Selecteer een pagina

Verschillende soorten naaimachinenaalden

Naaimachine naalden zijn er in allerlei verschillende soorten. Zo heb je naalden voor dunne stoffen, stretchstoffen, denim, en nog veel meer. In deze blog laat ik je zien welke naalden er zijn en welke je het beste voor welke stof kunt gebruiken.


Naaimachine naalden merken

Er zijn verschillende merken naaimachinenaalden. Ik zou je willen aanraden om niet te besparen op je naalden en deze van een goed merk te kopen. Dit is niet alleen beter voor je naaimachine maar zal ook voor een mooier resultaat zorgen. Schmetz is een voorbeeld van een merk dat goede kwaliteit levert.


Dikte van de naaimachinenaalden

De dikte van de naalden wordt aangeduid met een cijfer van 60 – 120.
60 / 70 is geschikt voor dunne stoffen. (gebruik bij deze naald ook dunner naaigaren)
80 / 90 is geschikt voor normale tot middel dikke stoffen
100 – 120 is geschikt voor dikke en zware stoffen. Gebruik hiervoor ook extra sterk garen
Over het algemeen geld hoe dunner de te naaien stof des te dunner de naald moet zijn.


Universele naalden

De naam zegt het al deze naalden kun je gebruiken voor verschillende stoffen. Deze naalden zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en worden vaak geleverd in een handig doosje met verschillende diktes bij elkaar. Deze naalden kan je voor de meeste stoffen gebruiken.

Naaimachinenaalden universele naalden
Naaimachinenaalden universele naalden

Jeans naalden

Deze naald is erg sterk in vergelijking met de andere naalden en heeft een scherpe punt. De scherpe punt zorgt er voor dat deze naald ook geschikt is voor imitatieleer, canvas, rubber en tafelzeil.

Naaimachinenaalden denim naalden
Naaimachinenaalden denim naalden

Leer naalden

Ledernaalden hebben een speciaal mespuntje, die als het ware soort gaatjes in het leer maakt. Gebruik deze naald dan ook zeker niet voor andere stoffen want dan zal je stof beschadigen.

Naaimachinenaalden leer naalden
Naaimachinenaalden leer naalden

Stretch of jersey naalden

Deze naalden hebben een afgeronde punt, dit zorgt ervoor dat de stof niet zal beschadigen. Wanneer je namelijk een “gewone” naald voor deze stoffen gebruikt, dan zou dit gaatjes in de stof kunnen geven. Jersey naalden worden gebruikt voor gebreide stoffen, zoals tricot en jersey. Stretch naalden worden bijvoorbeeld gebruikt voor scuba en andere synthetische rekbare stoffen.

Naaimachinenaalden stretch naalden
Naaimachinenaalden stretch naalden

Microtex naalden

Deze naalden zijn  geschikt voor zeer kwetsbare stoffen zoals zijde en organza. De naald heeft een scherpe punt en is in vergelijking met de andere naalden een stuk dunner. Dit zorgt er dan ook voor dat de naald wat sneller zou kunnen breken.

Naaimachinenaalden mictrotex naalden
Naaimachinenaalden mictrotex naalden

Tweelingnaald

Tweelingnaalden worden met name gebruikt om een mooie zoom in bijvoorbeeld stretchstoffen te maken. De naald bestaat eigenlijk uit 2 naalden die aan elkaar vaste zitten. Op deze manier maak je eenvoudig een evenwijdig stiksel. Aan de achterkant ontstaat een zigzagsteek, op deze manier blijft de zoom rekbaar.

Er zijn veel verschillende soorten tweelingennaalden, naast universele zijn er ook tweelingennaalden geschikt voor spijkerstof en rekbare stoffen.

Wat is een tweelingnaald?
Wat is een tweelingnaald?

De hierboven genoemde naalden zal je het meeste tegenkomen, maar er zijn nog veel meer soorten. Denk bijvoorbeeld aan naalden om te borduren, quilten, maar ook speciale naalden voor het naaien met metallicgaren.


Tip! Misschien vraag je je af wanneer je je naaimachine naald moet vervangen. Er wordt aangeraden om dit na 8 uur naaien te doen. Of uiteraard wanneer je een ander materiaal gaat gebruiken.


Wil je meer weten over hoe je de naald in de naaimachine kunt vervangen? Klik dan hier.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop