Selecteer een pagina

Welk garen kun je het beste gebruiken op de naaimachine?

Welk garen kun je het beste gebruiken op de naaimachine?

Wanneer je misschien net een nieuwe naaimachine hebt gekocht of net bent begonnen met het maken van je eigen kleding, vraag je je misschien wel af welk garen je het beste kunt gebruiken op de naaimachine. Want ja hoe kom je hier eigenlijk achter, is er een bepaald soort garen wat fijner werkt dan een ander garen. En hoe kies je überhaupt de goede kleur tussen zoveel mogelijkheden? Ik vertel je hier meer over in de blog. 😊

Verschillende soorten naaimachinegaren

Zelf had ik hier nog niet echt bij stil gestaan maar wanneer je hier op gaat letten dan zal je al snel zien dat er best wel wat verschillende soorten garen zijn die je kunt gebruiken op de naaimachine. De meest gebruikte versie zal ongetwijfeld gemaakt zijn van polyester. Maar er zijn ook zeker versies te koop die bijvoorbeeld gemaakt zijn van katoen of bijvoorbeeld zijde.

Mocht je hier meer over willen lezen, bekijk dan ook zeker even deze blog. ‘Verschillende soorten garen voor op de naaimachine’. Hier vertel ik je nog veel meer over.

Mocht je net zijn gestart en met een “normaal” project bezig zijn, dus geen speciale hele luxe stoffen of stoffen die je zelf wilt gaan verven. Dan zou ik eigenlijk als ik jou was gewoon voor het normale meest gangbare, polyester naaimachine garen kiezen. Dit garen zal je ook het meeste tegenkomen en is meestal ook niet zo heel duur.

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Verschillende merken naaimachine garen

Net zoals met veel andere items zal je ook zien dat er ook verschillende merken naaimachine garen zijn. Of juist garens die niet van een merk zijn, maar juist weer wat goedkoper. Ik ben zelf absoluut geen persoon die echt fan is van merken in het algemeen, maar ik zou je wel willen aanraden om op het garen niet te veel te besparen. Zeker omdat het ook niet om hele hoge bedragen gaat.

Je zult zien dat het garen van de wat bekendere merken gewoon wat steviger en sterker is en minder snel zal gaan pluizen. Op het eerste oog lijkt dit niet zo heel belangrijk. Maar als je je bedenkt dat het garen het onderdeel is dat jouw zelfgemaakte kledingstuk bij elkaar houdt, dan is het soms toch wel een fijn idee als dit garen van een goede kwaliteit is.

Garen wat minder sterk is zou bijvoorbeeld eerder kunnen breken. Dit is vervelend wanneer je op de naaimachine bezig bent, maar nog meer wanneer jouw zelfgemaakte kledingstuk helemaal af is. Om er voor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat kun je bijvoorbeeld voor een wat bekender merk naaimachine garen kiezen.

Zelf gebruik ik eigenlijk altijd het garen van het merk Gütermann. Je kunt kleinere klosjes garen van dit merk kopen, maar je hebt ook de wat grotere klossen van 500 of 1000 m. Met name van de kleuren die je vaak zult gebruiken (wit, zwart, rood, bruin en donkerblauw) vind ik het fijn om deze wat grotere klossen met garen in huis te hebben. Zo kun je eigenlijk met de meeste stoffen al meteen aan de slag.

Gütermann garen vind je in de meeste fournituren en stoffenwinkels, maar ook eenvoudig online.

Gutermann wit en zwart naaimachinegaren 500 meter

Gütermann Wit & Zwart garen

Gutermann 500 m wit en 500 m zwart polyester naaigaren

€13,95 bij Bol.com

De goede kleur naaimachinegaren

Wanneer je aan de slag gaat met een nieuwe stof dan hoort daar natuurlijk ook een bepaalde kleur naaimachine garen bij. In deze blog vind je een aantal handige tips voor als je op zoek bent naar precies de goede kleur die goed bij jouw stof past.

Als je een tijdje bezig bent met het maken van je eigen kleding op de naaimachine. Dan zal je zien dat je als vanzelf een voorraadje garen hebt opgebouwd die zal bestaan uit verschillende kleuren. Zo wordt het eigenlijk steeds een stukje makkelijker, omdat jouw verzameling met klosjes garen steeds wat groter zal worden.

Het is het handigste om deze klossen meteen goed bij elkaar te bewaren zodat je deze makkelijker kunt terug vinden wanneer je weer aan een nieuw project begint en daarvoor op zoek bent naar een speciale kleur.

Dit kan bijvoorbeeld in een echte (vintage) naaibox, maar er zijn tegenwoordig ook andere handige opbergdozen te koop. Deze opbergdozen hebben speciale pinnetjes waar je de klosjes dan heel makkelijk op kunt zetten. Zo kun je ook in één oogopslag zien welke kleuren je al hebt.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!