Wat is het verschil tussen een gewone haaknaald en een tunische haaknaald?

Wat is het verschil tussen een gewone haaknaald en een tunische haaknaald?

Misschien heb je de tunische haaknaald al eens voor bij zien komen. In deze blog lees je meer over het verschil tussen een gewone haaknaald en een tunische haaknaald en vertel ik je hoe dit precies in z’n werk gaat.

Een gewone haaknaald VS een tunische haaknaald

Eigenlijk is het verschil tussen deze twee haaknaalden vrij duidelijk te zien. De tunische haaknaald is namelijk een stuk langer dan een gewone haaknaald. Bij gewoon normaal haken heb je steeds meer één lusje op je haaknaald. Tijdens het haken van een steek kunnen dit er wel meer zijn, zoals bijvoorbeeld bij het haken van een stokje. Maar je werkt over het algemeen maar met één steek tegelijk.

Tunisch haken is in dit opzicht eigenlijk meer te vergelijken met breien. In de ene toer haal je de steken op, deze staan dan allemaal op je haaknaald. (Vandaar dat deze ook een stuk langer is dan een gewone haaknaald 😉). En in de volgende toer haak je al deze steken en kom je weer terug bij 1 steek op je haaknaald. De gehaakte steken zien er op deze manier anders uit dan bij “normaal haken” en krijgen hierdoor meer een gebreid effect.

Benieuwd hoe dit tunisch haken precies werkt? In deze blog vind je een handige tutorial met foto’s.

Om te voorkomen dat deze steken aan de achterkant van je haaknaald afschieten hebben de tunische haaknaalden aan de achterkant een knop. Er zijn ook tunische haaknaalden die geschikt zijn voor grotere projecten, zoals bijvoorbeeld kleding of dekens of andere grote items die uit meer steken bestaan. Dit zijn dan geen hele lange haaknaalden, want dit zou wel erg onhandig worden met haken. Maar deze haaknaalden hebben aan het uiteinde dan een koord / verlengkabel waar de steken op komen.

Tip! Bij tunisch haken zie je soms wel eens dat het gehaakte deel de neiging heeft om een beetje op te krullen. Mocht dit het geval zijn dan kun je beter voor een iets dikkere haaknaald kiezen. Vaak is het dan al verholpen.

Wil jij ook aan de slag met tunisch haken? Deze haaknaalden zijn fijn om te gebruiken en raad ik aan.

Kan je met deze haaknaald ook gewoon haken?

Ja, in principe kan dit gewoon, deze haaknaald is alleen een stukje langer en daardoor wat minder handzaam. Maar het kan zeker. Daarentegen is alleen niet mogelijk om met een gewone haaknaald tunisch te haken. Deze haaknaald is er wat te kort voor en daarnaast hebben veel haaknaalden ook een speciale handgreep, waardoor je de steken hier niet goed op kunt plaatsen.

Wat is een dubbele tunische haaknaald?

Naast de standaard tunische haaknaalden heb je ook nog dubbele tunische haaknaalden. Deze naalden zijn niet persé heel lang maar hebben wel aan beide uiteinde het haakje om mee te haken. Met deze haaknaalden kun je ook rond tunisch haken.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding
Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!