Selecteer een pagina

Haken met textielgaren: Wat is Zpagetti?

Haken met textielgaren. Wat is Zpagetti?

Nee ik bedoel hiermee niet die lange slierten met tomatensaus, maar dat toffe garen 😊. Misschien heb je dit bijzondere garen al eens voorbij zien komen. Met dit grove dikke garen maak je binnen no time de leukste accessoires voor bijvoorbeeld in je interieur. In deze blog vertel ik je graag meer over Zpagetti.

De bedenkster van dit garen is Geesje Mosies. In 2007 was ze in een textielfabriek. Daar zag ze al snel dat er naast mooie eindproducten, ook grote bergen restafval waren. Ze was geïnteresseerd in duurzaamheid en dus begon ze zich af te vragen wat er met dit restafval gedaan zou kunnen worden. Niet veel later sprak ze een medewerker van de fabriek en zag ze een kleedje liggen gemaakt van dit restafval. De medewerkster vertelde haar dat ze dit had gehaakt en leerde ook al snel aan Geesje hoe ze kan haken met dit bijzondere materiaal. Al snel was ze verkocht en groeide de interesse uit naar een groot bedrijf (Hoooked) dat levert aan tig verschillende landen.

In ongeveer 2008 was dit al vrij snel een grote rage in Nederland en zag je overal toffe gehaakte tassen en andere accessoires van dit textielgaren. Het garen wordt dus gemaakt van textielrestanten uit de modeindustrie. Dit ‘restafval’ wordt als het ware in repen gesneden, waardoor er een dikke draad ontstaat. Het meeste garen is gemaakt van 95% katoen, vaak aangevuld met een klein percentage lycra of elastan. Het garen is volledig gerecycled en daardoor super duurzaam. Naast de bekende Zpagetti heeft Hooked tegenwoordig nog meer garens. Zo worden kleine restanten gesorteerd op kleur. De stoffen worden verpulverd en met dit materiaal worden er nieuwe garens gesponnen.

Het aanbod van Zpagetti is volledig afhankelijk van wat er op dat moment in mode is. Hier door wisselt het aanbod van het garen vaak en zal je regelmatig nieuwe printjes voorbij zien komen.
Tip! Begin je aan een nieuw project? Bestel dan niet te weinig garen, doordat het aanbod snel wisselt zou het namelijk kunnen gebeuren dat je hetzelfde garen niet meer na kunt bestellen. Dit zou natuurlijk jammer zijn als je halverwege je item er achter komt dat je te weinig garen hebt besteld.

Wat kun je maken met Zpagetti?

Dit garen is met name erg geschikt voor stoere woonaccessoires, zoals manden, poefen, vloerkleden en zelfs grote robuuste lampenkappen.

Maar ook tassen of leuke haarbanden zijn tof om met Zpagetti te haken. Maak eventueel jouw zelfgemaakte tas helemaal af met mooie grote opvallende houten hengsels.

Het garen is vrij zwaar, kledingstukken zou je van dit garen kunnen maken. Maar ik denk dat dit wel zwaar is om te dragen. Al heb ik een aantal jaar terug zelf wel een sjaal gebreid van repen oude T-shirts. Het kan eventueel wel.

Het garen kun je eventueel ook gebruik om mee te macrameeën. Houd wel in gedachten dat dit garen vaak een klein percentage stretch bevat. Wanneer je een zware plant in jouw zelfgemaakte plantenhanger zou zetten, zou deze dus iets langer kunnen worden.

Gebruik voor het haken een grote haaknaald nr. 10 t/m 15. Het grote voordeel van dit grove garen is dat je lekker snel resultaat hebt. Doordat het zo grof is, is dit ook het ideale garen voor beginners, de steken zijn namelijk super goed zichtbaar.

Tip! Voor veel items kun je gewoon een “normaal” haakpatroon gebruiken. Maar door een grotere haaknaald te gebruiken en grof garen wordt jouw item een stuk groter. In deze blog vertel ik je meer over XL Haken.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop