Wat is de kop van de mouw?

Wat is de kop van de mouw?

In veel naaipatronen wordt er regelmatig gesproken over de ‘kop van de mouw’. Maar wat is dit precies? En waar kun je de kop van de mouw aan herkennen? En natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk; hoe naai je de kop van de mouw op de naaimachine? In deze blog lees je het antwoord op deze vragen. 😊

Wat is de kop van de mouw?

Deze vraag is eigenlijk vrij simpel te beantwoorden. De kop van de mouw is eigenlijk gewoon de bovenkant van de mouw. Deze bovenkant loopt vaak een beetje bol zodat de mouw goed in de ronding van het voor- en achterpand past.

Wat is de kop van de mouw?

Nu horen er bij verschillende naaipatronen natuurlijk ook verschillende mouwen. Zo zijn er bijvoorbeeld pofmouwen, waarbij de kop van de mouw veel wijder is gemaakt. Deze extra ruimte wordt zo gerimpeld dat de mouw aan de bovenkant dit toffe “poffende” effect krijgt. Maar daarnaast zijn er ook raglan mouwen of mouwen die bijvoorbeeld aan de onderkant wat wijder zijn.

Soms zal je bijvoorbeeld ook zien (net zoals op de foto hierboven) dat het mouwpatroon uit 2 delen bestaan: een bovenmouw en een ondermouw. Dit werkt eigenlijk precies op dezelfde manier. Als eerste begin je dan met het aan elkaar naaien van deze twee patroondelen. Hierna heb je dan weer één groot mouwpatroondeel met dezelfde kop.

Tip! Bij sommige pastronen zal je zien dat de kop van de mouw net wat breder is dan de ronding van het voor- en achterpand. Dit lijkt soms op een foutje in het naaipatroon. Maar hier is bewust voor gekozen. Op deze manier krijgt de mouw namelijk iets meer ruimte, waardoor deze fijner zal dragen en er ook netjes uit zal zien wanneer het kledingstuk helemaal af is.

In zulke gevallen kan het soms wel lastig zijn om de mouw netjes in de ronding van de panden te krijgen. Het is dan soms handig om langs de bovenrand een dubbel stiksel te maken met een grotere steeklengte, net als wanneer je stof zou gaan rimpelen. Door vervolgens voorzichtig aan de uiteinden van het garen te trekken zal je zien dat de stof een beetje gaat oprimpelen. Op deze manier kun je mouw vervolgens netjes verdelen over de ronding. Probeer de stof zo te verdelen dat je geen plooitjes of rimpels in je mouw krijgt. Maak je een patroon met een pofmouw? Dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat de plooitjes en rimpelingen hierin zichtbaar zijn.

Hoe zet je een mouw in?

Je begint met het stikken van de schoudernaden. Dit doe je door het voor- en achterpand met de goede kanten van de stof op elkaar te leggen.

Deze naad kun je vervolgens afwerken met de zigzagsteek of de lockmachine en even openstrijken.

Vervolgens kun je het patroondeel van de mouw erbij pakken. Vaak staat er op de mouw een tekentje dat je ook terug zult vinden op het voorpand. Leg het punt van deze tekentjes precies op elkaar. De rest van de mouw kun je dan hierna in de ronding vastspelden. Zoals hierboven beschreven is het de kunst om de stof hierbij zo netjes mogelijk te verdelen.

Wanneer je de hele mouw hebt vastgespeld kun je deze naad vast gaan stikken op de naaimachine. Werk de naadtoeslag vervolgens weer af. De naadtoeslag van de mouw kun je hierbij richting de mouw strijken.

Hierna kun je de zijnaden van de panden en de ondernaad van de mouw in één keer vaststikken. Leg de stof weer met de goede kanten op elkaar en speld deze naad helemaal vast.

Je kunt deze naad vast stikken op de naaimachine. Het is het handigste als je hierbij onderaan het voor- en achterpand begint en zo naar de onderkant van de mouw toewerkt.

Ten slotte kun je deze naad ook afwerken en het kledingstuk naar de goede kant toe keren.

Hierna kun je op dezelfde manier de andere mouw vastnaaien. 😊

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂