien haken, denk aan oversized truien, gestreepte truien, maar ook truien met verschillende soorten mouwen. In deze blog heb ik de verschillende manieren om een mouw te haken voor je op een rijtje gezet.

De vorm van de mouw

Afhankelijk van het patroon wat je natuurlijk volgt en de trui die je wilt gaan maken zijn er super veel verschillende mouwen. Denk bijvoorbeeld aan pofmouwen, korte mouwen, flared mouwen, raglan mouwen, strakke mouwen, wijde mouwen, mouwen met een speciale kop, zodat deze mooi in het voor- en achterpand passen. Of juist mouwen die als een rechte “lap” worden gehaakt en zo tegen de panden aan worden genaaid.

De rechte mouwen zijn in feite het makkelijkste om te haken, eigenlijk puur omdat je dan alleen maar rechte stukken hoeft te haken. Toch kan het eindresultaat soms wel mooier zijn als je kiest voor een raglan mouw of een mouw met een kop. Deze mouw (en het voor- en achterpand) volgen namelijk meer de rondingen van het lichaam, waardoor de trui beter aan zal sluiten en fijner zal dragen.

Voor wijdere mouwen gebruik je natuurlijk een groter aantal steken. Bij flared mouwen zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om vanaf de elleboog steken te gaan meerderen, zodat de wijdte van de mouw hierdoor steeds wat groter wordt.

Tip! Soms kan het lastig zij om in te schatten hoe de mouw er straks precies uit komt te zien. Het kan daarom handig zijn om de mouw tussendoor even te passen. Als het voor- en achterpand al klaar zijn kun je met een grote grove steek de mouw hier aan vast naaien, om zo te kijken hoe jouw trui er uit komt te zien. Mocht je deze panden nog niet hebben gehaakt, dan kun je vaak ook alleen de mouw alvast “passen”. Let hierbij wel goed op hoe hoog de bovenkant van de mouw komt. Komt deze precies op je schouder? Of heeft jouw trui meer afzakkende schouders? Op deze manier kun je ook goed de lengte van de mouw bepalen.

Met of zonder boord

De volgende vraag is dan of je wel of geen boord onder aan je mouw wilt toevoegen. Persoonlijk vind ik het zelf altijd wel mooi om een boord toe te voegen. Zeker wanneer de mouw wat wijder is, komt deze weer mooi samen bij je pols, en krijg je een soort “poffend” effect.

Maar je kunt er natuurlijk ook prima voor kiezen om een mouw te haken zonder boord en deze bijvoorbeeld juist leuk om te rollen. Hierdoor zal je trui een hele andere uitstraling krijgen en meer sportief en casual ogen.

Weet wel dat het helemaal niet moeilijk is om een boord te haken. Hier hoef je dus niet tegenop te zien😉. In deze blog vind je een handige tutorial.

Begin je met het boord of eindig je met het boord?

Wanneer je graag een mouw met boord wilt gaan haken, dan zou je dit op twee manieren kunnen doen:

Je zou kunnen starten met het boord en hier naderhand de steken op haken, je haakt dan eigenlijk van onderen naar boven. Het voordeel hiervan is dat je het boord hierna niet meer met de hand op je mouw hoeft vast te naaien. Vaak wordt er hier ook al voor gekozen om het boord alvast met de korte kanten tegen aan elkaar vast te naaien. Hierdoor krijg je al een cirkel waar je dan de rest van de mouw op kunt haken. Op deze manier haak je meteen al in het rond en krijg je geen naad aan de onderkant van je mouw.

Gehaakt boord, de mouw wordt van onderen naar boven gehaakt

Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om juist boven aan de mouw te beginnen en zo naar beneden te haken. Het boord zou je dan onderaan je mouw vast kunnen haken. Of je kunt deze ook als een los onderdeel haken en deze ten slotte met een wat grotere naald en naald onderaan je mouw vastnaaien.

Dit is eigenlijk afhankelijk van het patroon wat je gebruikt en wat jij zelf fijn vind.

Daarnaast zijn er soms ook patronen waarbij je zult zien dat de mouw bijvoorbeeld in de lengte wordt gehaakt, dus van links naar rechts. Dit kan puur per patroon nog een beetje verschillen.

Tip! Je wilt natuurlijk wel dat jouw twee mouwen straks precies hetzelfde zijn. Mocht je tijdens het haken kleine aanpassingen aan het patroon hebben aangebracht (denk bijvoorbeeld aan een net iets langere of kortere mouw) schrijf dit dan wel even goed voor je zelf op. Zo kun je de tweede mouw super snel en met de juiste aanpassingen haken 😉

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Kies je voor effen mouwen of mouwen met een motief?

Nu kun je de mouwen natuurlijk van dezelfde kleur garen als het voor- en achterpand haken, maar je kunt hier ook nog leuk mee spelen. Denk bijvoorbeeld aan mouwen in een contrasterende kleur, een streepmotief, of eventueel enkel het boord in een andere kleur. Hierdoor kun je die casual, basic sweater ineens een hele andere uitstraling geven 😊

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!