Selecteer een pagina

Wat is Burda kopieerpapier?

Wat is burda kopieerpapier en hoe gebruik je het?

Kopieerpapier, oftewel carbonpapier, oftewel transferpapier wordt gebruikt om patronen, of delen van het patroon over te nemen op de stof. Het wordt gebruikt als alternatief voor het doorslaan van patronen. Het is een handige oplossing die veel minder tijd kost.


Het kopieerpapier is beschikbaar in 2 kleurencombinaties, wit & geel en rood & blauw. Wanneer je het papier gebruikt voor witte en lichte stoffen gebruik dan ook een lichte kleur kopieerpapier.
Deze methode is helaas niet geschikt voor transparante stoffen of stoffen met veel reliëf.

Hoe gebruik je het carbonpapier?

Carbonpapier wordt gebruikt om de lijnen van de patronen op de verkeerde kant van de stof over te nemen. Wanneer je de stof dubbel gaat knippen let er dan op dat de goede kanten van de stof op elkaar liggen. En speld de patroondelen op de verkeerde kant van de stof. Wanneer je met een enkele laag stof werkt dan ligt de verkeerde kant van de stof naar onder gericht.

Leg een vel kopieerpapier met de gekleurde boven op tafel en leg hier jouw stof met het patroon bovenop. (Let op dat het kopieerpapier onder het gehele patroon ligt, het zou zonde zijn als je straks het hele patroon hebt overgenomen en dat je er dan achter komt, dat niet alles is doorgedrukt) Vervolgens volg je met een raderwieltje het hele patroon. De lijnen van het patroon worden op deze manier overgenomen op de stof. Wanneer je alles hebt overgenomen dan kan je de patroondelen van je stof af halen. Let op! Heb je de stof dubbelgevouwen, speld dan nog wel beide lagen op elkaar vast.

Wanneer je de stof dubbel hebt gevouwen, keer je deze nu om en leg je deze weer op het carbonpapier. En ga je nogmaals met je raderwieltje over de doorgedrukte lijnen. Zodat de lijnen ook aan de andere kant van de stof zichtbaar worden.


Tip! Zijn de lijnen niet duidelijk zichtbaar? Probeer het dan nogmaals met een stuk karton als onderlaag.


De lijnen zullen vanzelf vervagen wanneer je de stof wast. Toch zou ik je wel willen aanraden om tekens op je patronen voor de zekerheid toch over te nemen met krijt of d.m.v. rijgen. Het kan nog wel eens gebeuren dat de lijnen van het carbonpapier toch niet uit je stof gaan tijdens het wassen. Dit zou zonde zijn als je deze lijnen op de goede kant van de stof zou blijven zien. Ook is het niet aan te raden om de stof te strijken, dit zou er ook voor kunnen zorgen dat de lijnen niet meer zullen vervagen.

Heb je geen raderwieltje. Dan kan je ook voorzichtig met de stompe kant van een schaar of pen langs de lijnen gaan. Dit is zeker aan te raden voor stoffen die makkelijk kunnen beschadigen, zoals satijn, nepleer en lakstoffen. Je wilt natuurlijk niet dat de puntjes van je raderwieltje zichtbaar worden in je stof.

Het voordeel van het kopieerpapier is dat je de vellen hierna nog veel vaker kunt gebruiken.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop