Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Wat is een zoom?

Wat is een zoom?

Wanneer je begint met het maken van je eigen kleding, dan zal het niet heel lang duren, voordat je de term ‘zoom’ voorbij hoort komen. Maar wat is een zoom? En hoe maak je een mooie zoom? Ik vertel het je allemaal in deze blog. 😉

Wat is een zoom?

Deze vraag is eigenlijk vrij makkelijk te beantwoorden. Wanneer je een kledingstuk maakt, bijvoorbeeld een broek, jurk, of rok, dan heb je de onderste rand. Wanneer je deze onderste rand niet zal afwerken dan zal je zien dat deze misschien een beetje gaat rafelen. Om dit te voorkomen wordt er vaak voor gekozen om dit af te werken. Dit wordt vaak gedaan door de stof eerst een keer om te klappen naar binnen toe en dan vervolgens nog een keer om te vouwen. Op deze manier zit de gerafelde onderkant helemaal aan de binnenkant en is hierdoor niet meer zichtbaar. Deze omslag wordt dan vast gestikt op de naaimachine, zodat dit goed blijft zitten.

Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om i.p.v. twee keer omslaan, te kiezen voor één omslag. De rafelende onderkant is dan nog wel zichtbaar is aan de binnenkant van het kledingstuk. Je kunt er dan ook voor kiezen om deze onderste rand eerst even af te werken met de zigzagsteek op de naaimachine of met behulp van een lockmachine.

Nu heb je voor het maken van een omslag natuurlijk wel wat extra stof nodig. Wanneer je niet aan de onderkant van het patroondeel een klein stukje extra stof aan zal knippen, dan zal jouw kledingstuk straks wat te kort worden. Daarom wordt er bij het uitknippen van het patroondeel uit de stof altijd een paar centimeter extra aangeknipt. Hoeveel centimeter dit is, dat is eigenlijk puur afhankelijk van hoe breed je jouw zoom wilt gaan maken. Voor een normale zoom (met een dubbele omslag) kun je zo’n 4 à 5 cm aanhouden.

Een zoom aanknippen bij het naaipatroon van een broek

Tip! Twijfel je over de lengte van de zoom? Knip deze dan altijd wat langer. Je kunt beter er achter komen dat je iets te veel zoom hebt aangeknipt. En deze dan vervolgens wat korter knippen. Dan dat je op het einde ziet dat jouw broek of rok per ongeluk te kort is geworden.

In deze blog vind je ook nog een aantal handige tips voor het bepalen van de juiste lengte. “De juiste lengte bepalen van de zoom, hoe doe je dat?”

Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Een broek of rok omzomen, zo doe je dat:

De zoom maak je pas aan het einde, wanneer het kledingstuk bijna helemaal af is. Het is altijd handig om het item eerst nog even te passen en te kijken op welke lengte je de zoom precies wilt gaan maken.

Wanneer je dit hebt gedaan kun je de zoom eventueel al vast op de juiste afstand naar binnen strijken en vastspelden. Op deze manier wordt het straks nog makkelijk om de zoom vast te stikken op de naaimachine.

Hierna kun je je naaimachine instellen op een iets grotere steeklengte. Ik kies zelf meestal voor steeklengte 2.8. Op deze manier oogt je zoom iets stoerder en zal de stof ook minder snel gaan rimpelen.

Het veranderen van de steeklengte op de naaimachine

Leg de stof dan met de goede kant naar boven onder je naaimachine. Op het naaiplaatje van je naaimachine zie je handige streepjes staan. Deze streepjes zijn de ideale leidraad om ervoor te zorgen dat je de zoom mooi recht vast zal stikken. Probeer voor het stikken van de zoom ook echt de tijd te nemen. Zet de snelheid van je naaimachine eventueel wat lager, zodat je hier meer controle over hebt.

Om er voor te zorgen dat het aan- en afhechten van het stiksel zo min mogelijk opvalt kun je het beste beginnen bij de naad (bij een broek bij de naad die aan de binnenkant van je been komt).

Je stikt de zoom rondom helemaal vast. (Let hier bij ook goed of je wel de omslag aan de binnenkant goed mee stikt), totdat je weer bij het beginpunt bent. Hier kun je het stiksel afhechten door een klein stukje achteruit te stikken. De uiteinden van het garen kun je vervolgens kort afknippen.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!