Wanneer kies je voor horizontale en wanneer voor verticale knoopsgaten?

Wanneer kies je voor horizontale en wanneer kies je voor verticale knoopsgaten?

Knoopsgaten maken is tegenwoordig super makkelijk. Steeds meer naaimachines hebben een hele handige functie waarmee je volledig automatisch knoopsgaten kunt maken. Op deze manier weet je ook zeker dat de knoopsgaten mooi strak en precies even groot worden. Maar dan is er nog wel één vraag? Wanneer je kies voor horizontale en wanneer kies je voor verticale knoopsgaten? Je leest het in deze blog. 😊

Wanneer kies je voor horizontale knoopsgaten?

Horizontale knoopsgaten zijn over het algemeen wat handiger, aangezien het knoopsgat aan het uiteinde meer druk opvangt. Hierdoor zal de knoop minder snel uit het knoopsgat glippen wanneer je het kledingstuk draagt. Bij de meeste “gewone kledingstukken” zal je dan ook een horizontale sluiting tegenkomen.

Voor manchetten, een kraag met een staander en taillebanden van bijvoorbeeld broeken of rokken kun je het beste ook altijd kiezen voor een horizontaal knoopsgat.

Het uiteinde van het knoopsgat komt precies tegen de middenvoorlijn. Deze lijn staat vaak aangegeven op het naaipatroon. Zorg ervoor dat je van tevoren precies uitrekent hoeveel knoopsgaten je wilt maken en hoeveel ruimte er tussen de verschillen knoopsgaten moet komen. Je kunt de plaats van de knoopsgaten eventueel aangeven met een speld, kleermakerskrijt of rijggaren. In veel naaipatronen staat de plaats van de sluiting ook aangegeven met speciale tekentjes.

Wanneer kies je voor verticale knoopsgaten?

Aangezien verticale knoopsgaten wat makkelijker los kunnen schieten zijn deze met name geschikt voor wat kleinere knoopjes.

Ook bij sluitbiezen of stroken waar het knoopsgat in moet komen wordt er soms voor een verticale sluiting gekozen. Een sluitbies bestaat uit twee extra stroken stof, deze vallen over elkaar heen. Er bestaan kledingstukken waar de sluitbies aan het kledingstuk (meestal het voorpand) wordt genaaid. Maar bij sommige patronen zie je ook dat deze bies al extra wordt aangeknipt en vervolgens naar binnen wordt gevouwen en wordt doorgestikt. Met name bij overhemden wordt er vaak gebruik gemaakt van een sluitbies. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan de sluiting van een poloshirt. Bij splitten, zoals een mouwsplit, wordt er meestal ook voor een verticaal knoopsgaten gekozen.

Bij verticale knoopsgaten komt het knoopsgat precies op de middenvoorlijn. Mocht de blouse een sluitbies hebben, dan zal dit precies in het midden van deze bies zijn.

Tip! Vergeet ook niet om de plek van de knoopsgaten te verstevigen met vlieseline. Dit is sowieso aan te raden voor de horizontale en de verticale variant. Op deze manier voorkom je namelijk dat het knoopsgat makkelijk door zal scheuren of zal beschadigen.

Ben je benieuwd hoe je eenvoudig zelf een knoopsgat kunt maken op de naaimachine?
In deze blog laat ik het je stap voor stap zien: Een knoopsgat maken op de naaimachine.”

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂