Wat doe je als jouw naaimachine geen achteruitstikknop heeft?

Wat doe je als jouw naaimachine geen achteruitstikknop heeft?

Op alle nieuwere en modernere naaimachines zal je de achteruitstikknop vinden. Meestal is deze te zien aan de voorkant van de machine. Toch zal je heel soms misschien nog een naaimachine kunnen tegenkomen die geen achteruitstikknop heeft. Hoe kun je de naad dan aan- en afhechten? Je leest het in deze blog.

Om te voorkomen dat de gestikte naad makkelijk los zal laten aan de uiteinden is het altijd even slim om het begin en het einde van de naad even aan- en af te hechten. Dit doe je heel simpel door een klein stukje vooruit te stikken, hierna een paar steken achteruit en vervolgens weer vooruit. In deze blog: Aan- en afhechten op de naaimachine, hoe doe je dat? vertel ik je hier nog meer over.

Eigenlijk is dit super simpel. Maar hoe doe je dit wanneer je geen achteruitstikknop op jouw naaimachine hebt, of wanneer deze kapot is?

Mijn eerste reactie zou zijn om eerst de paar steken te naaien zoals je dat gewend bent, vervolgens de stof te draaien en dan weer over deze steken heen te naaien. En dan vervolgens de stof nog eens 180 graden te draaien zodat je dan weer de goede kant op kan naaien. Maar heel eerlijk, heel praktisch is dit natuurlijk niet. Zeker niet wanneer je een wat groter item aan het maken bent en hiervoor grotere lappen stof gebruikt.

Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om de uiteinden van het garen langer te laten en hier een dubbel knoopje in te leggen. Het nadeel hiervan is alleen wel dat dit wat minder stevig is en misschien wat sneller los kan laten.

Maar dit kan dus veel makkelijker. Ben je benieuwd hoe ze dit echt vroeger deden?

Je stikt een paar steken vooruit op je naaimachine, gewoon zoals je gewend bent.

Stik een paar steken vooruit, gewoon zoals je gewend bent

Zet vervolgens het voetje en je naaimachinenaald omhoog. Schuif de stof hierna weer een stukje naar achteren, zodat deze weer gelijk ligt met het beginpunt.

Zet het naaimachinevoetje en de naald omhoog en verschuif de stof weer naar achteren

En zet de naaimachinenaald weer in het stiksel naar beneden. Het voetje plaats je ook weer naar beneden.

Zet de naaimachinenaald weer in de stof en zet het naaimachinevoetje weer naar beneden

Vervolgens stik je de naad gewoon weer verder zoals normaal. Het afhechten kun je op precies dezelfde manier doen. Het begin en het einde van het stiksel zien er dan praktisch hetzelfde uit als wanneer je een stukje achteruit zou stikken.

Aan- en afhechten zonder de achteruitstikknop

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂