Selecteer een pagina

Dit de reden waarom je beter geen papier met je stoffenschaar kunt knippen.

Dit de reden waarom je beter geen papier met je stoffenschaar kunt knippen.

Je hebt dit vast al super vaak gehoord: “gebruik je stoffenschaar alleen voor het knippen van stof” Maar waarom mag je eigenlijk geen papier knippen met je stoffenschaar? Ik vertel het je in deze blog 😉.

Ik weet niet of je ooit hebt geprobeerd om met een gewone schaar stof te knippen? Maar dit is bijna niet te doen en het zorgt voor aardig wat frustratie. Je komt dan bijna gewoon niet door de stof heen. Daarom wil je natuurlijk gebruik maken van een mooie scherpe stoffenschaar, zodat je snel en eenvoudig je patroondelen uit de stof kunt knippen. Toch kan het soms verleidelijk zijn om net even dat kleine stukje papier met je stoffenschaar te knippen. Want ja die schaar voor het papier, waar is die ook alweer gebleven? Ik snap het helemaal, en ik heb dit ook bijna een paar keer gedaan. Maar het is toch slim om dit niet te doen.

Papier is namelijk gemaakt van een heel ander materiaal dan stof. En heel eerlijk, hier is een stoffenschaar niet voor gemaakt. Het resultaat? De stoffenschaar zal veel eerder bot worden, waardoor het steeds moeilijker wordt om de stof netjes te knippen. Zeker bij bijzondere stoffen zoals zijde of chiffon zal je dan merken dat het knippen van de stof steeds lastiger wordt. Uiteraard zal je niet na één keer papier knippen al merken dat je stoffenschaar heel bot is. Maar wanneer je dit regelmatig doet dan zal het knippen wel steeds lastiger worden.

Je stoffenschaar wil je het liefste zo schoon mogelijk houden. Let daarom zeker op met stukjes plakband, tape enz. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat het knippen steeds lastiger wordt. Maar daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat dit plak aan je stof komt.

Wanneer je merkt dat jouw stoffenschaar al een beetje bot is geworden. Dan zou je deze eventueel weer zelf eenvoudig wat scherper kunnen maken. Hoe je dit kunt doen lees je in deze blog. Wanneer je schaar echt niet meer goed knipt, dan is het misschien slimmer om deze door een professioneel bedrijf te laten slijpen.

Tip! Wanneer de schaar moeizaam knipt, maar de knipbladen nog wel mooi scherp zijn, kun je altijd een klein druppeltje olie tussen het punt waar de bladen elkaar raken druppelen. Veeg overtollige olie wel altijd goed weg met een droge doek om te voorkomen dat je vlekken op je stof krijgt.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop