Selecteer een pagina

Wanneer kies je voor horizontale en wanneer voor verticale knoopsgaten?

Wanneer kies je voor horizontale en wanneer kies je voor verticale knoopsgaten?

Knoopsgaten maken is tegenwoordig super makkelijk. Steeds meer naaimachines hebben een hele handige functie waarmee je volledig automatisch knoopsgaten kunt maken. Op deze manier weet je ook zeker dat de knoopsgaten mooi strak en precies even groot worden. Maar dan is er nog wel één vraag? Wanneer je kies voor horizontale en wanneer kies je voor verticale knoopsgaten? Je leest het in deze blog. 😊

Wanneer kies je voor horizontale knoopsgaten?

Horizontale knoopsgaten zijn over het algemeen wat handiger, aangezien het knoopsgat aan het uiteinde meer druk opvangt. Hierdoor zal de knoop minder snel uit het knoopsgat glippen wanneer je het kledingstuk draagt. Bij de meeste “gewone kledingstukken” zal je dan ook een horizontale sluiting tegenkomen.

Voor manchetten, een kraag met een staander en taillebanden van bijvoorbeeld broeken of rokken kun je het beste ook altijd kiezen voor een horizontaal knoopsgat.

Het uiteinde van het knoopsgat komt precies tegen de middenvoorlijn. Deze lijn staat vaak aangegeven op het naaipatroon. Zorg ervoor dat je van tevoren precies uitrekent hoeveel knoopsgaten je wilt maken en hoeveel ruimte er tussen de verschillen knoopsgaten moet komen. Je kunt de plaats van de knoopsgaten eventueel aangeven met een speld, kleermakerskrijt of rijggaren. In veel naaipatronen staat de plaats van de sluiting ook aangegeven met speciale tekentjes.

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Wanneer kies je voor verticale knoopsgaten?

Aangezien verticale knoopsgaten wat makkelijker los kunnen schieten zijn deze met name geschikt voor wat kleinere knoopjes.

Ook bij sluitbiezen of stroken waar het knoopsgat in moet komen wordt er soms voor een verticale sluiting gekozen. Een sluitbies bestaat uit twee extra stroken stof, deze vallen over elkaar heen. Er bestaan kledingstukken waar de sluitbies aan het kledingstuk (meestal het voorpand) wordt genaaid. Maar bij sommige patronen zie je ook dat deze bies al extra wordt aangeknipt en vervolgens naar binnen wordt gevouwen en wordt doorgestikt. Met name bij overhemden wordt er vaak gebruik gemaakt van een sluitbies. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan de sluiting van een poloshirt. Bij splitten, zoals een mouwsplit, wordt er meestal ook voor een verticaal knoopsgaten gekozen.

Bij verticale knoopsgaten komt het knoopsgat precies op de middenvoorlijn. Mocht de blouse een sluitbies hebben, dan zal dit precies in het midden van deze bies zijn.

Tip! Vergeet ook niet om de plek van de knoopsgaten te verstevigen met vlieseline. Dit is sowieso aan te raden voor de horizontale en de verticale variant. Op deze manier voorkom je namelijk dat het knoopsgat makkelijk door zal scheuren of zal beschadigen.

Ben je benieuwd hoe je eenvoudig zelf een knoopsgat kunt maken op de naaimachine?
In deze blog laat ik het je stap voor stap zien: Een knoopsgat maken op de naaimachine.”

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!