Selecteer een pagina

Wat is ton sur ton?

Verschillende tinten binnen één kleur, wat is ton sur ton?

Een tijdje terug heb ik mijn stoffenvoorraad eens flink geordend. Ik besloot de stoffen op kleur op te bergen en het verbaasde mij hoeveel verschillende tinten er binnen één kleur zijn. Dat deed mij denken aan de ton sur ton trend. In deze blog vertel ik je hier meer over.

De term is Frans en betekent letterlijk tint op tint. Deze trend zag je al regelmatig voorbij komen in de toffe interieurs. Maar ook voor een stijlvolle outfit is de ton sur ton een ideaal uitgangspunt. Je bent vast wel eens in een bouwmarkt geweest om een bepaalde kleur verf uit te zoeken. Per kleur zie je dan super veel verschillende staaltjes. Van donker naar licht en andersom. Vaak valt dan pas op dat één kleur super veel verschillende variaties heeft. Bij ton sur ton kies je ervoor om 2 tinten binnen één kleur met elkaar te combineren.

Je kunt er dan voor kiezen om enkel effen items met elkaar te combineren, maar een top met een printje, waar deze kleur in voor komt is ook een goede optie.  Let wel op, printjes trekken de aandacht en accentueren dat deel van je outfit.

Zo creëer je jouw eigen ton sur ton outfit:

Kies de kleur die bij jou past, wil je een casual, chique outfit, kies dan bijvoorbeeld voor zwart of wit. Wil je liever een outfit die juist opvalt? Dan is groen of roze bijvoorbeeld heel tof.

Kies een basis item in een bepaalde kleur, zoals een mooie broek of rok. Draag hier een toffe top of trui op in dezelfde kleur maar een andere tint, lichter of donkerder.  Het lichtere item trekt meer de aandacht. Bedenk dus goed welke onderdeel van je outfit je wilt accentueren, zijn dit je benen? Dan is een lichte broek een goede uitkomst. Terwijl je met een lichtere top juist het bovenste deel van je outfit in het zonnetje zet.

Kies bij voorkeur voor verschillende stoffen en structuren om jouw outfit net dat beetje extra te geven. Maak de outfit helemaal af met wat sieraden en schoenen in een andere kleur, om het geheel een klein beetje te breken.

Vind je een volledige ton-sur-ton outfit iets te heftig? Je kunt er dan ook voor kiezen om 1 kledingstuk in een bepaalde kleur te dragen en  alleen de accessoires in dezelfde kleur toe te voegen.

Houd wel in gedachten dat ton sur ton outfits weinig contrast hebben. Heb jij bijvoorbeeld lichtere ogen en donkerder haar? Dan kun je het beste kiezen voor een outfit met veel contrast. Zoals een donkere broek en een mooie witte blouse.