Selecteer een pagina

Wat is biasband en waar kun je dit voor gebruiken?

Wat is biaisband en waar kun je dit voor gebruiken?

Biasband kan super handig zijn om bepaalde randen van de stof mee af te werken. Op deze manier is in één keer de rafelige kant van de stof afgewerkt. In deze blog vertel ik je wat biasband precies is, waar je het aan kunt herkennen en waar je het voor kunt gebruiken.

Wat is biasband?

Biasband (wat je overigens uitspreek als biejeeband 😊) is een schuin geweven band. Nu zal je misschien denken : “leuk, maar waarom schuin geweven?”. Nou dat hebben ze bewust zo gedaan, omdat het band dan een stuk rekbaarder is. En op deze manier wordt dit band dan geschikt voor het afwerken van naden die rond lopen (denk hierbij bijvoorbeeld aan de halslijn of de armsgaten). Het is trouwens niet zo rekbaar dat het te vergelijken is met een stretchstof, maar er zit wel net wat meer rek in.

Normaal gesproken wordt eigenlijk altijd aangeraden om je patroondelen recht van draad uit de stof te knippen. Op deze manier zal de kleding namelijk het mooiste vallen en niet snel gaan lubberen, bobbelen of uitrekken. De recht van draad pijl loopt dan precies evenwijdig met de lengtedraden van de stof. Op deze manier zit er zo min mogelijk rek in de stof.

Wanneer je de patroondelen daarentegen juist schuin van draad (met een hoek van 45 graden) uit de stof zou knippen, dan zal je zien dat je meer rek in de stof houdt. En hierdoor is het band straks dus beter te vormen. Biaisband is dan ook afgeleid van de Engelse term ‘the bias’ waar weer schuin van draad mee wordt bedoelt.

Het biasband is eenvoudig te herkennen aan de omgestreken zijkanten. Hierdoor kun je het band nog makkelijk en nog sneller op de randen van de stof vast naaien. De naadtoeslag is als het ware al voor je naar binnen gevouwen.

Biaisband herken je aan de omgestreken naadtoeslag

Waar kun je het voor gebruiken?

Je kunt het band gebruiken voor het afwerken van de randen van de stof. Zeker bij dikkere stoffen zoals badstof kan dit een echte uitkomst zijn. Je zou dit dan in plaats van bijvoorbeeld een zoom of bij de armsgaten en de halslijn kunnen doen. De buitenste randen zien er op deze manier netjes uit én de stof zal niet gaan rafelen. In veel gevallen wordt er bewust ook voor biaisband gekozen omdat het op deze manier een leuk extra detail is. Zo kun je er dan ook voor kiezen om juist een afwijkende kleur band of juist met een printje te kiezen.

Je kunt er ook voor kiezen om juist de naadtoeslag met dit band af te werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooie jas, zonder voering. Als de stof van de jas wat dikker is, dan kun je de naadtoeslag prima met dit band afwerken. Je kunt het band dan als het ware om de naadtoeslag heen schuiven en vaststikken. Op deze manier zal jouw zelfgemaakte item er super professioneel uitzien.

Je kunt het band eventueel ook gebruiken voor het maken van bandjes en andere sluitingen. Wanneer je het band dubbel strijkt en doorstikt kunnen dit bijvoorbeeld koordjes zijn die je kunt gebruiken als striksluiting bij bepaalde items.

Je eigen biasband maken

Nu kun je kant en klaar bias band kopen, vaak in best wel wat verschillende kleuren. Maar het is eventueel ook mogelijk om je eigen band te maken. Zo weet je zeker dat je precies dezelfde kleur band hebt als de rest van jouw item.

Dit kun je als volgt doen:

Allereerst is het slim om eerst even op te meten hoeveel band je precies nodig hebt.

Hierna kun je de stof diagonaal dubbel vouwen, hierdoor ontstaat er een hoek van 45 graden. Je kunt dit een beetje vergelijken met het vouwen van de vouwblaadjes van vroeger, hierdoor ontstaat er een soort driehoek. Strijk deze vouw even goed plat.

Met kleermakerskrijt en een liniaal kun je vervolgens de lijnen (evenwijdig aan de vouw) op de stof gaan tekenen. Je kunt het band zo breed maken als dat je zelf wilt. Tel hier nog wel 2 cm extra bij op voor de naad. Teken net zoveel lijnen op de stof, zodat je straks genoeg lengte band hebt.

Knip deze stroken vervolgens uit de stof en stik de verschillende stroken met de korte zijdes aan elkaar, zodat je één lange strook krijgt. De naadtoeslag kun je vervolgens open strijken en eventueel bijknippen, zodat deze niet meer uitsteekt.

Hierna is het de kunst om het band op de juiste manier te strijken, zodat de naadtoeslag naar binnen wordt gevouwen. Dit kan soms nogal een priegelwerkje zijn. Tegenwoordig zijn er ook handige apparaatjes waar je het band eenvoudig in kunt leggen, ook wel biasbandmakers genoemd. Het band trek je hier door heen en de juiste naadtoeslag zal dan automatisch naar binnen worden gevouwen, zodat je dit makkelijk en snel kunt strijken. De biasbandmakers zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!