Verschillende soorten naaimachinenaalden

Naaimachinenaalden zijn er in allerlei verschillende soorten. Zo heb je naalden voor dunne stoffen, stretchstoffen, denim, en nog veel meer. In deze blog laat ik je zien welke naalden er zijn en welke je het beste voor welke stof kunt gebruiken.

Naaimachinenaalden verschillende merken

Er zijn verschillende merken naaimachinenaalden. Ik zou je willen aanraden om niet te besparen op je naalden en deze van een goed merk te kopen. Dit is niet alleen beter voor je naaimachine maar zal ook voor een mooier resultaat zorgen. Schmetz is een voorbeeld van een merk dat goede kwaliteit levert en wat ik zelf ook vaak gebruik.

Al hoewel er verschillende spoeltjes en naaimachinevoetjes zijn voor verschillende merken naaimachines, is dit niet het geval bij naaimachinenaalden. Het is dus niet zo dat je voor een bepaald merk naaimachine ook een bepaald merk naald moet gebruiken. Deze zijn allemaal universeel. Daar hoef je je dus niet druk over te maken. 😊

Dikte van de naaimachinenaalden

De dikte van de naalden wordt aangeduid met een cijfer van 60 – 120.
60 / 70 is geschikt voor dunne stoffen. (gebruik bij deze naald ook dunner naaigaren)
80 / 90 is geschikt voor normale tot middel dikke stoffen
100 – 120 is geschikt voor dikke en zware stoffen. Gebruik hiervoor ook extra sterk garen

Over het algemeen geld hoe dunner de te naaien stof des te dunner de naald moet zijn.

Wil je weten hoe je de juiste dikte van de naaimachinenaald kunt kiezen? Bekijk dan ook zeker even deze blog.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Verschillende soorten naaimachinenaalden

Naast de verschillende merken van de naalden en de verschillende diktes zijn er ook verschillende soorten naaimachinenaalden. Nu zal je denk niet alle deze verschillende soorten gebruiken, maar hieronder hebben we de meest gebruikte naalden voor je op een rijtje gezet.

Het belangrijkste om hierbij in gedachten te houden wanneer je op zoek gaat naar de goede naaimachinenaald, is de stof waarmee je aan de slag wilt gaan. De stof bepaalt simpelweg de naald die je kunt gebruiken.

Universele naalden

De naam zegt het al deze naalden kun je gebruiken voor verschillende stoffen. Deze naalden zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en worden vaak geleverd in een handig doosje met verschillende diktes bij elkaar.

Deze naalden kan je voor de meeste geweven stoffen gebruiken. Geweven stoffen kun je vrij makkelijk herkennen omdat deze over het algemeen niet rekbaar zijn. Dit kunnen zowel stoffen zijn gemaakt van natuurlijke materialen (zoals katoen of linnen) als stoffen van synthetische materialen (polyester en viscose).

Het is handig om altijd een extra doosje met universele naaimachinenaalden in huis te hebben, omdat je deze naalden het meeste zal gebruiken.

Naaimachinenaalden universele naalden
Naaimachinenaalden universele naalden

Jeans naalden

Deze naald is erg sterk in vergelijking met de universele naalden en heeft een scherpere punt. De scherpe punt zorgt er voor dat deze naald ook geschikt is voor imitatieleer, canvas, rubber en tafelzeil.

Naaimachinenaalden denim naalden
Naaimachinenaalden denim naalden

Leer naalden

Leernaalden hebben een speciaal mespuntje, die als het ware soort gaatjes in het leer maakt. Voor stoffen als leer is dit natuurlijk ideaal. Maar voor andere stoffen is dit wat minder handig om te gebruiken, omdat de stof dan wat sneller kan beschadigen.

Naaimachinenaalden leer naalden
Naaimachinenaalden leer naalden

Tricot / jersey naalden

Deze naalden hebben een afgeronde punt (ballpoint). Deze naaimachinenaalden gebruik je voor gebreide stoffen, zoals tricot / jersey. De afgeronde punt van deze naalden zorgt ervoor dat de stof niet zal beschadigen. Wanneer je namelijk een “gewone” naald voor deze stoffen gebruikt, dan zou dit gaatjes in de stof kunnen geven.

Stretch naalden

Dit kan een beetje verwarrend zijn, wat bovenstaande jersey naalden gebruik je ook voor rekbare stoffen. Maar stretch naaimachinenaalden gebruik je vooral voor (synthetische) stoffen die heel rekbaar zijn, zoals bijvoorbeeld scuba en lycra.

Deze stoffen kunnen soms wat lastiger zijn om te verwerken op de naaimachine. Zo kan de naaimachine bijvoorbeeld wel eens steken overslaan. Door deze naaimachinenaalden te gebruiken, maak je je het jezelf een stuk makkelijker.

Tip! Er bestaan ook stretch tweelingnaalden, deze naaimachinenaalden zijn ideaal om een zoom te maken.

Naaimachinenaalden stretch naalden
Naaimachinenaalden stretch naalden

Microtex naalden

Een microtex naald is een stuk scherper dan andere naaimachinenaalden. Deze naalden zijn  geschikt voor zeer kwetsbare stoffen zoals zijde en organza. De naald is in vergelijking met de andere naalden wat dunner. Dit zou er soms wel voor kunnen zorgen dat de naald soms wat sneller zou kunnen breken. Ook voor patchwork / quilten kun je deze naald goed gebruiken

Mictrotex naalden
Mictrotex naalden

Tweelingnaalden

Tweelingnaalden worden met name gebruikt om een mooie zoom in bijvoorbeeld stretchstoffen te maken. De naald bestaat eigenlijk uit 2 naalden die aan elkaar vaste zitten. Op deze manier maak je eenvoudig een evenwijdig stiksel. Aan de achterkant ontstaat een zigzagsteek, op deze manier blijft de zoom rekbaar.

Er zijn veel verschillende soorten tweelingennaalden, naast universele zijn er ook tweelingennaalden geschikt voor spijkerstof en rekbare stoffen.

Wat is een tweelingnaald?
Wat is een tweelingnaald?

Hier vind je een handige tutorial voor de tweelingnaald.


De hierboven genoemde soorten naaimachinenaalden zal je het meeste tegenkomen, maar er zijn nog veel meer soorten. Denk bijvoorbeeld aan naalden om te borduren, quilten, maar ook speciale naalden voor het naaien met metallic garen.

Tip! Misschien vraag je je af wanneer je je naaimachine naald moet vervangen. Er wordt aangeraden om dit na 8 uur naaien te doen. Of uiteraard wanneer je een ander materiaal gaat gebruiken.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding
Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!