Wat is een breivork en wat kun je er mee maken?

Wat is een breivork en wat kun je ermee maken?

Ork ork ork, heb je al eens gehoord van een breivork? misschien ben je wel bekend met punniken. de breivork lijkt hier een beetje op. Met een breivork kun je net als bij het punniken en lange sliert maken / breien. De breivork heeft bij ons heel lang in de kast gelegen, maar een tijdje terug kwam ik deze weer tegen. Dus ik dacht, hoog tijd voor een blog over de breivork. 😉

Een breivork (ook wel lucet genoemd) is een soort grote houten vork, met 2 tanden en met in het midden een gat. In principe kun je allerlei verschillende soorten garen voor de breivork gebruiken, maar het resultaat wordt het mooiste wanneer je kiest voor een wat dikker garen. Op deze manier wordt het koord mooi stevig en heb je ook nog eens lekker snel resultaat. Voor dit voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van 2 draden acrylgaren.

Hoe werkt de breivork?

Je steekt het garen door het gat in het midden, van achteren naar voren

Lucet met garen.

Vervolgens ga je de draad in een achtje om de tanden wikkelen. Dit doe je als volgt:
Breng de draad nog voren tussen de tanden.
Wikkel de draad om de linker tand, terug door het midden en vervolgens om de rechter tand.
De draad komt weer terug in het midden.

Close up opzetten breivork
Breien op de breivork
Hoe gebruik je een lucet?
Draden om de breivork wikkelen

Herhaal dit ‘achtje’ nog een keer.

Hoe werkt de breivork?

Dan haal je de onderste lus van de linker tand over het bovenste lusje, zodat er nog maar 1 lusje op de tand staat. Dit herhaal je ook voor de rechtertand. Trek vervolgens zachtjes aan de draad door de opening in het midden. Dit wordt uiteindelijk de gebreide sliert.

Punniken, maar dan anders: de breivork

That’s it! Hierna kun je weer opnieuw het ‘achtje’ maken en de lusjes weer over elkaar heen halen. Dit herhaal je tot de sliert zo lang is dat je zelf wilt.

Wat kun je maken met een breivork?

Nu denk je misschien ja leuk, zo’n breivork, maar wat kun je daar nu precies mee maken?  Eerlijk is eerlijk om nu doelloos lange slierten te gaan zitten breien, lijkt me nou ook niet bepaald tof.

Je kunt natuurlijk de sliert oprollen en deze met kleine steekjes (of een beetje lijm voor de luie mensen onder ons 😉) vastzetten, op deze manier maak je super leuke ronde onderzetters, placemats of misschien zelf hele kleden.

Maar misschien heb je de punniknamen ook al eens voorbij zien komen op internet. Met behulp van ijzerdraad kun je de lange sliert die je hebt gepunnikt in iedere vorm buigen die je wilt, en zo ook dus kindernamen. Met name op Instagram zag je dit op een gegeven moment heel veel voorbij komen.
Na even zoeken op internet zag ik dat je dit in natuurlijk nog veel meer vormen kunt doen, behalve namen. Zo worden er bijvoorbeeld hele bloemen en boho kransen van gemaakt.
Maar dit kan dus ook prima met gebreide slierten met de breivork.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Ik heb een cadeautje voor je!

Meld je nu helemaal gratis aan voor deze online workshop waarin ik je laat zien hoe je deze shorts zelf kunt maken. Je krijgt gratis toegang tot het patroon en de uitleg!

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop