Selecteer een pagina

Verschillende soorten haaknaalden

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten haaksters, en gelukkig zijn er ook super veel verschillende haaknaalden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haaknaalden gemaakt van verschillende materialen. Zo zijn er haaknaalden gemaakt van bamboe en hout, maar ook van staal en plastic. En vergeet ook de ergonomische haaknaalden niet. In deze blog vertel ik je hier graag meer over.


Kunststof / plastic

Deze haaknaalden zijn ideaal om mee te starten, ze zijn vaak goedkoop en worden regelmatig verkocht als setje van verschillende diktes. Je koopt ze bijvoorbeeld bij de Zeeman, Wibra of Action. De haaknaalden zijn licht van gewicht. Het leuke van deze naalden is dat ze vaak ook verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren, het nadeel is alleen wel dat ze wat sneller kunnen breken. 


Bamboe / hout

Deze haaknaalden voelen warmer aan dan haaknaalden die gemaakt worden van plastic of aluminium. Het grote voordeel van deze haaknaalden is dat ze milieuvriendelijk zijn en daarnaast zijn ze ook nog eens licht van gewicht en erg stevig. Let er wel op dat de naalden echt glad zijn, goed geschuurd en eventueel gelakt zodat je garen niet aan de naald blijft hangen. Wanneer het hout te dun wordt verliest het zijn stevigheid, daarom zijn er helaas geen haaknaalden in dunne maten verkrijgbaar.


Staal en aluminium

Dit is een stevig materiaal dat in tegenstelling tot hout wel weer erg geschikt is voor dunnere haaknaalden. Deze haaknaalden voelen glad en wat kouder aan. Deze naalden zijn met name geschikt voor wat dunner haakgaren. Qua gewicht zijn ze wat zwaarder dan bovengenoemde materialen.

Haaknaalden gemaakt van staal en aluminium

Ergonomische haaknaalden

Je ziet steeds vaker haaknaalden met een speciale handgreep en een voorgevormd handvat, dit zorgt voor extra steun en voorkomt kramp. Zeker als je erg veel haakt dan zijn deze haaknaalden aan te raden. Het nadeel is echter wel dat er wel een prijskaartje aan kan hangen. Wanneer je veel zal gaan haken dan zal ik deze haaknaalden zeker aanraden, wanneer je twijfelt of het haken wel echt iets voor jou is, dan zal ik eerder voor bovenstaande materialen kiezen en eerst gewoon veel uitproberen.

Ergonomische haaknaalden

Kortom, keus genoeg. Ik zou je vooral willen aanraden om verschillende haaknaalden uit te proberen, en te kijken wat je zelf het fijnst vindt haken, dit verschilt namelijk echt per persoon.