Waar moet je op letten bij het maken van een toile of proefmodel?

Waar moet je op letten bij het maken van een toile of proefmodel?

Artiesten en muzikanten hebben een soundcheck en een generale repetitie. Wanneer je jouw eigen kleding maakt, dan heb je de mogelijkheid om een proefmodel te maken. En ja dat is natuurlijk niet te vergelijken met een optreden voor publiek. Een proefmodel maken kan nogal een beetje saai zijn. Maar toch kan het je ook heel veel informatie geven. Het laat je bijvoorbeeld precies zien wat de verbeterpunten zijn. In deze blog lees je waar je precies op moet letten bij het maken van een proefmodel, oftewel een toile.

Wat is een toile?

Heer eerlijk? Zelf sla ik deze stap meestal over. Het is niet dat ik een gigantische waaghals ben. Maar meestal neem ik wel het risico op het kledingstuk meteen van de goede stof te maken. Is dit ook wel eens fout gegaan? Uhm ja, denk hierbij aan truien die niet over je hoofd passen, broeken die veel te wijd zijn en bovenstukjes van jurken die niet mooi aansloten. Nu scheelt het denk ik wel dat ik voor mijn eigen kleding meestal geen hele dure stoffen gebruik. Voor bijzondere items zoals bijzondere jurken, blouses of zelfs trouwjurken is het natuurlijk wel een echte aanrader om eerst een proefmodel te maken. Dit noem je met een chique woord ook wel een toile.

Nu is een toile meestal niet een heel kledingstuk wat helemaal netjes wordt afgewerkt. Dit kan wel, maar hoeft niet. Je kunt het afwerken van de naden, de zoom, en het opstrijken van versteviging bijvoorbeeld dus prima achterwege laten. Zo bespaar je deze materialen en ook nog eens een hoop tijd.

Een toile wordt puur gemaakt om het patroon te testen. Heb je de juiste maat gekozen? Wil je de lengte van het kledingstuk aanpassen? De lengte van de mouwen? Passen de figuurnaden goed bij jouw lichaam? Zitten er nog ergens in het kledingstuk gekke plooien die je anders op kunt lossen? Op al deze vragen zul je na het maken van jouw proefmodel een antwoord hebben. Zeker wanneer je een bijzonder item wilt gaan maken wil je natuurlijk dat deze straks naadloos bij jou past, dat deze helemaal is afgestemd op jouw lichaam. Na het maken van een proefmodel kun je de papieren patroondelen van jouw naaipatroon aanpassen. Zodat je de patroondelen hierna helemaal op de juiste manier in de goede maat uit jouw goede stof kunt knippen.

Welke stof kun je het beste gebruiken voor het maken van een proefmodel?

Wanneer je de stof gaat kiezen voor het maken van een proefmodel dan is het altijd slim om een soortgelijke stof te kiezen als die je ook wilt gaan gebruiken voor het uiteindelijke kledingstuk. Het klinkt misschien logisch, maar een proefmodel voor een spijkerbroek kun je het beste niet maken van dunne organza. Ook het verschil tussen stretch-stoffen en stoffen zonder stretch is hierbij belangrijk om in gedachten te houden. Ben je van plan om een mooie tricot top te maken? Kies dan ook voor jouw proefmodel een tricot met ongeveer dezelfde hoeveelheid stretch.

Nu kun je voor je toile natuurlijk een nieuwe stof gebruiken. Maar de kans is groot dat je dit proefmodel uiteindelijk niet zal gaan dragen. Tweedehands of goedkope stoffen zijn hier dan ook ideaal voor. Kijk bijvoorbeeld eens rond in de kringloopwinkel of neem eens een kijkje op Marktplaats. Zo kocht ik zelf een tijdje terug een gigantische rol met stof voor een prikkie. En deze stof is ideaal voor het maken van een toile. Wanneer je kiest voor tweedehands stoffen, dan is dit niet alleen beter voor je portemonnee, het is daarnaast ook nog een stukje duurzamer.

Tip! Kies je voor een effen stof? Dan kun je eenvoudig bepaalde details met pen op de stof aangeven. Zo kun je bijvoorbeeld precies aangeven welke punten je nog wilt aanpassen.

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂