Selecteer een pagina

Wat is een radeerwieltje en heb je deze echt nog nodig voor het maken van je eigen kleding?

Wat is een radeerwieltje en heb je deze echt nog nodig voor het maken van je eigen kleding?

Een radeerwieltje is naar mijn mening een item dat met name vroeger veel gebruikt werd voor het maken van je eigen kleding. En heel eerlijk? Zelf gebruik ik het eigenlijk bijna nooit. Toch zijn er ook mensen die die juist nog wel handig vinden om te gebruiken. In deze blog lees je wat een radeerwieltje precies is en waar je deze voor kunt gebruiken.

Wat is een radeerwieltje?

Misschien ben je een radeerwieltje al eens tegengekomen. Je kunt deze eigenlijk vrij makkelijk herkennen aan het wieltje met de kleine scherpe puntjes. Onderaan vind je een handvat. De kleine puntjes zorgen ervoor dat je zo makkelijker een patroon kunt overnemen. Wanneer je met het wieltje over de ondergrond rolt en hier net wat harder op duwt dan zullen deze puntjes doordrukken op de stof of het patroonpapier.

Tip! Er zijn verschillende radeerwieltjes te koop, maar kijk vooral ook eens in de kringloopwinkel. Zelf kom ik deze hier namelijk erg vaak tegen en dat ook voor hele lage prijzen, zo’n €0,50 – €1. Scheelt toch weer 😉.

Waar kun je een radeerwiel voor gebruiken en heb je het eigenlijk nog wel nodig?

Je zou een radeerwieltje bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor het overnemen van het patroon. Stel bijvoorbeeld dat je een patronenblad hebt. Op dit blad staan vaak veel verschillende patroondelen. Al deze onderdelen overlappen elkaar. Het is dus niet mogelijk om gewoon die patroondelen uit te knippen die je nodig hebt. Nu kun je deze patroondelen op verschillende manieren overnemen én dit kan dus ook met behulp van een radeerwieltje.

Je kunt dan het patroonpapier onder het patronenblad leggen. Met het radeerwieltje kun je dan over de lijnen van het patroondeel (in de goede maat) gaan die je wilt overnemen. Deze puntjes zullen dan doordrukken op het patroonpapier wat je onder het patroon hebt gelegd. Dit patroondeel kun je dan hierna uitknippen.

Je zag dat ze vroeger bijvoorbeeld ook vaak oude kranten gebruikten om de patroondelen over te nemen. Kranten schijnen natuurlijk, in tegenstelling tot het modernere patroonpapier, niet door. maar met behulp van het radeerwiel kun je dus op deze manier toch de patronen overnemen, zodat je deze hierna op de stof kon leggen.

Tip! Patroondelen van kranten zijn misschien niet zo handig om te gebruiken voor lichte stoffen. 😉

Zelf vind ik het persoonlijk wel wat makkelijker om het doorschijnende patroonpapier gewoon over het patroon te leggen en zo de verschillende onderdelen over te nemen. Zeker als het paptroonpapier goed doorschijnt, heb je dit zo gefikst.

Daarnaast zou je het radeerwieltje ook kunnen gebruiken om de verschillende (stik)lijnen, symbolen en tekens van het patroon over te nemen op de stof. hier heb je naast het radeerwiel ook speciaal carbonpapier voor stof voor nodig.

Het carbonpapier leg je dan met de kant die doordrukt op de stof, hier leg je het papieren patroondeel bovenop. Wanneer je nu met het radeerwieltje over deze lijnen en symbolen gaat, zal het carbonpapier kleine gekleurde puntjes geven op je stof. Met name voor de wat lichtere stoffen kan dit goed werken.

Op zich een prima optie, maar om heel eerlijk te zijn, vind ik dit zelf vaak net wat te veel tijd kosten 😉. Maar misschien werkt dit voor jou juist wel goed en vind je dit wel fijn om te gebruiken. kijk hierbij vooral wat jij zelf fijn vind.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!