Selecteer een pagina

Wat is een toerenteller en hoe gebruik je deze?

Roze toerenteller, paarse haaknaald en rond haakwerk

’s Avond lekker relaxt op de bank een paar toeren haken is natuurlijk super fijn. Maar ik denk dat het ons allemaal wel eens is overkomen dat je toch halverwege je haakpatroon de tel bent kwijtgeraakt. Nu kan je in veel gevallen natuurlijk gewoon weer even terugtellen, om te weten in welke toer je nu zit. Of streepjes zetten en turven. Maar je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van een toerenteller.


Er zijn een aantal verschillende soorten toerentellers. Wanneer je veel breit dan ken je ongetwijfeld de kleine ronde toerentellers. Die bevestig je om je breinaalden. En iedere keer wanneer je een toer hebt gebreid draai je de toerenteller 1 toer verder. Voor breien zijn deze ideaal, mede omdat ze aan je breinaalden vastzitten. Voor haken zijn deze echter wat minder geschikt.

Dan heb je nog de keuze tussen de ‘gewone’ en de automatische toerenteller. De toerentellers werken beide eenvoudig door een knopje in te duwen, waardoor de toerenteller een toer verder zal tellen. Het enige verschil is eigenlijk dat de automatische toerenteller werkt op batterijen. En dat je deze aan je vinger kan dragen.

Persoonlijk heb ik nog niet veel gewerkt met een toerenteller en hou ik meestal het aantal gehaakte toeren bij met pen en papier. Maar ik wilde het ook graag eens uitproberen en kijken of dit iets voor mij is.


Hoe gebruik je de toerenteller?

De toerenteller die je op de foto ziet is een digitale versie. Je schuift deze eenvoudig om je vinger. Wanneer je een toer hebt gehaakt druk je het grote knopje in. Op het schermpje zal je zien dat er dan weer een nieuwe toer bij de gehaakte toeren wordt opgeteld. Om te resetten duw je op het kleine knopje. Ook wanneer de teller is uitgeschakeld onthoud deze het aantal gehaakte toeren. Wanneer je de teller een tijdje niet hebt gebruikt, dan zal je zien dat deze vanzelf op de standbystand schiet. Dit is geen probleem, wanneer je het grote knopje induwt zullen de gehaakte toeren weer op het schermpje verschijnen en zal deze weer verder tellen waar je was gebleven.

Hoe gebruik je een toerenteller?

Tip! Haak je een groter item en wil je de steken of lossen van deze lange toer tellen? Dan kan je hier ook de toerenteller goed bij gebruiken! Kies er dan bijvoorbeeld voor om na iedere 10 steken de teller in te duwen.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop