Selecteer een pagina

Dit de reden waarom je beter geen papier met je stoffenschaar kunt knippen.

Dit de reden waarom je beter geen papier met je stoffenschaar kunt knippen.

Je hebt dit vast al super vaak gehoord: “gebruik je stoffenschaar alleen voor het knippen van stof” Maar waarom mag je eigenlijk geen papier knippen met je stoffenschaar? Ik vertel het je in deze blog 😉.

Ik weet niet of je ooit hebt geprobeerd om met een gewone schaar stof te knippen? Maar dit is bijna niet te doen en het zorgt voor aardig wat frustratie. Je komt dan bijna gewoon niet door de stof heen. Daarom wil je natuurlijk gebruik maken van een mooie scherpe stoffenschaar, zodat je snel en eenvoudig je patroondelen uit de stof kunt knippen. Toch kan het soms verleidelijk zijn om net even dat kleine stukje papier met je stoffenschaar te knippen. Want ja die schaar voor het papier, waar is die ook alweer gebleven? Ik snap het helemaal, en ik heb dit ook bijna een paar keer gedaan. Maar het is toch slim om dit niet te doen.

Papier is namelijk gemaakt van een heel ander materiaal dan stof. En heel eerlijk, hier is een stoffenschaar niet voor gemaakt. Het resultaat? De stoffenschaar zal veel eerder bot worden, waardoor het steeds moeilijker wordt om de stof netjes te knippen. Zeker bij bijzondere stoffen zoals zijde of chiffon zal je dan merken dat het knippen van de stof steeds lastiger wordt. Uiteraard zal je niet na één keer papier knippen al merken dat je stoffenschaar heel bot is. Maar wanneer je dit regelmatig doet dan zal het knippen wel steeds lastiger worden.

Je stoffenschaar wil je het liefste zo schoon mogelijk houden. Let daarom zeker op met stukjes plakband, tape enz. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat het knippen steeds lastiger wordt. Maar daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat dit plak aan je stof komt.

Wanneer je merkt dat jouw stoffenschaar al een beetje bot is geworden. Dan zou je deze eventueel weer zelf eenvoudig wat scherper kunnen maken. Hoe je dit kunt doen lees je in deze blog. Wanneer je schaar echt niet meer goed knipt, dan is het misschien slimmer om deze door een professioneel bedrijf te laten slijpen.

Tip! Wanneer de schaar moeizaam knipt, maar de knipbladen nog wel mooi scherp zijn, kun je altijd een klein druppeltje olie tussen het punt waar de bladen elkaar raken druppelen. Veeg overtollige olie wel altijd goed weg met een droge doek om te voorkomen dat je vlekken op je stof krijgt.

Online workshop schoudertas maken op de naaimachine (1)

Maak je eigen reversible schoudertas

Wil jij ook leren hoe je zelf een schoudertas kunt maken op de naaimachine, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen?
Meld je aan voor de digitale workshop. Hierin laat ik je in verschillende video’s zien hoe jij dit ook kunt doen.

Nu voor maar €25

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!