Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf een kimono te maken op de naaimachine? Met het juiste patroon en een fijne stof stik je deze binnen no time in elkaar. Een kimono is bijvoorbeeld het ideale kledingstuk voor in het voorjaar en de zomer. Je combineert ‘m bijvoorbeeld eenvoudig met een toffe shorts en een casual shirt. Maar ook in combinatie met een jurk kan dit het ideale item zijn. In deze blog vind je een paar handige tips voor als dit veelzijdige kledingstuk zelf wilt gaan maken.
Zorg voor genoeg stof
Zeker voor een langere kimono heb je echt wel wat meer stof nodig. Hoeveel stof, is een beetje afhankelijk van hoe breed de panden van de kimono zijn en of deze naast elkaar op de dubbele stof passen. Wanneer dit het geval is heb je de lengte van de panden + de lengte van de mouw aan stof nodig.
Passen de panden niet naast elkaar? Dan kun je het beste even kijken of de mouw wel naast één van de panden past. Met twee keer de lengte van de kimono zit je dan meestal goed.
Nu kun je een kimono natuurlijk van vrij veel verschillende stoffen maken. Maar met name de luchtige, zwierige stoffen (met toffe print) zijn voor de kimono wel echt een aanrader. Zo heb ik zelf een aantal jaar terug een versie gemaakt van een zwarte luchtige stof met zonnebloemen die ik voor een klein prijsje op de markt in Rotterdam had gekocht.
Je kunt bijvoorbeeld voor dunnere katoenen of viscose stoffen kiezen. Het is het handigste als deze stoffen geen stretch hebben. Die rekbaarheid heb je eigenlijk ook niet echt nodig, omdat het model vaak ook al wat wijder is. En op deze manier maak je het voor jezelf ook nog eens een stuk makkelijker op de naaimachine. 😉
In deze blog vind je een aantal tips voor het werken met wat dunnere stoffen.
Daarnaast kan een linnen versie natuurlijk ook onwijs tof zijn. Misschien wil je een linnen kimono wat minder lang maken. En dit kan dan ook weer heel leuk zijn in combinatie met een bijpassende broek of shorts, zodat je meteen een tof set hebt.
De afwerking
De makkelijkste manier om een kimono netjes af te werken, vind ik zelf, om dit te doen met een mooie band langs de hals en de voorpaden. Hierdoor hoef je niet moeilijk te doen met een beleg of andere afwerking middenvoor. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je als het ware een soort subtiel kraagje maakt, wat je kimono net wat meer geeft.
De naadtoeslag kun je gewoon afwerken met een zigzagsteek of de lockmachine. Omdat de stoffen voor een kimono vaak wat dunner zij, kan het even zoeken zijn naar de goede steek. Voor dunnere stoffen kun je hiervoor ook het beste een wat smallere steek gebruiken. Het kan eventueel ook mooi zijn om de naadtoeslag af te werken met een mooi band.
De onderkant van de kimono kun je eigenlijk gewoon afwerken met een zoom zoals je dat misschien wel bent gewend. Dit is eigenlijk niet zo heel spannend.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉
Maak van de binnenkant ook een eyecatcher
Doordat kimono’s vaak wat wijder zijn en hierdoor wat meer open kunnen vallen tijdens het dragen, wil je natuurlijk ook ervoor zorgen dat de binnenkant van jouw kimono er ook goed uitziet.
Luchtige kimono’s zijn misschien wat minder geschikt om te voeren, juist omdat je deze zo luchtig en licht mogelijk wilt houden. Het kan wel mooi zijn om de naadtoeslag netjes af te werken, zodat je niet in een jasje vol met rafels kijkt.
Heb je daarentegen gekozen voor een wat stevigere en zwaardere stof? Dan kan een voering juist wel heel tof zijn. Zeker wanneer je deze eens maakt van een andere stof dan normaal. Kies bijvoorbeeld voor een toffe fellere kleur of een gave print. Zo geef je jouw zelfgemaakte kimono net dat beetje extra en wordt het een echte eyecatcher.
Tip! Maak jouw zelfgemaakte kimono af met wat bijzondere details
Eigenlijk is een kimono een kledingstuk dat altijd goed is, ook in z’n eenvoud. Wil je toch wat meer uitpakken en jouw kimono nog wat meer boho-vibes geven? Dan kan het ook heel tof zijn om nog wat geborduurde details toe te voegen aan jouw kimono. Bij dunnere stoffen wordt dit wel wat lastiger, maar bij wat stevigere stoffen kan dit wel heel tof zijn. Dit kunne grote borduursels op de mouw of het achterpand zijn. Maar ook een klein detail op het voorpand kan al heel gaaf zijn. zo maak je jouw kimono nog wat meer eigen. 😊