Selecteer een pagina

Wat is het verschil tussen een stretch en een jersey naaimachinenaald?

Verschil stretch naaimachinenaald en jersey naaimachinenaald

Bij veel verschillende stoffen horen veel verschillende soorten naaimachinenaalden. Maar wist je dat er voor stretchstoffen 2 verschillende naalden zijn? De stretch naaimachinenaald, maar ook de jersey naald. Wanneer kun je het beste welke naald gebruiken? In deze blog vertel ik je meer over het verschil tussen deze 2 naaimachinenaalden.

Je zou zeggen, stretch is stretch, toch? Uhm nou ja, bijna, want binnen de rekbare stoffen zit toch nog een belangrijk verschil. Zo heb je stoffen die rekbaar zijn omdat deze zijn gebreid. Wanneer je deze stoffen van dichtbij bekijkt dan zie je ook de typische gebreide structuur, zoals je wellicht nog wel herkent van een gebreide sjaal. Deze stoffen noem je ook wel tricot of jersey. Ook joggingstof heeft deze gebreide structuur. Voor deze stoffen gebruik je een jersey naald. Deze naald heeft namelijk een afgeronde punt, ook wel ballpoint genoemd. Deze punt duwt de vezels meer opzij in plaats van dat deze er dwars door heen zal prikken. Met deze stompere punt voorkom je dat je de stof zal beschadigen. De jerseynaald is verkrijgbaar in dikte 70 – 100

Maar er bestaan dus ook stoffen die niet gebreid zijn, maar door een toevoeging rekbaar worden gemaakt. Dit zijn synthetische stoffen zoals scuba en lycra. Voor deze stoffen kun je beter een stretch naaimachinenaald gebruiken. Ook voor veel stoffen die echt heel rekbaar zijn wordt vaak een stretchnaald aangeraden. Ook deze naalden hebben een iets afgeronde punt, maar ook een speciaal oogje en een speciale uitsparingsvorm, op deze manier wordt er voorkomen dat de naaimachine makkelijk steken over zal slaan. Zeker bij stoffen die heel rekbaar zijn is dit een echte uitkomst. Stretchnaalden vind je in de diktes 65, 75 en 90. Daarnaast is deze naald ook verkrijgbaar als tweelingnaald. Op deze manier kun je bijvoorbeeld de zoom netjes stikken met een dubbel, en rekbaar stiksel.

De dikte van de naalden bepaal je door te kijken naar de dikte van jouw stof. Over het algemeen kun je onthouden dat hoe dunner je stof is, des te dunner de naaimachinenaald zal zijn.

Tip! Vergeet niet om na ongeveer 8 uur jouw naaimachine naald te vervangen, of natuurlijk wanneer je een nieuw project start en je een andere stof gaat gebruiken. Wanneer je de naald niet op tijd vervangt, dan kan dit ervoor zorgen dat de draad eerder breekt, je de stof beschadigt of dat je naaimachine een kloppend geluid gaat maken. Kortom het kan je een hoop frustratie besparen 😉

Wil je meer lezen over de het werken met stretch stoffen? Bekijk dan ook zeker even deze blog: “10 tips voor het naaien van stretchstoffen”.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop