Selecteer een pagina

Wat is de stofvouw?

Wat is de stofvouw? Je eigen kleding leren maken

Wanneer je begint met het maken van je eigen kleding, dan zul je regelmatig de term ‘stofvouw’ voorbij horen komen. Maar wat is de stofvouw precies? Welke patroondelen komen tegen de stofvouw? En hoe kun je de patroondelen het beste tegen deze vouw leggen? In deze blog vertel ik je hier heel graag meer over.

De meeste stoffen koop je al dubbelgevouwen op de rol. De 2 openkanten die op elkaar zijn gevouwen worden de zelfkanten van de stof genoemd. Dit zijn de rafelige zijkanten, of de kanten waar bijvoorbeeld het merk van de stof staat opgedrukt. Wanneer de 2 zelfkanten op elkaar zijn gevouwen vind je aan de andere kant de stofvouw. Het is eigenlijk gewoon simpelweg de vouw in de stof, wanneer deze is dubbelgevouwen.

Wanneer je de stof op deze manier voor je op tafel legt, kan je heel eenvoudig de patroondelen uit de stof gaan knippen. En doordat je de patroondelen meteen uit twee lagen stof knipt, heb je meteen dubbele patroondelen, waarvan er eentje automatisch in spiegelbeeld is. Zo heb je bijvoorbeeld meteen twee keer een mouw, om precies te zijn een rechtermouw en een linkermouw. De patroondelen die je daarentegen tegen de stofvouw aan zal leggen, worden automatisch twee keer zo groot.

Welke patroondelen komen tegen de stofvouw? 

Welke patroondelen je tegen de stofvouw aan gaat leggen is natuurlijk deels afhankelijk van het patroon dat je gaat gebruiken. Wanneer een patroondeel tegen de stofvouw moet komen, dan staat dit ook op het patroon vermeld. Je ziet bijvoorbeeld regelmatig dat het achterpand tegen de vouw aan wordt gelegd. Op deze manier krijg je middenachter geen naad, maar is het achterpand juist mooi 1 geheel. Wanneer je een trui gaat maken, dan is het ook vaak mooi om het voorpand tegen de stofvouw te leggen.

Andere patroondelen die ook regelmatig tegen de stofvouw worden aangelegd zijn bijvoorbeeld kragen, (taille)banden en patroondelen van een rok.

Hoe leg je een patroondeel tegen de stofvouw?

Zorg als eerst dat de vouw in de stof mooi recht is en recht van draad loopt. Op deze manier weet je zeker dat jouw zelfgemaakte kleding straks mooi zal vallen. Wanneer je de stof op de rol in de winkel koopt, dan is deze eigenlijk altijd al mooi recht.

Vervolgens kun je jouw patroondeel met de kant waar stofvouw vermeld staat tegen de vouw aan leggen en vastspelden.

Hoe je jouw patroondelen het voordeligste op de stof kunt leggen, is soms een beetje puzzelen en schuiven. Weet dat je zelf ook heel makkelijk een “nieuwe” vouw in de stof kunt maken, maar zorg er wel altijd voor dat deze evenwijdig aan de zelfkanten van de stof ligt.

De patroondelen die niet tegen de stofvouw komen, maar juist recht van draad uit de stof moeten worden geknipt moeten evenwijdig met de lengtedraden van de stof worden neergelegd. Hoe je dit precies doet, laat ik je zien in deze blog.

Online workshop schoudertas maken op de naaimachine (1)

Maak je eigen reversible schoudertas

Wil jij ook leren hoe je zelf een schoudertas kunt maken op de naaimachine, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen?
Meld je aan voor de digitale workshop. Hierin laat ik je in verschillende video’s zien hoe jij dit ook kunt doen.

Nu voor maar €25

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!