Selecteer een pagina

Wat is het verschil tussen een speld en een (naaimachine) naald?

Wat is het verschil tussen een speld en een (naaimachine) naald?

Wanneer je net begint met het maken van je eigen kleding zal je misschien al snel zien dat je aardig wat verschillende items nodig hebt. Denk aan een meetlint, patroonpapier, spelden, naalden, een stoffenschaar enz. Misschien vind je het nog lastig om het verschil te zien tussen een speld en een naald. In deze blog lees je hier meer over.

Wat is een speld en waar gebruik je deze voor?

Een speld is eigenlijk vrij makkelijk te herkennen. Het is eigenlijk een naald (zonder oogje) en aan de bovenkant vind je vaak een gekleurd plastic bolletje. Dit is eigenlijk het grootste verschil tussen een speld en een naald. Dit bolletje aan de bovenkant voorkomt dat de speld door de stof heen zal schieten, nu blijft de speld juist op z’n plek. Bij sommige spelden vind je in plaats van dit plastic bolletje een klein metalen knopje aan de bovenkant.

Spelden worden gebruikt om papieren patroondelen op de stof te spelden, zodat je deze hierna uit kunt gaan knippen. En ook tijdens het in elkaar zetten van het kledingstuk op de naaimachine kun je spelden gebruiken om de verschillende onderdelen op elkaar vast te zetten. Zo weet je bijvoorbeeld zeker dat je deze op de goede manier aan elkaar vast zult stikken. Spelden zijn eigenlijk een tijdelijke manier om 2 onderdelen op elkaar vast te zetten.

Je stof spelden wat is de juiste manier, horizontaal of verticaal

Wat is een naald en wat is het verschil met een speld?

Naalden hebben in tegelstelling tot de spelden juist geen knopje aan de achterkant, bij naalden is het dan ook juist de bedoeling dat deze helemaal door de stof kunnen worden geregen, zodat je juist met garen bepaalde onderdelen van stof op elkaar vast kunt naaien. Naalden hebben dan ook een speciaal oogje waar je het garen door heen kunt rijgen.

Verschillende soorten naalden

Net zoals er ook verschillende soorten spelden zijn, zijn er ook verschillende soorten naalden. Zo heb je naalden die je kunt gebruiken voor het met de hand naaien. Maar er bestaan ook naalden die je gebruikt in de naaimachine.

De naalden die je gebruikt om met de hand steken te maken, zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en diktes. Zo kun je bijvoorbeeld een wat dikkere naald (vaak ook met een groter oogje) gebruiken voor dikke stoffen of juist voor gehaakte of gebreide kledingstukken, waarbij je de uiteinden van het garen af wilt werken. En dunnere naalden kun je weer gebruiken voor dunnere stoffen.

Een naald waarmee je met de hand kunt naaien

Dan heb je ook nog de verschillende soorten naaimachinenaalden. Deze zien er net weer iets anders uit dan de standaard naalden, maar zijn ook makkelijk te herkennen. Deze naalden zijn aan de bovenkant wat breder en hebben een platte achterkant. Op deze manier passen deze precies in de opening van de houder van de naaimachine. Je hebt verschillende soorten naaimachinenaalden voor verschillende stoffen.

Zo is spijkerstof bijvoorbeeld een wat dikkere stof dan bijvoorbeeld een gebreide dunnere tricot. Het is dan ook handig om per stof te kijken welke naaimachinenaald daar het beste bij past. In deze blog vertel ik je hier nog meer over. Je kunt naaimachinenaalden ook vaak herkennen aan de kleurtjes op de naalden.

Close Up naaimachinenaalden

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!