Als je je eigen kleding gaat maken ben je misschien de term boord al tegen gekomen. Maar wat is een boord precies? En waar kun je een boord voor gebruiken? En kun je zelf een boord maken of moet je deze kopen? Op al deze vragen vind je in deze blog een antwoord. 😊
Wat is een boord?
Wanneer je zelf kleding, zoals bijvoorbeeld truien, vesten en jassen, gaat maken dan kom je vaak een boord tegen. Dit is bijvoorbeeld bij het uiteinde onderaan de mouwen, of onderaan bij een trui, of juist bij de hals. Eigenlijk is dit het rekbare stukje stof wat er voor zorgt dat het kledingstuk mooi aansluit. Vaak wordt dit onderdeel gemaakt van een stof met een ribstructuur en zal je zien dat dit onderdeel erg rekbaar is in vergelijking met de andere stoffen.
Niet alle kledingstukken hebben een boord, maar bij de meer sportievere items zal je dit wel vrij vaak tegen komen. Dit zal met name bij wat dikkere stoffen zijn, zoals joggingstof, dikkere tricot enz.
Tip! Je kunt van het boord ook een leuk detail maken. Wil je bijvoorbeeld een kledingstuk wat sportiever maken? Dan kun je bijvoorbeeld ook een eenvoudig een boord toevoegen. Persoonlijk vind ik het zelf ook altijd mooi als het boord bij de mouwen wat langer is, zo krijg je bijvoorbeeld ook een tof “poffend” effect bij je mouwen.
Een boord van stof
Tegenwoordig bestaan er boordstoffen die je natuurlijk kunt gebruiken voor het maken van een mooi boord. Deze stoffen zijn niet zo breed als de stoffen die je gebruikt om bijvoorbeeld kleding te maken. Deze stof worden namelijk in het rond gebreid. Doordat het gebreid is krijgt de stof die extra rekbaarheid, wat er natuurlijk weer voor zorgt dat jouw boord straks mooi zal aansluiten.
Er bestaan effen boordstoffen maar bijvoorbeeld ook stoffen met een streepmotief. Je kunt hierbij natuurlijk volledig kiezen wat jij tof vindt. Zo kun je bijvoorbeeld ook voor een boord stof kiezen die een totaal andere kleur heeft dan de stof van jouw kledingstuk, zodat deze extra opvalt. Maar je kunt deze natuurlijk ook prima in laten blenden door een kleur te passen die juist gelijk is aan de andere stof.
Naast de boordstoffen die je per meter koopt bestaan er ook kant-en-klare “boord cuffs”. Dit zijn eigenlijk stukjes boord die al op de goede lengte zijn geknipt en die al aan elkaar zijn vastgenaaid op de zijnaad, zodat je deze eigenlijk meteen op de onderrand van je mouw kunt schuiven en vast kunt naaien. Met deze boord cuffs heb je nog sneller resultaat. Let hierbij alleen wel op de breedte van het boord. Omdat deze natuurlijk al kant-en-klaar zijn moeten deze wel passen bij het kledingstuk dat je aan het maken bent.
Tip! Er zijn verschillende boordstoffen in verschillende prijsklassen. Om ervoor te zorgen dat het boord lang mooi blijft en niet snel zal gaan lubberen omdat er geen rek meer inzit, kan het soms slim zijn om voor een mooie kwaliteit boord stof te kiezen. Zeker omdat je hier niet heel veel van nodig hebt. Zo weet je zeker dat jouw zelfgemaakte kleding ook echt lang mooi zal blijven. Zelf vind ik fijn om bijvoorbeeld te kiezen voor een stof met wat bredere ribbels. Ik heb het idee dat deze stof wat steviger is en persoonlijk vind ik die ribbels eigenlijk ook wel tof.
Hoe zet je een boord aan een mouw, trui of broek?
Er wordt vaak gedacht dat het maken van een boord een vrij lastig onderdeel is wanneer je zelf je eigen kleding gaat maken. maar dit valt echt best mee 😉. Hieronder vertel ik je hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen.
Je wilt natuurlijk dat het boord mooi aan zal sluiten, het onderdeel van het boord wordt dan vaak ook net iets kleiner geknipt dan de rand die je met het boord wilt gaan afwerken. Doordat de stof goed rekbaar is kan dit goed. Tijdens het vastnaaien van het boord zal je de stof alleen wel wat moeten uitrekken om ervoor te zorgen dat deze goed op de onderrand van bijvoorbeeld je mouw zal passen.
Je kunt eerst beginnen met het bepalen van de lengte / hoogte van je boord. Voor het afwerken van bijvoorbeeld een hals zal je bijvoorbeeld een wat minder hoog boord gebruiken. Terwijl het bij de onderkant van mouwen juist wel weer mooi kan zijn om dit boord wat langer te maken.
Deze hoogte doe je keer twee. Je gaat het boord namelijk dubbel aan de rand van je kledingstuk vastnaaien. Zo wordt het boord meteen twee keer zo stevig en heb je ook gelijk de randen van de naadtoeslag weggewerkt, deze zitten dan namelijk aan de binnenkant tussen de 2 lagen boordstof.
Bij deze lengte die je x2 hebt gedaan tel je vervolgens nog twee keer de naadtoeslag op.
Hierna kun je uitrekenen hoe breed het boord moet worden. Dit is wel een beetje afhankelijk van welke stoffen je gaat gebruiken. Voor boord wat erg rekbaar is kun je 75% tot 85% van de omtrek van het kledingstuk nemen. Voor stoffen die wat minder rekbaar zijn zal dit ongeveer 85% tot 90% zijn. Tel vervolgens hier nog 2x de naadtoeslag bij op, zodat je de korte zijkanten van het boord ook op elkaar vast kunt naaien.
Wanneer je hebt berekend hoe hoog en hoe lang de onderdelen van het boord moeten worden, kun je deze uit de stof gaan knippen.
Vouw het boord hierna met de goede kanten op elkaar dubbel, zodat de zijnaden hierbij op elkaar liggen. Stik deze naad vast met de stretchsteek op je naaimachine of met een flauwe zigzagsteek
Hierna kun je het boord naar de goede kant toe keren, zodat de verkeerde kanten van de stof op elkaar liggen en de naadtoeslag aan de binnenkant zit.
Om ervoor te zorgen dat het boord op de juiste manier op de rand wordt vastgenaaid en de stof goed wordt verdeeld kun je bij de naad in het boord een speld plaatsen. Recht hier tegenover plaats je nog een speld. En vervolgens doe je dit ook weer op deze helft. Je hebt nu het boord verdeeld in vier gelijke stukken. Dit herhaal je ook voor de rand waar je het boord op wilt gaan zetten.
Je kunt hierna de spelden van het boord en het kledingstuk op elkaar leggen. Door het boord een klein stukje uit te rekken kun je deze nu op de stof van de kleding vastnaaien. Deze naad kun je hierna afwerken met de lockmachine of met een grotere zigzagsteek op je naaimachine. Je kunt de verschillende lagen hierbij in één keer afwerken.
De rand kun je eventueel nog doorstikken met een grotere steeklengte op de stof van je kledingstuk, maar dit hoeft niet.
Een boord breien of haken
Ook wanneer je bijvoorbeeld een trui zelf gaat haken of breien zal je zien dat er vaak gekozen wordt om de onderrand (en hals) af te werken met een boord. Vaak geef dit nét dat beetje extra aan jouw zelfgemaakte trui waardoor deze er nog beter uit zal zien. Het breien of haken van een boord is helemaal niet moeilijk.
In deze blog vind je een handige tutorial hoe je zelf een boord kunt haken.
Drops Haaknaaldenset
DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set
€30,23 bij Bol.com
Wanneer je een boord wilt breien kun je gebruik maken van de steken recht en averecht. Door deze om en om te breien krijg je vanzelf die welbekende ribbels van het boord en wordt dit onderdeel ook nog eens super rekbaar. Je kunt het boord natuurlijk in een effen kleur maken maar ook bij het breien of haken van een boord kun je (net zoals bij kant-en-klare boordstoffen) ook kiezen voor een tof streeppatroon.
Je kunt het boord heen en weer breien en deze op het einde met de zijnaden aan elkaar vast naaien. Maar je kunt deze ook rondbreien, zodat je aan de zijkant ook geen naad krijgt. Je kunt hiervoor eventueel korte rondbreinaalden gebruiken voor sokken (met een kortere kabel). Gebruik bijvoorbeeld deze breinaalden hiervoor.
Het is ook tof om een zelf gebreid of gehaakt boord toe te voegen aan jouw zelfgemaakte trui van stof. Zo combineer je het beste van 2 technieken. 😉