Selecteer een pagina

Wat kun je maken van restjes stof?

Wat kun je maken van restjes stof?

Wanneer je de patroondelen uit de stof gaat knippen, dan ontkom je er bijna niet aan. Je zult altijd wel wat restjes stof overhouden. Vaak zijn deze stukjes te klein om een heel kledingstuk van te maken, maar te groot en natuurlijk zonde om zomaar weg zou gooien. Het resultaat? Bakken vol met kleine restjes stof waarvan je eigenlijk niet precies weet waar je er van zou kunnen maken. En daarom bij deze, een blog vol met ideeën voor deze stukjes stof. 😊

Patchwork

Patchwork is de ideale oplossing voor al deze stukjes stof. Met de patchwork techniek kun je namelijk van alle deze kleine stukjes heel eenvoudig weer één grote lap stof maken door deze allemaal aan elkaar te naaien. Dit kan met standaard vierkantjes die allemaal even groot zijn. Maar ook bijvoorbeeld met een hexagon-patroon of hele patchwork patronen. Je kunt er voor kiezen om enkel stoffen te gebruiken die qua kleur bij elkaar passen, zodat het geheel vrij rustig oogt. Of je kunt natuurlijk ook helemaal los gaan en alle restjes stof in allerlei verschillende kleuren gebruiken. Op deze manier krijg je één kleurrijk geheel. Ik zou je wel willen aanraden om enkel stoffen te gebruiken die qua dikte ongeveer gelijk zijn en die niet rekbaar zijn. Op deze manier krijg je namelijk een mooi strak eindresultaat.

Wanneer je op deze manier weer een “nieuwe” lap stof hebt gemaakt, kun je hier bijvoorbeeld een toffe jas, rok, jurk, deken, kussenhoes, kleed enz. van maken. Voor een nette afwerking kun je jouw zelfgemaakte item afwerken met een mooie voering. En voor een mooi stevig en extra warm effect zou je er voor kunnen kiezen om net als bij een traditionele quilt een laag tussenvoering tussen de bovenste patchwork laag en je voering te naaien en deze ten slotte mooi door te stikken.

Patchwork, maar dan anders

Een patchwork kun je natuurlijk helemaal op je eigen manier maken. Je kunt, zoals hierboven beschreven, een klassieke patchwork maken. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook gewoon voor kiezen om een kledingpatroon in meerdere vlakken te knippen. Stel dat je bijvoorbeeld een trui wilt gaan maken van stukjes joggingstof die je nog over hebt. Dan zou je bijvoorbeeld het patroon van de trui horizontaal door kunnen knippen en al deze onderdelen uit een andere restje stof te knippen. Zo krijgt jouw trui een heel tof streeppatroon. Let wet goed op dat je alle onderdelen recht van draad en met naadtoeslag uit de stof knipt. Het is daarnaast ook slim om de papieren patroondelen goed te nummeren, zodat je precies weet welke delen aan elkaar genaaid moet worden.

Een statement item met organza

Wanneer de restjes stof te klein zijn voor de vlakjes van bijvoorbeeld een patchwork, dan is er nog een hele leuke techniek. Ik kwam deze bij toeval tegen op Youtube. Hiervoor kun je het beste organza, of een andere doorschijnende stof gebruiken. Van deze stof maak je als het ware een soort zak of hoes en deze vul je met alle kleine restjes stof die je over hebt. De opening maak je vervolgens dicht en dan ga je op de naaimachine deze lagen stof doorstikken. Dit kan in rechte lijnen, maar dit kan je ook heel organisch, gewoon op gevoel doen. Door het doorstikken krijgt jouw “nieuwe stof” een tof poffend effect.

Deze stof die nu is ontstaan is wat dikker, maar kun je bijvoorbeeld prima gebruiken voor een toffe tote bag of misschien zelfs wel voor een echte statement jas. Het leuke van deze techniek is dat je alle kleine restjes stof weer voorbij ziet komen.

Kleinere items

Wanneer de stukjes stof hier nog groot genoeg voor zijn kun je natuurlijk ook prima kleinere items hiervan maken. Denk bijvoorbeeld aan een kindertrui, een bucket hat, baret, een tasje. Of zelfs wanneer de restjes stof wat kleiner zijn, een scrunchie. Deze kleine projecten zijn ideaal om even tussendoor te maken. En hoe tof is het als je bij jouw zelfgemaakte blouse een bijpassende baret of tas hebt?

Applicaties

Kleine stukjes stof zijn ten slotte ook ideaal voor het maken van toffe applicaties. Zelf vind ik dit wel een beetje lastig omdat dit ook snel kinderlijk kan lijken. Maar wanneer je bijvoorbeeld stukjes spijkerstof over hebt dan kun je hiermee wel heel makkelijk toffe details op een spijkerjasje of spijkerbroek maken. Je kunt hiervoor vliesofix gebruiken. Dit is een soort vlieseline die aan beide kant plakt. Wanneer je dit op de verkeerde kant van je applicatie plakt kun je zo jouw applicatie eenvoudig op de goede ondergrond strijken. Met een kleine zigzagsteek kun je dit nog rondom vastzetten op je naaimachine.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop