Selecteer een pagina

Verschillende soorten breinaalden, wanneer kun je het best welke breinaalden gebruiken?

Verschillende soorten breinaalden, wanneer kun je het best welke breinaalden gebruiken?

Bij breinaalden denk ik zelf eigenlijk gelijk aan die lange rechte breinaalden (die je tijdens het breien onder je oksels klemt 😉). Maar wist je dat er nog meer verschillende soorten breinaalden zijn? In deze blog hebben we de verschillende opties voor je op een rijtje gezet en vertellen we je wanneer je het beste welke naalden kunt gebruiken.

De “ouderwetse” rechte breinaalden

De meest bekende breinaalden zullen ongetwijfeld de rechte breinaalden zijn met een knop aan de achterkant, om te voorkomen dat de steken hiervan af zullen vallen. Deze naalden werden naar mijn idee vooral vroeger veel gebruikt. Maar zijn zeker ook nu nog een prima optie.

Met deze breinaalden kun je heen en weer breien. De steken staan op de ene breinaalden en door te breien komen deze op de andere breinaald. Vervolgens wissel je de breinaalden weer op en ga je weer verder met de volgende ronde. Wanneer je dit eenmaal doorhebt is het eigenlijk niet zo moeilijk. Hiernaast kun je natuurlijk ook weer variëren met verschillende soorten steken.

Deze naalden zijn een prima optie wanneer je net begint met breien en als je even wil uitproberen of dit iets voor jou is.

Deze naalden kun je bijvoorbeeld gebruiken wanneer je een sjaal, trui of iets anders “plats” wilt gaan breien. Wil je liever meteen in het rond breien? Dan kun je beter andere breinaalden kiezen.

Tip! Deze naalden kun je vaak heel goedkoop bij de kringloop vinden, zonde dus om nieuw te kopen.

5 korte breinaalden voor rondbreien (sokkennaalden)

Deze naalden hebben wat weg van bovenstaande breinaalden, maar zijn wat korter. Daarnaast hebben deze breinaalden ook geen knop aan de achterkant, maar vind je juist aan beide kanten een punt. Van deze breinaalden heb je er 5 nodig om te kunnen rondbreien. Het aantal steken verdeel je over 4 naalden. De vijfde naald gebruik je voor het breien van de steken.

Het enige nadeel van deze naalden vind ik dat het soms wat lastiger is om de punten tussen twee naalden in mooi strak te krijgen, som werd deze lus bij mij iets te los. Maar dit kan ook aan mij liggen 😉.

Deze naalden kun je eventueel ook goed gebruiken voor het brein van sokken.

Breinaalden voor rondbreien

Breinaalden voor rondbreien

DROPS Pro Classic Breinaalden Zonder Knop Set (15 cm – kousenbreinaalden)

€23,73 bij Bol.com

Rondbreinaalden

Wanneer je ook graag in het rond wilt gaan breien, dan zijn deze breinaalden een echte aanrader. Eigenlijk zijn het twee korte breinaalden die met elkaar worden verbonden door een koord in het midden. Dit koord is vaak flexibel. Deze naalden kun je dus niet onder je oksels klemmen, maar wanneer je dit eenmaal door hebt brei je hier ook makkelijk een eind mee weg.

Er zijn verschillende soorten rond breinaalden te koop. Denk hierbij aan verschillende, diktes, materialen, maar ook verschillende lengtes van het koord in het midden.

Hoewel het rondbreinaalden heten kun je hier ook prima recht mee breien (dus heen en weer). Wanneer je kiest voor een wat langer koord zijn deze naalden ook erg geschikt voor de wat grotere projecten.

Verwisselbare rondbreinaalden

Tegenwoordig zijn er ook handige sets met rondbreinaalden te koop. In zo’n set vind je verschillende diktes breinaalden, zodat je deze goed kunt afstemmen op het garen dat je wilt gaan gebruiken. Voor een dikker garen kun je dan ook beter een dikkere breinaald gebruiken om te voorkomen dat jouw item straks super strak en stug wordt.

Met verwisselbare breinaalden wordt dit nog een stukje makkelijker. Stel bijvoorbeeld dat je tijdens het breien van naald zou willen, dan hoef je nu niet alle steken over te zetten naar je andere breinaalden. Je kunt dan eenvoudig de breinaalden los draaien van het koord. De nieuwe breinaalden hier weer opdraaien en super snel weer verder waar je was gebleven.

Drops rondbreinaalden set verwisselbaar

Verwisselbare Rondbreinaalden

DROPS Pro Classic Verwisselbare Rondbreinaalden – Set

€38,37 bij Bol.com

Korte rondbreinaalden

Sinds ben ik begonnen met het breien van sokken. En toen ik me een beetje aan het oriënteren was zag ik al snel dat er verschillende soorten breinaalden zijn die je hiervoor kunt gebruiken. Voor deze sokken heb ik gekozen voor de rondbreinaalden met een kort koord.

En hoewel dit in het begin even wennen was, bevalt dit me nu eigenlijk wel goed. Deze breinaalden zijn dan wel echt alleen geschikt voor de projecten met wat minder steken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sokken of een boord voor bijvoorbeeld de mouwen van een trui. Op deze naalden kun je eventueel ook heen- en weer breien i.p.v. rond.

Knit Pro Zing Rondbreinaalden Sokken breien

Korte Rondbreinaalden

KnitPro Zing rondbreinaalden 25cm 3.00mm

€9,05 bij Bol.com

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!