Selecteer een pagina

Verschillende soorten haaknaalden, welke haaknaald kun je het beste gebruiken?

Verschillende soorten haaknaalden, welke haaknaald kun je het beste gebruiken?

Er zijn super veel verschillende soorten haaknaalden, van allerlei verschillende diktes tot verschillende soorten materialen. In deze blog vertel ik je meer over de verschillende soorten, en wat mijn favorieten zijn.

Haaknaalden in verschillende diktes

Haaknaalden zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten maten, zo heb je de hele dunne haaknaalden die geschikt zijn voor dunner garen, zoals bijvoorbeeld dunner katoen. En je hebt daarnaast ook hele dikke haaknaalden die bijvoorbeeld gebruikt worden voor textielgaren of een ander chunky garen. Over het algemeen kun je aanhouden, dat hoe dikker het garen is waarmee je wilt gaan haken, des te dikker de haaknaald moet zijn. Wil je meer lezen over de verschillende diktes van haaknaalden, klik dan hier.

Haaknaalden van verschillende materialen

Naast de dikte, zijn er ook heel veel verschillende materialen waarvan haaknaalden worden gemaakt. Hieronder vind je de meest voorkomende.

Kunststof / Plastic haaknaalden

Deze haaknaalden zijn ideaal om mee te starten, ze zijn vaak goedkoop en worden regelmatig verkocht als setje van verschillende diktes. Je koopt ze bijvoorbeeld bij de Zeeman, Wibra of Action. De haaknaalden zijn licht van gewicht. Het leuke van deze naalden is dat ze vaak ook verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren, zo hebben de verschillende maten vaak een andere kleur. Bij mij is dit nog nooit gebeurt, maar ze zeggen dat deze haaknaalden wat sneller zouden kunnen breken.

Bamboe / houten haaknaalden

Deze haaknaalden voelen warmer aan dan haaknaalden die gemaakt worden van plastic of aluminium. Het grote voordeel van deze haaknaalden is dat ze milieuvriendelijk zijn en daarnaast zijn ze ook nog eens licht van gewicht en erg stevig. Met name dikkere haaknaalden, worden dan ook vaak van bamboe of hout gemaakt. Let er wel op dat de naalden echt mooi glad zijn, dat ze goed geschuurd en eventueel gelakt zijn, zodat je garen niet aan de naald blijft hangen. Wanneer het hout te dun wordt verliest het zijn stevigheid, daarom zijn er helaas geen haaknaalden in dunne maten verkrijgbaar.

Stalen en aluminium haaknaalden

Dit is een stevig materiaal dat in tegenstelling tot hout wel weer erg geschikt is voor dunnere haaknaalden. Deze haaknaalden voelen glad en wat kouder aan. Qua gewicht zijn ze wat zwaarder dan bovengenoemde materialen. Ook deze haaknaalden zijn vaak verkrijgbaar in verschillende setjes. Veel oudere (vintage) haaknaalden zijn ook gemaakt van dit materiaal.

Ergonomische haaknaalden

Naast de “standaard” haaknaalden zie je ook steeds vaker ergonomische haaknaalden. Deze haaknaalden hebben vaak een bijzondere vorm of een speciaal voorgevormd handvat. Dit zorgt voor extra steun en voorkomt kramp. Zeker als je erg veel haakt dan zijn deze haaknaalden aan te raden.

Welke haaknaalden raad ik aan?

Iedereen haakt anders en hier zullen dan ook verschillende haaknaalden bij horen. Wanneer je net begint met haken, begin dan vooral eens gewoon met een wat goedkoper setje, waarin verschillende diktes zitten. Wanneer je meer wilt gaan haken, kun je je wellicht eens gaan verdiepen in de ergonomische haaknaalden. Zelf gebruik ik nu een tijdje de haaknaalden van Drops. In deze set zitten verschillende diktes in een handige etui. Iedere haaknaald heeft een eigen kleur. Het handvat van de haaknaalden is wat dikker dan bijvoorbeeld een stalen haaknaald, wat ik persoonlijk erg fijn vind.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop