Selecteer een pagina

Wat is Burda kopieerpapier?

Wat is burda kopieerpapier en hoe gebruik je het?

Kopieerpapier, oftewel carbonpapier, oftewel transferpapier wordt gebruikt om patronen, of delen van het patroon over te nemen op de stof. Het wordt gebruikt als alternatief voor het doorslaan van patronen. Het is een handige oplossing die veel minder tijd kost.


Het kopieerpapier is beschikbaar in 2 kleurencombinaties, wit & geel en rood & blauw. Wanneer je het papier gebruikt voor witte en lichte stoffen gebruik dan ook een lichte kleur kopieerpapier.
Deze methode is helaas niet geschikt voor transparante stoffen of stoffen met veel reliëf.

Hoe gebruik je het carbonpapier?

Carbonpapier wordt gebruikt om de lijnen van de patronen op de verkeerde kant van de stof over te nemen. Wanneer je de stof dubbel gaat knippen let er dan op dat de goede kanten van de stof op elkaar liggen. En speld de patroondelen op de verkeerde kant van de stof. Wanneer je met een enkele laag stof werkt dan ligt de verkeerde kant van de stof naar onder gericht.

Leg een vel kopieerpapier met de gekleurde boven op tafel en leg hier jouw stof met het patroon bovenop. (Let op dat het kopieerpapier onder het gehele patroon ligt, het zou zonde zijn als je straks het hele patroon hebt overgenomen en dat je er dan achter komt, dat niet alles is doorgedrukt) Vervolgens volg je met een raderwieltje het hele patroon. De lijnen van het patroon worden op deze manier overgenomen op de stof. Wanneer je alles hebt overgenomen dan kan je de patroondelen van je stof af halen. Let op! Heb je de stof dubbelgevouwen, speld dan nog wel beide lagen op elkaar vast.

Wanneer je de stof dubbel hebt gevouwen, keer je deze nu om en leg je deze weer op het carbonpapier. En ga je nogmaals met je raderwieltje over de doorgedrukte lijnen. Zodat de lijnen ook aan de andere kant van de stof zichtbaar worden.


Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Tip! Zijn de lijnen niet duidelijk zichtbaar? Probeer het dan nog een keer met een stuk karton als onderlaag.


De lijnen zullen vanzelf vervagen wanneer je de stof wast. Toch zou ik je wel willen aanraden om tekens op je patronen voor de zekerheid toch over te nemen met krijt of d.m.v. rijgen. Het kan nog wel eens gebeuren dat de lijnen van het carbonpapier toch niet uit je stof gaan tijdens het wassen. Dit zou zonde zijn als je deze lijnen op de goede kant van de stof zou blijven zien. Ook is het niet aan te raden om de stof te strijken, dit zou er ook voor kunnen zorgen dat de lijnen niet meer zullen vervagen.

Heb je geen raderwieltje. Dan kan je ook voorzichtig met de stompe kant van een schaar of pen langs de lijnen gaan. Dit is zeker aan te raden voor stoffen die makkelijk kunnen beschadigen, zoals satijn, nepleer en lakstoffen. Je wilt natuurlijk niet dat de puntjes van je raderwieltje zichtbaar worden in je stof.

Het voordeel van het kopieerpapier is dat je de vellen hierna nog veel vaker kunt gebruiken.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!