Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Wat is het verschil tussen haken en breien?

Wat is het verschil tussen haken en breien?

Deze twee termen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Met beide technieken kun je hele toffe items maken. Maar toch verschillen ze best wel van elkaar. In deze blog vertel ik je meer over het verschil tussen haken en breien.

Het belangrijkste verschil tussen haken en breien: de naalden

Het belangrijkste verschil tussen haken en breien zijn de haak- en breinaalden. Bij breien maak je gebruik van twee naalden, deze naalden lopen in een punt. Je kunt deze naalden lekker ouderwets onder je armen klemmen, zodat je hier goed grip op hebt. 😉 Je breit eigenlijk de steken van de ene naalden op de andere naalden, en dit wissel je dan weer om.

Naast de standaard lange rechte breinaalden bestaan er ook wat andere soorten breinaalden, zoals bijvoorbeeld naalden waarmee je ook in het rond kunt breien. Wil je meer lezen over de verschillende soorten breinaalden? In deze blog vertel ik je hier meer over.

Er bestaan hele toffe sets met verschillende breinaalden, maar het kan soms ook tof zijn om hier eens in de Kringloopwinkel naar te zoeken. Hier vind je vaak super veel breinaalden en dat ook nog eens voor hele lage prijzen, zoals 20 of 50 cent. Zo kun je dan meteen wat verschillende naalden inslaan en kijken welke jij zelf fijn vind om te gebruiken

Het grootste “nadeel” van breien vind ik dat je wat makkelijker steken kunt laten “vallen”. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er per ongeluk een steek van je breinaald afschiet. In tegenstelling tot een haaknaald zit hier natuurlijk geen haakje aan het uiteinde. Dit zorgt er soms voor dat de steken van je breinaald af schuiven. Dit kun je dan vergelijken met een ladder in je panty. Een gebreide steek kan dan steeds verder wegzakken. In dit geval kun je de steek wel weer “ophalen” en dit weer oplossen. Maar dit trucje moet je wel even onder de knie hebben.

Breinaalden, breien doe je met twee naalden, de naalden lopen in een punt

Bij het haken maak je gebruik van één haaknaald. Een haaknaald is vaak ook wat korter dan een breinaald. Deze naald heeft aan de bovenkant een soort haakje waar je heel eenvoudig het garen mee op kunt pakken.

Waar bij het breien steken kunnen “vallen” is dit bij het haken niet mogelijk. Je kunt hoogstens per ongeluk aan je garen trekken waardoor je een paar steken uit kunt halen. Maar hier heb je geen last van de “ladders” die je bij het breien wel kunt krijgen.

Zelf vind ik het ook wat makkelijker om foutjes te corrigeren bij het haken. Stel dat je bijvoorbeeld een foutje hebt gemaakt en dat je een stukje uit wilt halen. Bij het haken haal je dan eenvoudig je haaknaald uit het lusje met garen en dan trek je gewoon aan deze draad. De steken laten dan vanzelf los.

Bij breien werkt dit ook zo, maar dan moet je natuurlijk nog wel alle steken hierna ook weer op je breinaald zetten. En dan is het de kunst om geen steken over te slaan en er voor te zorgen dat je het zelfde aantal steken op je naald hebt staan als voor het uithalen 😉.

Haaknaald, haken doe je met één naald, aan het uiteinde zit een klein haakje

Haak- en breinaalden van verschillende materialen

Zowel brei- en haaknaalden worden gemaakt van verschillende materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plastic, aluminium of hout. Welk materiaal je het beste kunt gebruiken is eigenlijk puur afhankelijk van wat jij zelf fijn vindt. Dunnere naalden worden meestal gemaakt van aluminium, terwijl dikkere naalden wat vaker worden gemaakt van hout.

De haak- en breinaalden zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Hoe lager het getal, des te dunner de naald zal zijn. Het spreekt eigenlijk wel voor zich: voor dunne garens gebruik je dunnere naalden. En voor grove, dikke garens gebruik je ook dikkere haak- of breinaalden. Op de wikkel van het garen staat ook vaak vermeld welke dikte je het best kunt gebruiken van de naald.

Mocht je nu merken dat je juist heel strak breit of haakt, dan kun je eventueel ook kiezen voor een dikkere haaknaald. Haak of brei je juist vrij los? Dan kan een dunnere naald juist een goede optie zijn.

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

Wil je graag leren haken en ben je nog op zoek naar fijne haaknaalden? Deze haaknaalden gebruik ik zelf en vind ik persoonlijk een echte aanrader

€31,65 bij Bol.com of €25 bij Breiwebshop

De steken

Gebreide stoffen herken je vaak aan de wel bekende ribbels. Natuurlijk zijn er veel meer verschillende soorten steken, maar de ribbels is over het algemeen wel de meest bekende.

Gebreide items zijn over het algemeen wat rekbaarder. Misschien ben je wel bekend met tricot of jersey stof. Deze stoffen zijn op zo’n manier gemaakt (gebreid 😉, maar dan veel fijner) dat deze stoffen rekbaar zijn. Wanneer je zelf gaat breien dan doe je eigenlijk precies hetzelfde, maar dan een stuk grover.

Kenmerkende ribbels van het breien

Waar je bij breien alle steken op je breinaald hebt staan, is dit bij haken juist niet, hier staat maar één steek op je haaknaald. En de nieuwe steek maak je op de steken van de vorige toer. Gehaakte onderdelen zijn juist minder rekbaar. Toch is het wel mogelijk om rekbare delen te haken. Je kunt hiervoor gebruik maken van de boordsteek.

Ziet haken er anders uit dan breien?

Welk garen kun je het beste gebruiken?

Qua garen zit er op zich niet zoveel verschil tussen haken en breien. In principe kun je voor zowel haken als breien hetzelfde garen gebruiken. Hierbij kun je puur kijken wat jij mooi vind en fijn om te dragen.

Haken of breien, wat is makkelijker om te leren?

Ik denk dat over deze vraag de meningen aardig verdeeld kunnen zijn. 😊 Zelf vind ik haken bijvoorbeeld veel makkelijker dan breien. Maar er zijn ook zeker mensen die juist van mening zijn dat breien weer veel makkelijker is. Ik denk dat dit puur ligt aan wat jij als eerste hebt geleerd en welke kennis je al hebt.

Laat je vooral niet tegenhouden, beide technieken zijn zeker goed te doen om te leren. Mocht je willen beginnen met leren haken, dan vind je in deze blog een handige tutorial. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je lossen kunt haken. Lossen zijn eigenlijk de basis van het haken en hier kun je vervolgens andere steken op gaan haken.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!