Selecteer een pagina

Wat is het verschil tussen katoen en tricot?

Wat is het verschil tussen katoen en tricot?

Katoen en tricot zijn allebei fijne stoffen om te dragen, zeker in de zomer. Maar zijn dit dezelfde stoffen? En hoe herken je deze stof? Ben je benieuwd naar het verschil tussen katoen en tricot? Ik vertel je hier meer over in deze blog. 😊

Wat is tricot?

Stoffen kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Zo kan een stof worden geweven of worden gebreid. Deze twee verschillende manieren bepalen o.a. de rekbaarheid van de stof. Zo zijn gebreide stoffen rekbaar, terwijl geweven stoffen dit over het algemeen niet zijn.

Wanneer je een tricot van dichtbij bekijkt, dan kan je ook die typische gebreide structuur zien. Natuurlijk is dit veel fijner dan wanneer je zelf aan de slag gaat met breinaalden en garen, maar het principe blijft hetzelfde.

Doordat tricots worden gebreid krijgen deze stoffen dus een beetje stretch, wat natuurlijk super fijn draagt. Deze stof is dan bijvoorbeeld geschikt voor shirts, jurken enz.

Soms wordt er ook bij tricot stoffen voor gekozen om een klein beetje elastan of lycra toe te voegen aan de stof. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de stof ook mooi rekbaar blijft en niet snel zal gaan lubberen na een aantal keer wassen en dragen.

Voor het breien van de tricot heb je natuurlijk garen nodig en dit garen kan dus gemaakt worden van verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan polyester, viscose, of katoen!

Tip! Soms het kan werken met tricot iets lastiger zijn. In deze blog vind je hiervoor een paar handige tips.

Wat is katoen?

Je kunt katoen eigenlijk meer zien als een materiaal. En dit materiaal kan op verschillende manieren worden verwerkt. Zo kun je het garen (gemaakt van katoen) bijvoorbeeld weven om een stof te maken, maar je kunt deze stof dus ook breien om tricot te maken.

Er bestaan dus verschillende katoenen stoffen die op verschillende manieren worden verwerkt. Zo kun je bijvoorbeeld met katoen tricot maken, of juist denim, of ribstof enz.

Het voordeel van katoenen vind ik persoonlijk dat deze stof over het algemeen mooi mat is. Polyester en viscose kunnen soms wat meer glimmend zijn en wat meer synthetisch aanvoelen. Bij katoen heb je dit niet. Ook in de zomer draagt katoen erg fijn omdat het in vergelijking met synthetische stoffen meer vocht opneemt en wat koeler aanvoelt.

Tip! Tegenwoordig kun je ook steeds vaker kiezen voor biologisch katoen.

Wat is het verschil tussen katoen en tricot?

Tricot zijn stoffen die zijn gebreid en hierdoor stretch hebben gekregen. Deze tricot stoffen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Zoals bijvoorbeeld katoen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook tricots van andere materialen, zoals bijvoorbeeld viscose of juist een combinatie van bijvoorbeeld katoen met polyester.

Kortom tricot is niet altijd gemaakt van katoen, en katoen is niet altijd tricot, maar het is wel een fijne combinatie. 😉

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!