Stel je voor … je bent bezig met het maken van je eigen kleding op de naaimachine. Het gaat lekker, je kledingstuk begint langzaam vorm te krijgen. En dan ineens kom je er achter dat het garen van het klosje bovenop je naaimachine of het garen op het spoeltje in je naaimachine op is. Hoe los je dit dan op? Ik vertel je hier meer over in deze blog!
Wat moet je doen als het klosje met garen op is?
Het klosje garen vind je meestal bovenop je naaimachine. Dit klosje met garen zorgt voor de bovendraad. Misschien heb je al gezien dat je op je naaimachine gebruik maakt van twee draden. Naast de bovendraad is er ook een (je raad het al …) onderdraad. Deze draad komt niet van het klosje garen op je naaimachine, maar van het spoeltje, dat je vaak onderin je naaimachine vindt.
Wanneer je klosje met garen op is, dan zal je merken dat de naaimachine geen steken meer zal naaien. De naaimachine zal waarschijnlijk wel uit zichzelf doorgaan met het “maken” van de steken, maar doordat er geen garen meer op het klosje zit, zullen deze steken niet echt te zien zijn op de stof. Ook als er nog wel garen op het spoeltje zit, zal je de steken niet op de stof zien. Doordat de bovendraad namelijk op is, kan de onderdaad nergens verbinding mee maken. Deze zullen normaal gesproken een soort van in elkaar haken, waardoor het stiksel ontstaat. Als één van deze draden wegvalt, dan kan dat niet meer.
Maar goed wat moet je dus doen als je ziet dat de naaimachine geen steken meer maakt en dat het garen op is?
Soms zal dit misschien gebeuren terwijl je net een naad aan het stikken was, misschien was je net halverwege. In dit geval kun je het beste even stoppen, je naaimachinenaald en het naaimachinevoetje omhoog zetten en vervolgens je stof onder je naaimachine vandaan halen.
Je kunt het oude klosje garen vervangen door een nieuwe klos met garen in dezelfde kleur. (Als je die natuurlijk in huis hebt). Je kunt deze draad opnieuw inrijgen, zoals je de oude draad ook hebt ingeregen. Hierna kun je de stof weer onder je naaimachinevoetje leggen, dit voetje weer naar beneden zetten. Net als de naaimachinenaald, deze zet je ook weer in de stof.
Hierna kun je weer verdergaan met het stikken van de naad waar je gebleven was. Vaak kies ik er zelf voor om een klein stukje terug te gaan, zodat je zeker weet dat dit stiksel niet los kan gaan. Je kunt weer even aan- en afhechten door een klein stukje achteruit te stikken en vervolgens weer vooruit. En voilà that’s it!
Zelf een flanellen jas maken
Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!
Nu voor maar €47
Wat kun je doen als het spoeltje met garen van de naaimachine leeg is?
Nu kan de bovendraad natuurlijk op zijn, maar dit kan ook met de onderdraad van het spoeltje gebeuren. Dit werkt eigenlijk een beetje op dezelfde manier. Ook in dit geval zal je zien dat de naaimachine de steken niet meer zal “naaien”. Je kunt dan weer de stof onder het voetje vandaan halen door de naald en het voetje omhoog te zetten. Je kunt het spoeltje uit de houder halen. En deze kun je vervolgens weer opwinden met het garen van het klosje. In deze blog laat ik je zien hoe je dat kunt doen.
Kortom eigenlijk stelt het niet zo veel voor als je garen op de naaimachine op is. Soms kan het wel lastig zijn om in te schatten hoeveel garen je precies nodig hebt voor een bepaald kledingstuk. In deze gevallen zou ik je willen aanraden om voor de zekerheid een klosje garen extra te kopen wanneer je twijfelt. Op deze manier kun je namelijk voorkomen dat je tussendoor niet verder kan wanneer het garen op is. Of dat je vervolgens misschien niet meer de goede kleur garen kunt vinden.