Selecteer een pagina

Wat is joggingstof en wat kun je hier van maken?

Wat is joggingstof en wat kun je hiervan maken?

Mijn favoriete outfit deze herfst en winter was mijn zelfgemaakte wide leg spijkerbroek met mijn cropped hoodie gemaakt van joggingstof. Het grote voordeel van joggingstof vind ik dat het onwijs fijn draagt en makkelijk te verwerken is. Ben je benieuwd wat joggingstof precies is en wat je hier allemaal van kunt maken? Lees dan vooral snel verder. 😉

Hoe en waarvan wordt deze stof gemaakt?

Joggingstof (oof wel sweatstof genoemd) is een stof die, net zoals tricot, wordt gebreid. Dit zorgt ervoor dat de stof ook een klein beetje rekbaar is. Dit is niet zoveel als bij tricot stoffen die bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken van shirts. Maar dat beetje stretch zorg er wel voor de stof fijn draagt.

De stof wordt meestal gemaakt van katoen en soms wat polyester. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat er bijvoorbeeld nog wat extra elastan aan toe wordt gevoegd. De buitenkant van de stof voelt vaak mooi glad aan. Als je de stof van heel dichtbij bekijkt dan kun je ook de bekende gebreide structuur zien. De binnenkant van de stof wordt vaak licht geruwd, zodat deze lekker zacht is. Doordat de stof licht geruwd is houd het warmte ook wat beter vast

Tip! Wanneer je van plan bent om deze stof online te kopen, is het wel handig om op het gewicht van de stof te letten. Een tijdje terug had ik zelf crème joggingstof via internet besteld, maar dit pakte helaas niet helemaal goed uit …. De joggingstof bleek wat dunner te zijn dan ik had verwacht. Waardoor het eigenlijk meer op tricot leek. Het plan was om van deze stof een sweater te maken, maar dit ging helaas niet door. Qua dikte probeer ik zelf nu zo rond de 300 gram/m2 aan te houden. Mocht je twijfelen of je de juiste stof hebt gevonden, dan kun je eventueel ook eerst een proefstaaltje van de stof bestellen. Zo kun je de stof eerst even voelen en bekijken voordat je een groter aantal besteld.

Alpenfleece

Ben je op zoek naar een joggingstof die echt fijn draagt? Dan vind ik alpenfleece ook een echte aanrader. deze stof heeft de positieve eigenschappen van joggingstof, maar daarnaast ook een nóg zachtere, bijna teddy-achtige binnenkant. Ideaal dus voor in de winter! Wil je meer lezen over Alpenfleece? Bekijk dan zeker ook even deze blog.

Wat is het verschil tussen french terry en joggingstof?

De french terry is vaak wat dunner dan de joggingstof. Deze stof is daardoor wel erg geschikt als joggingstof voor in de zomer. De french terry zit qua dikte eigenlijk precies tussen de tricot en de joggingstof in. Mocht je het lastig om het verschil te herkennen. Dan kan je ook kijken naar de achterkant van de stof. Bij de joggingstof is de verkeerde kant van de stof licht geruwd, waardoor deze wat zachter aanvoelt. Bij de french terry zie je daarentegen de lusjes van de stof aan de achterkant.

Voor welke kleding is joggingstof geschikt?

Bij joggingstof denken we natuurlijk al snel aan kleding die ideaal is om in te relaxen, zoals comfortabele broeken en truien. Maar je kunt hier natuurlijk nog veel meer van maken. Deze stof is bijvoorbeeld ook erg geschikt voor het maken van kinderkleding. Zo zijn er bijvoorbeeld ook joggingstoffen te vinden met toffe printjes.

Daarnaast is het ook super tof om hier een toffe jurk van te maken. Mijn zus had een tijdje terug een hele toffe jurk gevonden in de kringloopwinkel. De jurk is een vrij recht model (met zakken!) gemaakt van een fijne zachte joggingstof. Maar daarnaast heeft deze jurk ook hele toffe grote opvallende pofmouwen. Waardoor die simpele jurk ineens heel tof werd. Combineer dit bijvoorbeeld met stoere boots en een legging / maillot. En je hebt binnen een handomdraai een toffe warme outfit, die ook nog eens onwijs lekker zit.

Tips voor het werken met jogginstof

Eigenlijk is het heel makkelijk om met joggingstof zelf kleding te maken, en dat maakt deze stof dan ook zeker geschikt voor mensen die net beginnen achter de naaimachine

  • Gebruik op de naaimachine een stretchnaaimachinenaald. Deze naaimachinenaalden hebben een iets afgeronde punt. Hierdoor kun je eenvoudig voorkomen dat de stof tijdens het naaien op de naaimachine wordt beschadigd. De dikte van de naaimachinenaald kun je afstemmen op de dikte van de stof. Gebruik je een dikkere stof? Dan kun je hiervoor het beste ook een dikkere naaimachinenaald gebruiken.
  • Gebruik je een stof met veel rek? Dan zou je ook kunnen kiezen voor de stretchsteek op de naaimachine of een flauwe zigzagsteek. Op deze manier kun je voorkomen dat het stiksel makkelijk kan knappen, omdat de stof wel rekbaar is, maar de gestikte naad niet. Al moet ik wel zeggen dat ik zelf voor de stoffen die niet gigantisch veel rekken heb gekozen voor een gewone normale rechte steek op de naaimachine, en dit werkte eigenlijk ook prima.
  • Maak jouw zelfgemaakte hoodie eventueel af met boord. Op deze manier zal de trui mooi aansluiten en het draagt ook nog eens fijn. In deze blog lees je meer over boord.
  • Let tijdens het knippen goed op de vleug van de stof. Aan de voorkant van de stof zal je misschien niet zoveel verschil zien. maar wanneer je hebt gekozen voor bijvoorbeeld alpenfleece en de achterkant van de stof zacht aanvoelt, dan is dit wel iets om in je achterhoofd te houden. Wanneer je alle patroondelen in dezelfde richting uit de stof knipt, zorg je ervoor dat de stof ook op alle patroondelen hetzelfde aanvoelt.  
  • Wanneer je zelf een toffe hoodie hebt gemaakt van een effen stof, is het ook erg tof om deze af te maken met een applicatie. Dit kan een grote applicatie op het voorpand zijn. Maar ook een wat kleinere toevoeging rechts bovenin, of op de mouw kan erg leuk zijn.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!