Zelf stond ik niet er niet echt bij stil, tot ik ineens in een boek zag dat er best wel wat verschillende soorten garen zijn voor op de naaimachine. Denk bijvoorbeeld aan universeel naaimachinegaren, borduurgaren, doorstikgaren enz. Maar ook garen gemaakt van verschillende materialen. In deze blog heb ik de verschillende soorten garen die je kunt gebruiken voor het maken van je eigen kleding voor je op een rijtje gezet.
Het “normale” garen voor op de naaimachine
Dit garen zal je denk ik het meeste gebruiken en is eigenlijk ook het garen waar ik persoonlijk als eerste aan denk. Het garen is verkrijgbaar in super veel verschillende kleuren. Daarnaast zijn er ook aardig wat verschillende merken te koop. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd het garen van Gütermann. Dit merk wordt super vaak aangeraden en ik vind het zelf ook een fijn garen om mee te werken.
Dit naaimachinegaren heeft als voordeel dat het niet pluist en vrij stevig is. Je kunt eventueel ook kiezen voor een goedkoper naaimachinegaren van een minder bekend merk. Maar wanneer je dit garen van dichterbij bekijkt zal je misschien ook zal zien dat dit garen soms wat meer kan pluizen. En het is natuurlijk zonde als je er straks achter komt dat jouw zelfgemaakte kledingstuk (waar je bloed, zweet en tranen en heel veel uur in hebt gestopt) straks makkelijker door kan scheuren bij de naden, omdat het garen wat je hebt gebruikt van mindere kwaliteit is.
Naaimachinegaren wordt tegenwoordig meestal gemaakt van polyester. Het grote voordeel van dit materiaal is dat dit super sterk is. Je kunt dit garen voor vrijwel alle stoffen gebruiken.
Wanneer je zelf kleding van katoen gaat maken, kun je ook kiezen voor een katoenen variant. Katoen heeft de neiging om een klein beetje te krimpen wanneer je deze voor het eerste wast. Het katoenen naaimachinegaren zal dan net als de stof een beetje “mee krimpen”. Wanneer je van plan bent om het kledingstuk te gaan verven, dan kun je ook beter gebruik maken van katoenen naaimachinegaren. Dit garen zal namelijk mee verkleuren. Polyester naaimachinegaren zal dit niet doen. Het stiksel met dit garen zal dan juist extra opvallen, omdat dit z’n oorspronkelijke kleur behoudt.
Tegenwoordig kan je bijvoorbeeld ook naaimachinegaren van linnen kopen, maar dit ben ik zelf nog niet zoveel tegengekomen. Je kunt hierbij eigenlijk vooral kijken wat jij zelf fijn vindt om te gebruiken. Het is wel handig om op de dikte van het garen te letten. Voor dunnere stoffen kun je beter ook een wat dunner garen gebruiken. Voor dikkere stoffen zoals wol is een wat dikker en steviger garen juist vaak weer fijner.
Wil je meer lezen over hoe je de juiste kleur naaimachine garen bij je stof kunt vinden? Lees dan vooral ook even deze blog.
Gütermann Wit & Zwart garen
Gutermann 500 m wit en 500 m zwart polyester naaigaren
€13,95 bij Bol.com
Zijdegaren
Met dit garen heb ik zelf nog geen ervaring, maar ik heb gelezen dat dit voor sommige projecten wel een handig hulpmiddel kan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bijzondere kledingstukken van zijde of satijn. Bij deze dunnere stoffen past dan ook het dunnere zijdenaaimachinegaren.
Wanneer je dit garen gebruikt voor het maken van een zoom met de hand heeft dit garen als grote voordeel dat het minder snel in de knoop raakt. Het kan je op deze manier dus een hoop frustratie besparen 😊.
Knoopsgatgaren / doorstikgaren
Dit garen is wat dikker dan het gewone naaimachinegaren en wordt met name gebruikt voor (je raad het al) … knoopsgaten en het doorstikken van bepaalde naden. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee en maak ik mijn knoopsgaten eigenlijk altijd met normaal naaimachinegaren. Maar het is wellicht het proberen waard.
Doordat dit garen dikker is, worden de steken duidelijker zichtbaar op de stof. Zet de steeklengte van je naaimachine voor dit garen wel wat langer en gebruik ook een naaimachinenaald met een groter oogje. Je kunt voor het spoeltje gewoon normaal naaimachinegaren gebruiken.
Rijggaren
Dit garen gebruik je niet op de naaimachine, maar juist met de hand. Soms is het fijn om bepaalde tekens over te nemen op de stof of om bepaalde delen van een naaipatroon alvast op elkaar vast te zetten. Dit doe je dan met grotere grovere steken met de hand. Op deze manier zie je bijvoorbeeld precies waar de markeringspunten zitten of kun je het kledingstuk alvast even passen. Het kan ook gebruikt worden in plaats van spelden. Wanneer je de delen op elkaar hebt geregen is het een stuk makkelijker om dit vast te stikken op de naaimachine.
Rijggaren is hier dan het ideale garen voor. Ook dit garen is iets dikker. Toch is dit garen niet steviger, maar juist wat minder sterk. Maar in dit geval is dit juist een voordeel. Doordat de draad makkelijker breekt, wordt het namelijk makkelijker om dit garen los te halen wanneer je de markeringen niet meer nodig hebt in de stof of wanneer je de patroondelen op de naaimachine hebt vast gestikt. Op deze manier zal je de stof ook minder snel beschadigen.
Garen voor de lockmachine
Eerlijk gezegd gebruik ik soms op de lockmachine ook klosjes met gewoon normaal naaimachinegaren. Maar wanneer je dit doet dan zal je ook al snel merken dat die klosjes wel vrij snel leeg gaan. Grote klussen met lockmachinegaren zijn dan de ideale oplossing. Ook dit garen is weer in verschillende kleuren verkrijgbaar. Ik zou je vooral willen aanraden om er voor te zorgen dat je zeker wit en zwart lockmachinegaren in huis hebt. Dit zijn de kleuren die ik zelf het meeste gebruik.
Hoewel je naaimachinegaren soms prima kunt gebruiken als lockgaren, werkt dit andersom niet. Het lockmachinegaren is namelijk minder sterk dan het naaimachinegaren. Wanneer je dit garen gebruikt voor het in elkaar stikken van kleding zal je misschien merken dat de draad wat sneller kan breken.
Borduurgaren
Je kunt je (zelfgemaakte) kleding natuurlijk extra eigen maken door kleine of grote borduursels toe te voegen. Dit kan heel opvallend, maar dit kan ook juist een mooi subtiel randje langs bijvoorbeeld een zoom zijn. Dit borduren kan je met de hand of met een (naai)machine doen.
Het garen dat je gebruikt voor het met de hand borduren is wat dikker en wordt vaak verkocht in de welbekende strengen. Het voordeel van dit garen is dat je het kunt splitsen en zo de juiste dikte kunt bepalen. Toch is dit garen wel te dik om te gebruiken op je naaimachine. Het oogje van je naaimachinenaald zal meestal te klein zijn om dit garen door heen te rijgen.
Er bestaat ook machineborduurgaren. Dit garen is juist dunner dan het universele naaimachinegaren. Er zijn glanzende versies te koop, deze worden gemaakt van viscose of polyester. Wil je juist een mattere versie? Kies dan voor katoen of wol. Op deze manier krijg je meer nostalgische details.
In combinatie van machineborduurgaren wordt er ook vaak spoelgaren gebruikt. Dit garen gebruik je niet als klosje boven op je naaimachine, maar juist voor het spoeltje onderin je naaimachine. Dit garen is dunner dan het borduurgaren en vaak ook goedkoper. Het klosje op je naaimachine zorgt dan voor de borduursteken aan de goede kant van de stof. en het spoelgaren zorgt voor de onderdraad, of te wel de steken aan de achterkant van de stof.