Selecteer een pagina

Waar gebruik je een lockmachine eigenlijk voor?

Waar gebruik je een lockmachine eigenlijk voor?

De één zweert erbij terwijl iemand anders misschien zal beweren dat je een lockmachine niet echt nodig hebt. Persoonlijk ben ik groot fan en zou ik eigenlijk niet meer zonder willen. Maar wat is een lockmachine, en waar gebruik je ‘m eigenlijk voor? En heb jij ook een lockmachine nodig voor het maken van je eigen kleding? Ben je hier benieuwd naar? Lees dan vooral even verder. 😉

Onze eerste lockmachine

Mijn moeder had al eerder een lockmachine gekocht echt wel al een tijdje geleden. En heel eerlijk? Die eerste versie hebben we eigenlijk helemaal niet veel gebruikt. We wisten ongeveer wat we ermee konden, maar om die lockmachine ook echt te kunnen gebruiken, dat was wel een dingetje. Zo kregen we de machine bijvoorbeeld met geen mogelijkheid ingeregen en snapten we misschien nog niet zo goed hoe dit precies in z’n werk ging.

De tweede versie daarentegen was wel een echte aanrader. Deze versie kreeg ik van mijn ouders. En van deze lockmachine maak ik dan ook nog steeds veel gebruik. Deze machine (De Lewenstein  Multilock 700de) is een stuk makkelijker in te rijgen en vind ik persoonlijk ook een stuk duidelijker. (Het kan natuurlijk ook zo zijn dat we in de loop van de tijd hier gewoon meer over hebben geleerd waardoor het allemaal wat beter op z’n plek valt 😉).

Lewenstein 700DE -Lockmachine

Deze lockmachine gebruik ik zelf ook en ik vind dit een echte aanrader! Met deze machine is het afwerken van de naadtoeslag een eitje!

€299 via Bol.com

Waar gebruik je een lockmachine voor?

De belangrijkste functie voor mijzelf van de lockmachine is vooral het afwerken van de naadtoeslag.  Wanneer je de patroondelen uit de stof hebt geknipt dan zal je bij een aantal stoffen al snel zien dat de rand wat kan gaan rafelen. Om te voorkomen dat dit verder los zal laten wordt er dan ook vaak voor gekozen om deze buitenste rand af te werken, zodat de stof goed op z’n plek blijft en niet verder los zal gaan.

Dit zou je bijvoorbeeld ook met een zigzagsteek op de naaimachine kunnen doen. Maar met een lockmachine wordt dit vaak net wat netter. In tegenstelling tot de naaimachine maakt een lockmachine gebruik van 3 of 4 grote klossen met garen, waardoor de steek er ook heel anders uit zal zien. Daarnaast heeft deze machine ook een speciaal mesje dat de stof netjes zal afsnijden, zodat de steek op precies de juiste afstand komt.

Naast het afwerken van de naadtoeslag kun je een lockmachine bijvoorbeeld ook gebruiken voor onderstaande dingen:

Het maken van (rol)zomen

Een rolzoom is eigenlijk een hele smalle versie van een “normale” zoom. Door de spanning van de draad op een bepaalde manier in te stellen wordt de rand van de stof als het ware naar binnen gerold en zo vastgezet. Deze smalle zoom is bijvoorbeeld dan erg geschikt voor dunnere stoffen. Een lockmachine heeft hier vaak een speciale functie voor.

Stof rimpelen

Met een speciaal lockmachinevoetje kun je ook makkelijker stoffen rimpelen. Op de “gewone” naaimachine moet je eerst 2 stiksels maken met een grotere steeklengte. En dan vervolgens dit garen met de hand voorzichtig aantrekken, zodat de stof gaat rimpelen. Maar met een lockmachine kun je dit bijna volledig automatisch doen.

Het naaien van stretchstoffen

Op de naaimachine kunnen stretchstoffen soms aardig wat irritatie geven en kan het flink zoeken zijn naar de juiste steeklengte / breedte enz. Zo had ik zelf ooit een keer een toffe lange hippiejas gemaakt van een stretchstof met een bijna psychdelische print. De stof was echt super vet, het naaien van de stof … niet. Hoewel het uiteindelijk toch is gelukt om de jas in elkaar te zetten op de naaimachine, zou je dit dus misschien ook op de lockmachine kunnen  doen. Het schijnt dat dit een stuk makkelijker gaat. 😉

Decoratieve steken en details

Maar ook speciale decoratieve steken zijn mogelijk met de lockmachine. Zo kun je bijvoorbeeld speciaal band met pareltjes op de stof naaien of een platte steek met fantasiegaren maken. Al moet ik hier wel heel eerlijk bij zeggen dat ik dit zelf eigenlijk bijna nooit gebruik.  Maar je zou hier wel toffe details mee kunnen maken.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Heb je echt een lockmachine nodig?

Uhm ja en nee. Om heel eerlijk te zijn heb je ‘m niet echt nodig. Je kunt prima je eigen kleding maken zonder een lockmachine te gebruiken. Je kunt de naadtoeslag dan bijvoorbeeld afwerken met een zigzagsteek. Sommige naaimachines hebben zelfs een overlocksteek die je hiervoor kunt gebruiken. Maar wanneer je wilt dat dit er gewoon wat netter uitziet, en wanneer dit ook gewoon een stukje makkelijker gaat, dan is een lockmachine wel een echte uitkomst.

Wanneer je nog een beetje aan het uitproberen bent of je het leuk vind om je eigen kleding maken. Dan is het overigens niet noodzakelijk om ook meteen een lockmachine te kopen. Je zou het kopen van de lockmachine dan ook nog even uit kunnen stellen tot het moment dat je er zeker van bent dat je deze machine ook echt veel zult gaan gebruiken. Of je kunt natuurlijk ook prima kiezen voor een mooie tweedehandsversie.

Maar wanneer je dit echt vaker wilt gaan doen, dan vind ik een lockmachine wel een echte aanrader die de investering naar mijn mening ook volledig waard zal zijn. Het is niet zo dat je de lockmachine in plaats van je naaimachine zal gaan gebruiken. Je hebt ze naar mijn mening wel echt allebei nodig. Ze hebben allebei goede functies die je dan met elkaar kunt gaan combineren voor het ideale eindresultaat.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!