Selecteer een pagina

Wat is het verschil tussen katoenen garen en acrylgaren?

Wat is het verschil tussen katoenen garen en acrylgaren?

Er zijn natuurlijke super veel verschillende garens waarmee je de tofste items kunt haken en breien. Soms kan het kiezen van het juiste garen behoorlijk lastig zijn. In deze blog vertel ik je daarom meer over het verschil tussen katoenen garen en acrylgaren.  

Vorig jaar heb ik een trui gehaakt van katoen. Ik heb toen gekozen voor het Epic garen van Yarn and Colors. Het grootste voordeel van katoenen garen ten opzichte van acrylgaren vind ik over het algemeen de kwaliteit. Je zult merken dat dit garen wat langer mooi blijft en minder snel zal gaan pillen na een aantal keer wassen. Althans dat is mijn eigen ervaring. Het nadeel van deze gehaakte trui van katoen vind ik dan wel weer dat deze vrij zwaar is om te dragen qua gewicht. Acrylgaren is daarentegen een stuk lichter om te dragen.

Katoenen garen

Katoenen garen is gemaakt van natuurlijke vezels. Dit zorgt dan ook vaak voor meer draagcomfort. Dit garen neemt namelijk makker vocht op dan acryl. Het materiaal “ademt” op deze manier meer en zal hierdoor minder broeierig aanvoelen tijdens het dragen.

Katoen vind je in veel verschillende diktes. Zo heb je het dunnere garen, hiervoor kun je ongeveer haaknaald 2,5 / 3 gebruiken. Maar je hebt ook het dikkere garen, zoals de Epic van yarn and Colors die ik voor mijn trui had gebruikt. Voor dit garen zou je ongeveer haaknaald 5 / 6 kunnen gebruiken.

Naast het “gewone” katoenen garen heb je ook gemerceriseerd garen. Dit garen wordt op een speciale manier bewerkt, zodat het mooi gaat glanzen. Dit moet wel een beetje je ding zijn, mocht je hier niet zo fan van zijn, dan kun je ook voor een mattere variant kiezen.

De voordelen van katoenen garen:

 • Het blijft lang mooi, ook na een aantal keer wassen
 • Het neemt goed vocht op, waardoor het fijn draagt
 • Het haakt makkelijk
 • Het is een natuurlijk garen
 • Makkelijk te wassen
 • Het garen is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar

De nadelen van katoenen garen:

 • Het garen kan wat zwaarder aanvoelen. Zeker grotere items als dekens of truien kunnen hierdoor zwaarder zijn om te dragen
 • Katoen is soms wat duurder dan acrylgaren

Acrylgaren

Het grootste verschil tussen katoenen garen en acrylgaren is het feit dat acrylgaren is gemaakt van een synthetische vezel. In tegenstelling tot katoen komt deze vezel dus niet uit de natuur, maar is deze gemaakt door de mens. Acryl kan soms wat weg hebben van wol, al zal je wel merken dat de eigenschappen van dit garen nog wel wat kunnen verschillen. Acrylgaren heeft als positieve eigenschap dat het goed warmte vast kan houden. In tegenstelling tot katoenen garen neemt het alleen wel een stuk minder goed vocht op. Je zult daarom welk snel merken dat een kledingstuk van acryl, net zoals je dat vaker ziet met kleding gemaakt van polyester, “plakkeriger” kan aanvoelen. Dit kan minder fijn dragen.

Daarnaast vind ik het soms ook lastig om voor acrylgaren te kiezen aangezien dit garen gemaakt is van plastic. Het zou namelijk zo zijn dat bij het wassen van jouw kledingstuk kleine microplastics vrij kunnen komen die zo in het water terechtkomen.

Voordelen van acrylgaren:

 • De kleur van het garen blijkt vaak lang mooi
 • Het garen is licht qua gewicht
 • Het garen is vrij goedkoop
 • Het garen is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar
 • Het kledingstuk zal goed warmte vasthouden
 • Het garen voelt vrij zacht aan en kriebelt niet

Nadelen van acrylgaren:

 • Het kledingstuk kan soms broeierig of plakkerig aanvoelen
 • Het garen is minder duurzaam dan het katoenen garen

Je kunt natuurlijk kiezen voor een garen van 100% katoen of 100% acryl, maar je ziet tegenwoordig ook steeds meer een mix van beiden. Op deze manier worden de goede eigenschap van het katoen gecombineerd met de goede eigenschappen van het acryl, een win-win situatie dus.

Ben je benieuwd hoe je de juiste maat haaknaald kunt kiezen bij jouw garen? Bekijk dan ook zeker deze blog: “Hoe kies je de juiste dikte haaknaald?”

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop