Selecteer een pagina

Vingerhaken, haken zonder haaknaald

Uitleg vingerhaken

Haken zonder haaknaald kan dat? Jazeker ik wist het eerst ook niet, maar je kan dus prima haken zonder dat je hier een naald voor nodig hebt. Kies een mooi dik garen uit, dat is eigenlijk het enige wat je nodig hebt.


In feite vervang je je haaknaald door je wijsvinger. Je kan dus eigenlijk gewoon alles haken wat je anders ook zou maken met behulp van een haaknaald. Meerderen en minderen is geen probleem. Tegenwoordig zijn er super veel mooie chunky garens verkrijgbaar. Maar je kan ook prima haken met een aantal draden tegelijk. Op deze manier krijg je ook meteen een tof gemêleerd effect.


Lossen haken

Eigenlijk werkt het haken precies hetzelfde zoals je dat normaal ook doet met een haaknaald. Je begint met een opzetlus

Uitleg vingerhaken

Sla de draad om je vinger en haal deze door de eerste lus.

Uitleg vingerhaken
Uitleg vingerhaken

Herhaal dit voor nog meer lossen, je kan de lossenketting zo lang maken als dat je zelf wilt.

Uitleg vingerhaken

Vasten haken:

Wanneer je meer wilt dan alleen een lange lossenketting, dan kan je ook steken op de lossen gaan haken. Steek je wijsvinger in de eerste steek, sla de draad om je vinger en haal deze door de steek.

Uitleg vingerhaken
Uitleg vingerhaken

Er staan nu 2 steken op je vinger. Sla de draad nogmaals om je vinger en haal deze door de 2 steken die al op je vinger stonden. Deze steek herhaal je tot het einde van de toer.

Uitleg vingerhaken
Uitleg vingerhaken

Wanneer je bij het einde van de toer bent gekomen, haak je een keerlosse en keer je het werk, en haak je verder op de nieuwe toer.

Uiteraard kan je ook andere steken zoals halve vasten, halve stokjes en stokjes haken.

Wil je meteen aan de slag?
Klik hier voor het gratis haakpatroon van de beenwarmers.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!