Vlieseline, oftewel versteviging, oftewel tussenvoering. Het wordt regelmatig gebruikt bij het maken van kleding. Het zorgt voor een nette, wat stevigere, strakkere uitstraling van je kledingstuk. Maar wat is het precies en hoe gebruik je het? In deze blog vertel ik je hier graag meer over.
Kleding valt vaak mooier als bepaalde onderdelen worden verstevigd. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij het beleg, de kraag en manchetten. Deze onderdelen worden op deze manier vormvast. Op deze manier zal jouw kledingstuk straks een stuk strakker en netter ogen. Daarnaast zal het er ook voor zorgen dat bijvoorbeeld knoopsgaten minder snel zullen doorscheuren. Hoewel je de stof verstevigd zal deze toch nog wel soepel aan blijven voelen. Het is niet zo dat de stof keihard wordt. Op deze manier blijft het kledingstuk nog wel fijn om te dragen. Wanneer je een naaipatroon volgt dan zal in de beschrijving meestal precies vermeld staan welke onderdelen je moet verstevigen.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉
Wist je dat vlieseline enkel een merknaam is? De term is alleen inmiddels al zo vaak gebruikt dat er vaak eigenlijk gewoon ‘versteviging’ of ‘tussenvoering’ mee wordt bedoeld.
Plakbare en niet-plakbare vlieseline
Er bestaat plakbare en niet-plakbare versteviging. Het verschil spreekt eigenlijk voor zich. De plakbare versteviging heeft een soort lijm en strijk je aan de verkeerde kant van je stof. Deze kun je vaak herkennen aan de kleine ‘korreltjes’ op de achterkant van de vlieseline. Door de warmte van het strijkijzer zal deze lijm smelten en zo aan je stof blijven plakken. Je kunt de vlieseline het beste even groot knippen als het patroondeel dat je wilt gaan verstevigen. Daarnaast is het ook aan te raden om een stukje patroonpapier of een theedoek tussen het strijkijzer en de stof met vlieseline te leggen wanneer je deze vast gaan plakken. Op deze manier voorkom je namelijk heel eenvoudig dat de vlieseline aan je strijkijzer kan blijven kleven. Laat de stof met de versteviging altijd even afkoelen, zodat de lijm goed zal opdrogen.
Plakbare vlieseline wordt naar mijn mening het meest gebruikt en is ook het handigst om te bevestigen. Echter kan het zo zijn dat je soms met stoffen werkt die bijvoorbeeld een speciale structuur hebben of die doorschijnen. Voor deze stoffen is niet-plakbare versteviging ideaal. Op deze manier voorkom je ook dat de lijm van de versteviging door je stof heen zal schijnen.
De niet-plakbare vlieseline heeft geen lijm en naai je op de verkeerde kant van je stof. De versteviging knip je weer even groot als het patroondeel dat je wilt gaan verstevigen. De versteviging kun je vervolgens rondom, in de naadtoeslag, op de verkeerde kant van het beleg vastnaaien.
Hoewel het bij vlieseline soms wat lastiger te zien is, is het wel aan te raden om de patroondelen in dezelfde draadrichting uit te knippen, zoals je dat ook hebt gedaan met de stof.
Geweven, gebreide en niet-geweven versteviging
Naast plakbare en niet-plakbare versteviging zijn er nog veel meer verschillende soorten versteviging. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook geweven, gebreide en niet-geweven versteviging:
- Geweven versteviging kan je het beste gebruiken voor geweven stoffen en stoffen met meer structuur.
- Gebreide versteviging is geschikt voor gebreide stoffen en stoffen met een klein beetje rek. Er bestaat zowel versteviging die in 1 richting rekt, als versteviging die in 2 richtingen rekbaar is. Door gebruik te maken van deze vlieseline zorg je ervoor dat je stof (met stretch) na het verstevigen nog steeds rekbaar is.
- De niet-geweven versteviging komt het meeste voor. Deze is beschikbaar in veel verschillende soorten diktes. Zorg er voor dat de versteviging altijd lichter aanvoelt dan de stof die je wilt gaan verstevigen.
Mocht je het patroondeel hebben verstevigd er dan toch achter komen dat de versteviging te dun blijkt te zijn. weet dan dat je altijd een extra laagje vlieseline aan kunt brengen. Dit doe je dan gewoon weer aan de verkeerde kant van de stof, over de vorige versteviging.