Selecteer een pagina

Wat is de stretchsteek op de naaimachine?

Wat is de stretchsteek op de naaimachine?

Bij rekbare stoffen wordt vaak aangeraden om de gebruik te maken van de stretchsteek op de naaimachine. Maar wat is dit precies voor steek? En waar vind je de stretchsteek op de naaimachine? Ik vertel je hier meer over in deze blog. 😊

Wat is de stretchsteek?

Wanneer je normaal gesproken een naad zal stikken op de naaimachine, dan zal je zeer waarschijnlijk voor een gewone normale rechte steek kiezen. Eventueel kun je dan nog wat met de steeklengte variëren, maar meestal hoef je hier niet zoveel aan te doen. Bij de meeste stoffen werkt dit gewoon prima.

Wanneer je deze gewone rechte steek voor stretchstoffen gaat gebruiken, dan kan dit wel wat lastiger worden. Deze stoffen zij natuurlijk rekbaar. En een gewone rechte steek op de naaimachine, die is dat niet. Waarschijnlijk kun je zonder problemen het hele kledingstuk van stretchstof in elkaar stikken. Maar wanneer je dit kledingstuk vervolgens ook zal gaan dragen, dan zal je al snel merken, dat dit niet zo goed werkt.

Doordat de stiksels nu niet rekbaar zijn kan de gestikte naad namelijk eerder gaan knappen, omdat hier tijdens het dragen meer spanning op kan komen. En dit wil je natuurlijk voorkomen 😉.

Om ervoor te zorgen dat het stiksel, net als de stof, goed rekbaar blijft, kun je daarom het beste kiezen voor de stretchsteek op de naaimachine. Tegenwoordig zullen veel naaimachines deze steek hebben. Je herkent de steek aan de soort bliksem-schicht-vorm.

Stretch steek op de naaimachine

Tijdens het stikken zal de naaimachine een klein stukje vooruit stikken en dan weer een klein stukje achteruit (dit gaat volledig automatisch wanneer je voor deze steek hebt gekozen). Op deze manier wordt deze naad een stuk rekbaarder.

Tip! Voor stoffen die maar een klein percentage stretch hebben, kies ik meestal zelf wel gewoon voor een rechte normale steek op de naaimachine. In deze stoffen zit wel wat stretch, maar niet super veel.

Hoe stel je de stretchsteek in op je naaimachine?

Dit kan per naaimachine misschien een klein beetje verschillen, maar over het algemeen zal het denk ik wel op hetzelfde neerkomen. Zoals je op onderstaande foto kunt zien zitten er op mijn naaimachine (de Janome DC3060) aardig wat verschillende steken. Al deze steken hebben een nummer. In dit geval heeft de stretchsteek, nummer 06 op mijn naaimachine.

Met de knopjes hierboven kan ik eenvoudig deze steek selecteren. Maar er zijn ook naaimachine waarvoor je bijvoorbeeld aan een knop moet draaien om deze steek te selecteren. Mocht je twijfelen hoe die voor jouw naaimachine werkt, dan kun je altijd ook even de handleiding erbij pakken. Hier staat vaak precies beschreven hoe je de verschillende steken kunt selecteren.

De verschillende steken selecteren op de naaimachine

Nu zijn er natuurlijk super veel verschillende soorten stretchstoffen. Van (nicky) velours, velours de panne tot tricot en scuba. Deze stoffen hebben ook allemaal weer verschillende diktes enz. Om te kijken of de steek goed is voor jouw stof kun je deze het beste eerst altijd even uit proberen op een klein proefstukje van je stof. Je kunt de steek vervolgens eventueel nog wat langer of breder maken, zodat deze goed past bij jouw stof.

Mocht je een naaimachine hebben waar geen stretchsteek op zit, dan kun je ook kiezen voor een flauwe zigzagsteek. Je kunt hierbij dan nog wat meer met de instellingen spelen, zodat deze het gewenste resultaat geeft.

Het stikken van de stretchsteek werkt eigenlijk precies op dezelfde manier als het stikken met een “gewone normale” steek. Je kunt gewoon dezelfde naadtoeslag aanhouden en de naaimachine het werk laten doen. Probeer tijdens het stikken niet te veel aan de stof te trekken. Vaak laat ik wel het aan- en afhechten achterwege, omdat deze steek uit zichzelf ook al een klein stukje achteruit stikt. Maar dit is net wat jij zelf fijn vindt.

Tricot naaimachinenaalden Schmetz

Jersey naaimachinenaalden

Naast de stretchsteek op je naaimachine, is het ook fijn om een bijpassende naaimachinenaald te gebruiken, zodat de stof minder snel zal beschadigen. Deze naalden kun je gebruiken voor rekbare stoffen, (tricot).

€4,25 bij Bol.com

De zoom

De stretchsteek is alleen niet zo mooi om te gebruiken als afwerking voor een zoom. Maar ook hier is een goede oplossing voor bedacht 😉. Wanneer je gebruikt maakt van een tweelingnaald, kun je heel eenvoudig een mooie zoom maken, die ook nog eens rekbaar is.

Ben je benieuwd hoe je dit kunt doen? In deze blog vind je een handige tutorial.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!