Selecteer een pagina

Wat is een lockmachine?

Wat is een lockmachine en wat kan je er mee doen?

Misschien heb je wel eens van een lockmachine gehoord, misschien heb je er al één en gebruik je ‘m al veel. Maar misschien is dit nog wel nieuw voor je. In deze blog vertel ik je graag wat een lockmachine is en wat je er zoal mee kan.


Wat is een lockmachine?

Een lockmachine, of te wel overlockmachine, wordt gebruikt om de randen van de stof netjes af te werken om zo te voorkomen dat deze gaan rafelen. De machine heeft een mesje die de stof netjes afsnijdt, zodat de stof gelijk netjes en recht wordt afgewerkt. De machine maakt eigenlijk maar 1 soort steek, de overlocksteek. Wanneer je een kledingstuk draagt uit de winkel en je kijkt naar de naden aan de binnenkant, dan zul je zien dat deze waarschijnlijk netjes zijn afgewerkt. Zeer waarschijnlijk is hiervoor een lockmachine gebruikt. Zoals je ziet is dit een stuk netter dan de zigzagsteek op de naaimachine. Wanneer je gebruik maakt van een overlockmachine zien je zelfgemaakte kledingstukken er al snel professioneel uit.

Naast het afwerken van de randen van de stof, wordt deze ook gebruikt om naden te stikken en om mooie zomen (rolzomen) te maken. Maar je kan de machine ook nog gebruiken voor andere leuke effecten, zoals rimpelen.

Een groot voordeel van de overlockmachine is het differentieel transport. Het transport (de tandjes die de stof meenemen onder de persvoet door) bestaat bij de naaimachine uit 1 deel, bij de lockmachine bestaat het transport uit 2 delen. Deze kan je instellen. Zo kan er voor zorgen dat ze even snel gaan, of dat het voorste of het achterste deel sneller gaat dan de ander. Op deze manier kan je dit volledig aanpassen aan de stof die je gaat verwerken. Dit is met name erg handig voor stretchstoffen. Waar dit op een naaimachine wel eens gaat lubberen heb je hier met locken geen last van.


Wat is het verschil tussen een naaimachine en een lockmachine?

Bij een lockmachine gebruik je grotere klossen met garen, dit omdat je ook veel meer garen zal gebruiken. Ik zou je willen adviseren om te kiezen voor een goed merk lockgaren (bijvoorbeeld Gütermann), dit zorgt voor een mooier resultaat en is ook beter voor je machine. De goedkopere versies pluizen vaak meer.

Serafil garen is geschikt voor dunnere stoffen, wanneer je met normale of dikkere stoffen werkt is het aan te raden om gewoon overlockgaren te gebruiken. Wanneer je met je lockmachine bijvoorbeeld een kledingstuk van tricot wilt maken, en dit tegelijkertijd wilt naaien en afwerken, dan kan je het beste gewoon overlockgaren gebruiken. Serafil is hier niet stevig genoeg voor.

Gebruik net als op de naaimachine de juiste naald bij de juiste stof.

Wil je hier meer over lezen? Lees dan ook zeker deze blog

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop