Selecteer een pagina

Waarom het goed is om fouten te maken wanneer je je eigen kleding gaat maken.

Waarom het goed is om fouten te maken wanneer je je eigen kleding gaat maken

Je eigen kleding maken is een behoorlijke klus, zeker wanneer je helemaal vanaf 0 begint en je misschien nog niet helemaal weet waar je moet starten. Toch geloof ik dat dit echt iets is wat iedereen kan leren. En dat het eigenlijk veel makkelijker is dan je nu misschien denkt. En ja bij iets nieuws leren hoort nu eenmaal ook het maken van fouten.

Fouten maken levert je super veel nieuwe kennis op

Wanneer je bezig bent met het maken van een nieuw kledingstuk, dan is dit natuurlijk absoluut niet wat je wilt horen. En toch geloof ik dat het maken van “fouten” heel nuttig kan zijn. Ik zak ook heel eerlijk toegeven … Het moment dat je er achter komt dat er iets is mis gegaan, dat vind ik zelf ook het meest irritante en meest frustrerende moment. Het liefste gooi je het hele zooitje dan in de hoek of van het balkon. Maar wanneer je hier achteraf op terugkijkt dan zal je zien dat het je ook heel veel informatie oplevert.

Mijn allereerste kledingstuk wat ik zelf heb gemaakt op de naaimachine was een vest van felgroene fleece. Ik had de stof en het naaipatroon gekocht in de plaatselijke stoffenwinkel. Maar heel eerlijk hoe het patroon in elkaar zat, ik had geen idee. Door gewoon te beginnen, stap voor stap, begon het vest als van zelf vorm te krijgen. Tot ik bij het gedeelte van het beleg aankwam. Dit had ik nog nooit gedaan, nog nooit gezien en ik had echt oprecht geen idee hoe dit in zijn werk ging. De eerste twee keer ging het mis en achteraf gezien is de derde keer, dat ik het beleg probeerde vast te spelden en vast te stikken, ook niet helemaal goed gegaan. Maar ik wist nu wel hoe het patroon in elkaar zat. Welke patroondelen bij elkaar hoorden en hoe het beleg eruit zag. Bij het volgende naaiproject had ik dus al veel meer informatie waardoor het in elkaar zetten van dit volgende kledingstuk al veel makkelijker ging.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer technieken die je gewoon eenmaal onder de knie moet krijgen. Je zult ook zien dat deze technieken vaker bij verschillende kledingstukken terugkomen. De eerste keer is vaak even zoeken. Maar de keren daarna zal je zien dat het al stukken beter gaat en het eindresultaat er veel netter en strakker uit zal zien. En ja dat het de eerste keer niet perfect is, dat moeten we dan misschien ook maar een beetje op de koop toenemen.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Wees niet bang voor fouten wanneer je je eigen kleding gaat maken, begin vooral

Misschien ken je de quote “Done is better than perfect” wel. En bij het maken van je eigen kleding geldt dit zeker ook. Soms kan het zo groot en zo moeilijk lijken dat we het onbewust voor onszelf uitschuiven. Maar ondertussen blijven we wel dromen van die toffe zelfgemaakte kledingstukken die je volledig op je eigen wensen af kunt stemmen. Ik zou je vooral willen aanraden om je niet tegen te laten houden door deze angst. Al is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan 😉. Je zult zien dat wanneer je eenmaal bent gestart, het allemaal veel behapbaarder en makkelijker is dan je nu denkt. Zolang je het maar stap voor stap blijft doen. Laat je dus vooral niet afschrikken door dingen die mis kunnen gaan, of die misschien al mis zijn gegaan. Zie het proces, hoe snel je dingen aan het leren bent. En wees vooral trots op die eerste zelfgemaakte kledingstukken.

De meeste fouten zijn makkelijk op te lossen

Het grootste voordeel van je eigen kleding maken is misschien wel dat vrij veel fouten heel eenvoudig op te lossen zijn. Een verkeerd stiksel kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig loshalen met een tornmesje. En mocht het patroon toch te groot of te klein zijn dan kun je vaak met kleine aanpassingen toch nog het gewenste resultaat bereiken. En jij bent natuurlijk de ontwerper. Niemand weet hoe het kledingstuk er “echt” uit hoort te zien. Ben je bijvoorbeeld vergeten om de juiste zoom aan te knippen? Dan maak je jouw item toch wat korter. Of werk je de zoom af met een band in een contrasterende stof. Heel veel problemen en fouten zijn met wat creativiteit makkelijk recht te trekken.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!