Zeker wanneer je net een nieuwe naaimachine hebt of wanneer je net begint met het maken van je eigen kleding dan zal je je misschien licht overweldigd voelen door alle verschillende opties, knopjes en onderdelen op je naaimachine. Maar geen zorgen! Het is eigenlijk allemaal niet zo heel ingewikkeld, de meeste functies spreken eigenlijk wel voor zich. Toch kan soms wat extra uitleg wel handig zijn. En daarom vertellen we je in deze blog meer over het handwiel op je naaimachine. Waar vind je deze en waar kun je het handwiel bijvoorbeeld voor gebruiken?
Het handwiel, waar vind je die precies op je naaimachine?
Dit onderdeel is super makkelijk te herkennen op je naaimachine. Het is de grote ronde knoop aan de rechterzijkant. Wanneer je aan deze knop draait, dan zal je zien dat je naaimachine naald omhoog en omlaag zal bewegen. Eigenlijk kun je met dit handwiel ook naaien. Door aan het wiel te draaien zal de machine de steken maken, net zoals wanneer je het voetpedaal indrukt. Uiteraard gaat dit een stuk langzamer, maar het werkt dus eigenlijk wel precies op dezelfde manier.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉
Waar kun je het handwiel voor gebruiken?
Allereerst kun je dit onderdeel gebruiken om de naald in een hogere of in een lagere positie te zetten. Dit doe je door het handwiel naar je toe te draaien. Wanneer je bijvoorbeeld de naald wilt vervangen, of wanneer je de stof onder je naaimachinevoetje wilt plaatsen, dan wil je de naald in de hoogste stand zetten. Wanneer je juist wilt beginnen met naaien, dan zal je de naald juist naar beneden zetten, zodat deze met de punt in de stof komt te staan. Voor het verplaatsen van de naald kun je dus prima het handwiel gebruiken. Sommige nieuwere naaimachines hebben tegenwoordig ook een ander knopje, waarmee je dit ook kan instellen. Maar wanneer jouw machine dit niet heeft, dan is het handwiel hiervoor de oplossing.
Wanneer je een spoeltje op gaat winden is het daarnaast belangrijk om bij sommige machines het handwiel even een stukje uit te trekken. Deze trek je dan naar buiten, naar de rechterkant. Wanneer je dit niet zou doen dan zal de naaimachinenaald tijdens het opwinden van de spoel heel snel naar boven en naar beneden bewegen, omdat de machine als het ware dan alsnog de steken gaat “naaien”. Als je het handwiel even naar buiten trekt, dan “weet” de naaimachine, dat het niet nodig is om super snel die steken te maken, maar dat het enkel maar een spoeltje hoeft te maken.
Is het spoeltje helemaal af? Dan duw je het wiel weer richting de machine en kun je weer gewoon verder gaan met het naaien, zoals je dat gewend bent.
Bij sommige naden en patronen wil je net bij een rand uitkomen, bijvoorbeeld wanneer je een hoek naait. In zulke gevallen is het altijd handig om voor de laatste steken even het handwiel te gebruiken in plaats van het voetpedaal. Je naait de steken nu veel rustiger. Op deze manier kun je veel beter zien of je al bijna bij de rand bent.
Ook bij het inzetten van een rits maak ik zelf vaak gebruik van het handwiel. Wanneer ik de rits op de goede kant van de stof wil doorstikken dan begin ik zoals gewoonlijk aan de linkerkant. Dit doe ik gewoon met behulp van het voetpedaal. Maar wanneer ik bij het kleine horizontale stukje kom, dan switch ik vaak even naar het handwiel. Je wilt namelijk voorkomen dat je naaimachinenaald op het harde metalen stukje aan de onderkant van de rits komt. Wanneer dit namelijk gebeurt, dan zou je naaimachinenaald kunnen breken. Door aan het handwiel te draaien kan ik nu heel eenvoudig deze paar steken rustig “naaien”.
Vaak tel ik ook precies hoeveel steken dit aan beide kanten van de naad is. Meestal zijn het twee steken aan de linkerkant en twee steken aan de rechterkant. Zo weet ik ook precies dat het stiksel mooi symmetrisch zal zijn. Wanneer het kleine horizontale stukje af is, dan draai ik de stof weer en ga ik weer verder met het voetpedaal. Ook voor andere kleinere priegelstukjes is het naaien met het handwiel soms de ideale oplossing.