Vlieseline, wat is het en hoe gebruik je het?

Vlieseline, oftewel versteviging, oftewel tussenvoering. Het wordt regelmatig gebruikt bij het maken van kleding. Het zorgt voor een nette uitstraling van je kledingstuk. Maar wat is het precies en hoe gebruik je het? In deze blog vertel ik je graag meer over versteviging!


Kleding valt vaak mooier als bepaalde onderdelen worden verstevigd. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij het beleg, de kraag en manchetten. Deze onderdelen worden op deze manier vormvast. Echter zal de stof nog wel steeds soepel blijven aanvoelen. Wanneer je een naaipatroon volgt dan zal in de uitleg meestal vermeld staan welke onderdelen je moet verstevigen.


Wist je dat vlieseline enkel een merknaam is? Het is een merk versteviging, echter wordt het zo vaak gebruikt, dat er vaak versteviging of tussenvoering mee wordt bedoelt.


Plakbare en niet-plakbare versteviging

Er bestaat plakbare en niet-plakbare versteviging. Het verschil spreekt voor zich lijkt me. Plakbare versteviging wordt het meest gebruikt en is ook het handigst om te bevestigen. Echter kan het zo zijn dat je soms met stoffen werkt die bijvoorbeeld een speciale structuur hebben of die doorschijnen. Voor deze stoffen is niet-plakbare versteviging ideaal, het voorkomt dat de lijm door de stof zal schijnen.

Plakbare versteviging heeft aan 1 kant een lijmlaagje, dit is te herkennen aan de korreltjes. Deze strijk je eenvoudig aan de verkeerde kant van de stof. Je knipt de versteviging even groot als het te verstevigen stofdeel. Leg altijd een stukje patroonpapier of een theedoek tussen het strijkijzer en de versteviging om te voorkomen dat de versteviging aan het strijkijzer zal blijven plakken. Laat de stof met de versteviging altijd even afkoelen, zodat de lijm goed zal opdrogen.

Niet-plakbare versteviging wordt rondom de naadtoeslagen op de verkeerde kant van het beleg vastgenaaid.


Let op! Knip versteviging altijd in dezelfde draadrichting als de stof.


Geweven, gebreide en niet-geweven versteviging

Naast plakbare en niet-plakbare versteviging zijn er nog veel meer verschillende soorten versteviging. Zo bestaat er geweven, gebreide en niet-geweven versteviging

Geweven versteviging kan je het beste gebruiken voor geweven stoffen en stoffen met meer structuur.

Gebreide versteviging is geschikt voor gebreide stoffen en stoffen met een klein beetje rek. Er bestaat zowel versteviging die in 1 richting rekt, als versteviging die in 2 richtingen rekbaar is.

De niet-geweven versteviging komt het meeste voor. Deze is beschikbaar in veel verschillende soorten diktes. Zorg er voor dat de versteviging altijd lichter aanvoelt dan de stof die je wilt gaan verstevigen.


Tip: blijkt de versteviging toch te dun te zijn? Je kunt altijd een extra laag aanbrengen!

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Het patroon en de uitleg ontvang je helemaal gratis!

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop