Selecteer een pagina

Wat is een ritsvoetje, en hoe gebruik je deze?

Wat is een ritsvoetje en hoe gebruik je deze?

Wanneer je een nieuwe naaimachine koopt, dan worden hier regelmatig wat verschillende voetjes bij geleverd. Zo ook het ritsvoetje. In deze blog laat ik je zien hoe het ritsvoetje eruit ziet en hoe je deze kunt gebruiken.

Een ritsvoetje is eigenlijk niets meer en niets minder dat een voetje voor de naaimachine die je kunt gebruiken voor het inzetten van een rits. Het standaard naaimachinevoetje kun je eenvoudig verwisselen met dit voetje. Ik laat je hieronder zien hoe je dit kunt doen.

Het ritsvoetje

Zoals je ziet heeft het ritsvoetje wat ik gebruik 2 gleufjes, eentje aan de linkerkant, en eentje aan de rechterkant. Je kunt het voetje aan beide kanten bevestigen, zo kun je heel eenvoudig vlak langs beide kanten stikken. Nu zijn er ook andere ritsvoetjes te koop die wat kleiner zijn dan dit voetje, deze zijn dan de helft van dit voetje. Het principe blijft daarentegen precies het zelfde.

Het voordeel van dit speciale naaimachinevoetje is met name dat je het stiksel mooi dicht bij de kant kunt maken. En dit is natuurlijk met name voor het inzetten van ritsen een echte uitkomst. Je wilt de stof natuurlijk zo vlak mogelijk langs de tandjes van de rits stikken, zodat het eindresultaat straks mooi strak is en de rits zo min mogelijk opvalt. Nu moet ik ook eerlijk bekennen dat ik ook regelmatig een rits inzet zonder dit voetje te gebruiken. Ook dit gaat prima, maar met een ritsvoetje, maak je het jezelf toch een stukje makkelijker 😉

Bij verschillende naaimachines horen vaak ook verschillende voetjes, het is daarom wel aan te raden om altijd een ritsvoetje te kopen die geschikt is voor jouw naaimachine. Dit kan heel eenvoudig online of bij een naaimachinedealer bij jou in de buurt.

Wist je dat er ook een speciaal voetje verkrijgbaar is voor blinde ritsen? Het inzetten van een blinde rits werkt iets anders dan het inzetten van een gewone rits. En ook hier is dan weer een speciaal voetje voor. Wil je meer lezen over het verschil tussen een gewone en een blinde rits? In deze blog vertel ik je hier meer over.

Hoe bevestig je het ritsvoetje op je naaimachine?

Zet het voetje van de naaimachine omhoog met dit hendeltje aan de zijkant.

Zet het naaimachine voetje omhoog met dit hendeltje

Het standaard naaimachine voetje kun je heel eenvoudig loshalen door op het (zwarte) knopje achterop de persvoethouder te drukken. Het voetje zal nu automatisch loslaten.

Druk op het zwarte knopje achter de persvoet, het naaimachinevoetje zal nu loslaten

Leg het ritsvoetje hierna onder de persvoethouder. Je kunt dus zelf bepalen of je dit aan de linker- of aan de rechterkant wilt doen, dit is net wat jij fijn vind. Plaats de persvoet weer naar beneden door het hendeltje weer naar beneden te zetten. Het ritsvoetje zal nu automatisch vastklikken.

Plaats de persvoethouder weer naar beneden, het ritsvoetje klikt nu vast

Draai nu eerst voorzichtig aan het handwiel aan de zijkant van de machine, zodat de naald langzaam naar beneden beweegt. Bij sommige naaimachine zul je de steek namelijk misschien iets moeten aanpassen. Wanneer je bijvoorbeeld een rechte steek in het midden gebruikt dan kan het zo zijn dat de naald op je ritsvoetje komt wanneer deze naar beneden beweegt. In dit geval moet je de steek even veranderen, zodat de naald in de rechter- of in de linker-positie komt. Zo voorkom je dat je naald meteen al breekt na je eerste steek 😉

Tip! Ben je benieuwd hoe je heel eenvoudig een rits in jouw zelfgemaakte item kunt zetten? Ik laat het je zien in deze blog.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop