Selecteer een pagina

Een vingerhoedje wat is dit precies en waar gebruik je dit voor?

Een vingerhoedje wat is dit precies en waar gebruik je dit voor?

Een vingerhoedje wordt naar mijn weten vandaag de dag niet meer zo vaak gebruikt. Toch kan het in sommige gevallen een handig hulpmiddel zijn. Maar wat is het ook al weer precies? En hoe kun je een vingerhoedje het beste gebruiken? Je leest het in deze blog.

Wat is een vingerhoedje?

Er zijn mensen die hele verzamelingen met vingerhoedjes hebben, meestal voor de sier. Toch kan dit ook echt een handig hulpmiddel zijn wanneer je jouw eigen kleding gaat maken. Ik weet niet of je ooit per ongeluk met een naald in je vinger hebt geprikt. Maar eerlijk, dit kan behoorlijk pijn doen. Maar dit kun je dus heel eenvoudig voorkomen, door gebruik te maken van een vingerhoedje.

Een vingerhoedje is een metalen, of soms plastic, bescherming die je over je vinger schuift, meestal over je middelvinger. Je herkent het vingerhoedje vaak aan de kenmerkende “putjes” en de bel-achtige vorm. De putjes zorgen ervoor dat je extra grip hebt, wanneer de naald tegen het vingerhoedje komt. Deze schiet op deze manier minder makkelijk weg. Wanneer je dit hoedje over je vinger schuift bescherm je je vingertoppen tijdens het handwerken en het naaien met de hand. Daarnaast is het ook nog eens een stuk makkelijker om de naald door een dikke stof, zoals bijvoorbeeld leer, heen te duwen. Je kunt op deze manier veel meer kracht zetten, zonder dat de naald in je vinger prikt.  

Zeker toen veel naaiwerk nog met de hand werd gedaan, was de vingerhoed een hulpmiddel dat vaak werd gebruikt. Naarmate de naaimachine aan populariteit won, werd er steeds minder gebruik gemaakt van het vingerhoedje. Toch zie je ze zo nu en dan nog wel eens voorbij komen.

Vingerhoedjes bestaan al heel erg lang en er zijn dan ook veel mensen die een heuse vingerhoedjes-verzameling hebben. Er zijn zelfs bijzondere exemplaren van goud en zilver of met afbeeldingen van leden van koninklijk huis. Zo werden er regelmatig bijzondere, nieuwe varianten uitgegeven.

Hoe gebruik je een vingerhoed?

Zelf dacht ik altijd dat je het hoedje op je wijsvinger moest zetten, maar dat is dus niet waar 😉. Je schuift het vingerhoedje over je middelvinger. Wanner je rechts bent doe je dit om je rechter middelvinger. Ben je links? Dan doe je dit op je linker middelvinger. Het is wel slim om hierbij te vermelden dat er verschillende maten vingerhoeden zijn. We hebben natuurlijk ook allemaal verschillende handen. De één zal wat langere en smallere vingers hebben dan de ander. Het is daarom slim om sowieso op zoek te gaan naar een hoedje dat jou goed past. Dit is een vingerhoedje dat niet te strak zit, maar ook zeker niet te los. Het vingerhoedje mag niet zomaar van je vinger af vallen wanneer je je handen beweegt.

Zorg dat het topje van je vinger zo dicht mogelijk bij de bovenkant van het vingerhoedje zit. Wanneer je lange nagels hebt, kan dit wat lastiger zijn. Je zou dan ook eventueel kunnen kiezen voor een vingerhoed die aan de bovenkant open is. Deze bestaan ook.

Wanneer je de juiste maat hebt gevonden is het een aanrader om je vingerhoedje nu zoveel mogelijk te dragen. Op deze manier wen je hier zoveel mogelijk aan en wordt het als het ware een onderdeel van je vinger. Op een gegeven moment merk je niet meer dat je het hoedje draagt. Ik denk dat dit misschien het beste te vergelijken is met het dragen van een bril. In het begin is het irritant en stoor je je hieraan. Op een gegeven moment ben je er aan gewend en merk je niet meer dat je ‘m op hebt. Dit wil je het liefste ook met je vingerhoedje.

Wanneer het “normaal” is geworden en je hieraan bent gewend is het naaien met een vingerhoedje eigenlijk super simpel. Je plaatst de naald met het garen tussen je wijsvinger en je duim, met de achterkant tegen de vingerhoed aan. Op deze manier heb je grip en kun je makkelijk kracht zetten. Nu kun je heel eenvoudig de steken met de hand naaien, zonder dat de naald in je vinger prikt.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop