Selecteer een pagina

Wat moet je doen als je draad heel de tijd breekt op de naaimachine?

Wat moet je doen als je draad heel de tijd breekt op de naaimachine?

Niets zo frustrerend als een naaimachine die niet helemaal doet wat jij wilt. En soms kan je hier ook gewoon niet je vinger op leggen. De ene keer werkt je naaimachine zonder problemen. En de andere keer stapelen de problemen zich op en wordt jouw lontje steeds een stukje korter. Wat moet je doen als de draad van je naaimachine heel de tijd breekt? In deze blog deel ik een aantal oplossingen met je.

Het garen

Gebruik garen van een goede kwaliteit en het liefste van een bekend merk. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd het garen van het merk Gütermann. Wanneer je twee klosjes garen (eentje van een bekender merk en een goedkoper merkloos klosje garen) van dichtbij naast elkaar bekijkt, dan zal je misschien zien dat het goedkopere garen wat meer pluist. Dit garen is in veel gevallen gewoon wat minder stevig. En als hier dan wat meer spanning op zal komen dan zal dit garen ook eerder kunnen breken. Super irritant tijdens het naaien. Maar ook zonde wanneer jouw kledingstuk straks helemaal af is. Je wilt natuurlijk ook niet het risico lopen dat jouw zelfgemaakte broek ineens een stukje losschiet wanneer je bijvoorbeeld in een volle supermarkt staat. 😉

Het kiezen van het juiste garen kan dan soms al een hele eenvoudige oplossing zijn wanneer je merkt dat de draad heel makkelijk breekt op de naaimachine.

Zorg ook dat het garen goed af kan wikkelen. Zelf had ik een tijdje terug een klosje met garen wat gewoon heel de tijd een beetje bleef haperen, waardoor er om de zoveel steken meer spanning op de draad kwam en dezer eerder kon knappen. Dit zou misschien ook het probleem kunnen zijn wanneer jouw draad op de naaimachine steeds breekt. Controleer ook even of er niet per ongeluk een knoopje in de draad zit, waardoor deze blijft hangen op een bepaald punt.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Een nieuwe naaimachinenaald

Zelf heb ik de slechte gewoonte om vaak (te) lang achter elkaar te naaien met dezelfde naaimachinenaald. Er wordt aangeraden om na ongeveer 8 uur je naaimachine te hebben gebruikt te kiezen voor een nieuwe naaimachinenaald.

Vaak is hier dan nog niet zoveel aan te zien, maar toch zou dit wel voor problemen met je naaimachine kunnen zorgen.

Veel problemen worden vaak al opgelost als je even een nieuwe naaimachinenaald in je machine plaatst. Zorg ook dat je deze op de goede manier, met de platte kant naar achteren en zo hoog mogelijk in de houder plaatst. Mocht je twijfelen hoe dit precies voor jouw naaimachine werkt, kun je altijd voor de zekerheid ook even de handleiding van je naaimachine erbij pakken.

Gebruik ook een naaimachinenaald die ook echt goed bij je stof past. Misschien heb je hier nog niet echt bij stil gestaan, maar bij verschillende stoffen horen ook verschillende naaimachinenaalden. Voor een dikke spijkerstof gebruik je bijvoorbeeld een andere naald dan een soepele tricot. Zo hebben tricot naaimachinenaalden bijvoorbeeld meer een afgeronde punt, zodat de stof minder snel zal beschadigen. Wil je hier meer over lezen? Lees dan zeker ook even deze blog.

De spanning van de bovendraad

Zelf probeer ik het veranderen van de draadspanning zoveel mogelijk uit te stellen. Nu moet ik zeggen dat ik hier nog niet zoveel problemen mee heb gehad, dus ik durf hier eigenlijk ook niet te veel aan te veranderen. Maar wanneer de spanning echt te hoog staat dan zou dit er ook voor kunnen zorgen dat de draad wat eerder breekt op je naaimachine.

Wanneer je dit wel wilt aanpassen dan kun je dit het beste even uitproberen op een proefstukje van de stof die je graag wilt gaan gebruiken. Probeer vooral om dit echt stukje voor stukje te doen. Pas de spanning bijvoorbeeld een heel klein beetje aan en probeer dit dan weer even uit, of dit al het goede resultaat geeft. En schrijf van te voren ook even op op welke spanning de naaimachine eerst stond 😉. Dit kan je een hoop gedoe besparen.

Je naaimachine schoonmaken

Zeker pluizige stoffen kunnen ervoor zorgen dat er aardig wat stof in jouw naaimachine kan komen te zitten. Je naaimachine schoonmaken is niet één van de leukste klusjes, maar het was eigenlijk ook een stuk makkelijker dan ik van te voren dacht.

In deze blog vind je hiervoor een handige tutorial. Verwacht zeker niet dat je hier lang mee bezig hoeft te zijn, dit kan je in max een kwartiertje al hebben gedaan.

Je naaimachine even opnieuw inrijgen

Soms kan het ook even handig zijn om je naaimachine even opnieuw in te rijgen wanneer je draad heel de tijd breekt. Misschien ben je net een haakje of ander punt vergeten en gaat je naaimachine hier een beetje gek door doen. Het spoeltje kan je ook even opnieuw inrijgen. Gebruik ook een spoeltje dat ook echt bij jouw naaimachine past.

Zo kreeg ik zelf een keer te horen dat ik het verkeerde soort spoeltje gebruikte voor mijn naaimachine. Ik wist hiervoor helemaal niet dat er in spoeltjes verschil zou zitten, maar dit blijkt dus wel zo te zijn 😉. Je kunt eventueel de spoeltjes voor jouw naaimachine online of bij een naaimachinedealer kopen.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!