Ik denk eerlijk gezegd dat we deze momenten allemaal herkennen: Je wilde lekker aan de slag gaan achter je naaimachine, maar soms lukt het gewoon even niet. Je hebt bijvoorbeeld per ongeluk de uiteinden van je spelden afgesneden met je lockmachine (yep dit is bij mij wel eens gebeurt). Of je hebt per ongeluk een gat in je kledingstuk geknipt (En ja, ook deze staat op mijn lijst 😉). Of je draad blijft breken of je komt er net achter dat je de patroondelen zonder naadtoeslag uit de stof hebt geknipt. Op zulke momenten zie je soms even door de bomen het bos niet meer. Wat moet je dan doen? Je leest het in deze blog.
Allereerst is het denk ik wel handig om te zeggen dat we deze moment allemaal zullen hebben, zelfs al heb je nog zoveel geduld. Het lijkt wel of op deze momenten alles misgaat en of jouw naaimachine én lockmachine samen een complot hebben om je zoveel mogelijk dwars te zitten. Dit zijn die momenten dat je gewoon even helemaal vastloopt op de naaimachine en je even niet meer weet hoe je verder moet. Zeker wanneer er een tijdsdruk achter zit, kan dit soms lastig zijn. Maar wacht nog even met het uit raam gooien van je naaimachine en die stof, want met onderstaande tips komt het ongetwijfeld goed:
- Laat het even rusten. Laat je naaimachine en je stof even liggen. Zeker nu je in een baalbui zit, zal je meerdere dingen aantrekken die niet helemaal goed zullen gaan. Ga even wat anders doen en kom naderhand terug. Je zult zien dat het probleem dan ineens veel minder groot is (soms is het zelfs op één of andere vreemde reden ineens opgelost, hier heb ik soms ook geen verklaring voor). Of je ziet ineens hoe het patroon in elkaar zit doordat je er weer met frisse ogen naar kunt kijken. Of het probleem lijkt ineens heel makkelijk op te lossen.
- Vraag om hulp. Zeker wanneer je net begint met het maken van je eigen kleding, kan het in elkaar zetten van een patroon nogal een uitdaging zijn. Weet dat je hierin zeker niet alleen bent, alle begin is moeilijk. Een extra hulplijn kan dan erg fijn zijn. Dit kan bijvoorbeeld een moeder, oma, vriend of vriendin zijn, maar dit kan ook prima online. Zo vind je bijvoorbeeld op onze website heel veel blogs waarin we verschillende onderwerpen stap voor stap aan je uitleggen. Ben je op zoek naar een specifiek antwoord op je vraag? Dan kun je ook eenvoudig de zoekfunctie bovenaan de website gebruiken. Hier typ je dan jouw onderwerp in. Mochten we hier al een blog over hebben geschreven, dan komt deze eenvoudig tevoorschijn. Mocht je nog geen antwoord op je vraag hebben gevonden. Weet dan dat je ons ook altijd een berichtje mag sturen. We denken en kijken graag met je mee.
- Wees niet te kritisch voor jezelf. Wees vooral trots op het feit dat je gewoon je eigen kleding aan het maken bent, hoe vet is dat? Is een stiksel niet helemaal recht of is die zoom een klein beetje scheef? Dat is helemaal niet erg. Het feit dat je dit ziet is al een goed teken. En je zult zien dat het de volgende keer alweer een stuk beter gaat.
- Probeer de vooruitgang te zien. Deze tip sluit eigenlijk een klein beetje aan bij de vorige. Maar zorg dat je vooruitgang ziet tijdens het leren van een nieuwe hobby. Op deze manier zal je namelijk eerder gemotiveerd blijven en zal je eerder nieuwe dingen leren. Ga dus vooral aan de slag met dat ene kledingstuk wat je graag wilt maken en sla die proeflapjes gewoon over. Ik liep hier zelf ook op vast. Zorg dat het leuk blijft. En je zult zien dat je dan ineens heel snel bepaalde technieken onder de knie zult krijgen.
Maak je eigen reversible schoudertas
Wil jij ook leren hoe je zelf een schoudertas kunt maken op de naaimachine, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen?
Meld je aan voor de digitale workshop. Hierin laat ik je in verschillende video’s zien hoe jij dit ook kunt doen.
Nu voor maar €25