Selecteer een pagina

Welke haaknaald kun je het beste gebruiken als beginner?

Welke haaknaald kun je het beste gebruiken als beginner?

Oké stel je voor… je hebt besloten dat je wilt leren haken. Maar je weet misschien nog niet zo goed waar en hoe je nu precies moet beginnen. Eigenlijk heb je hier niet zoveel voor nodig. Wanneer je garen en een haaknaald hebt, dan kun je eigenlijk al van start. Maar misschien vraag je je nog wel af welke haaknaald je het beste kunt gebruiken als beginner. In deze blog vertel ik je hier meer over. 😊

Haaknaalden van verschillende materialen

Misschien heb je deze blog  al gelezen. Hierin lees je meer over de verschillende soorten haaknaalden. Haaknaalden worden bijvoorbeeld gemaakt van verschillende materialen. Denk hierbij aan staal, bamboe, plastic enz. Je ziet vaak dat de wat dikkere haaknaalden bijvoorbeeld worden gemaakt van hout / bamboe. En dat de wat dunnere naalden zijn gemaakt van staal. Qua materiaal is het eigenlijk gewoon een kwestie van uitproberen en kijken wat jij zelf fijn vind om te gebruiken. Zelf ben ik gewoon begonnen met wat haaknaalden van staal die we thuis nog hadden liggen, en dit beviel me in het begin eigenlijk wel prima.

Ik zou je vooral willen aanraden om hier niet een al te groot ding van te maken, zorg er vooral voor dat je snel kunt beginnen. Bij winkels zoals de Zeeman of de Wibra kun je bijvoorbeeld voor een lage prijs al een haaknaald kopen, en deze zijn ook prima om te gebruiken als beginner.

Haaknaalden in verschillende diktes

Over het materiaal van de haaknaald zou ik me dus niet zo druk maken. De dikte van de haaknaald kan daarentegen wel belangrijk zijn. Stel bijvoorbeeld dat je al een garen hebt gevonden waar je graag mee wilt gaan haken. Dan is het wel handig als je ook een haaknaald kiest die qua dikte hier goed bij past. Haaknaalden zijn er in verschillende diktes, van heel dun (nr. 2 bijvoorbeeld) tot vrij dik (nr. 14 of zelfs groter). Hoe groter het getal des te dikker de haaknaald zal zijn.

Eigenlijk spreekt het wel voor zich, maar voor een dikker garen gebruik je ook een dikkere haaknaald. Op deze manier kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig voorkomen dat het gehaakte item anders straks super strak wordt. Voor dunnere garens kun je dan ook weer beter een dunnere haaknaald gebruiken. Anders zal je zien dat jouw gehaakte item wel heel los wordt met veel “gaatjes”.

Op het etiket van het garen staat eigenlijk altijd al vermeld welke haaknaald hiervoor wordt aangeraden. En dit kun je dan ook heel handig als uitgangspunt gebruiken. Toch zal je wel zien dat sommige mensen wat strakker zullen haken dan andere. Mocht je dus merken dat het haakwerk toch nog wat te los is, dan kun je bijvoorbeeld beter een wat kleinere haaknaald dan aangeraden kiezen. En merk je juist dat het wat te strak en te stug wordt? Dan kan een wat dikkere haaknaald juist weer de oplossing zijn. Vaak is dit eigenlijk gewoon een beetje uitproberen. Het kan dan ook fijn zijn om wat verschillende haaknaalden in verschillende diktes in huis te hebben. een setje met verschillende haaknaalden is dan vaak de ideale oplossing. Zo kun je makkelijk switchen wanneer je het gevoel hebt dat een andere maat haaknaald net wat beter zal zijn.

Haaknaalden met een speciaal handvat

Er zijn haaknaalden die gewoon recht zijn, maar je hebt ook haaknaalden met een speciaal handvat. Deze haaknaalden zijn net wat fijner om beet te houden en hier zal je ook langer mee achter elkaar kunnen haken, zonder dat je bijvoorbeeld kramp in je handen krijgt. Vaak kan het er ook voor zorgen dat je de haaknaald hierdoor automatisch wat losser en relaxter vast zal houden in plaats van heel krampachtig. Nu is het niet zo dat je zo’n haaknaald echt nodig hebt als beginner, maar misschien vind je het wel fijn om een keer uit te proberen en blijkt het wel wat voor je te zijn.

Er zijn haaknaalden met speciale ergonomische handvaten en deze kunnen wat duurder zijn, maar dit hoeft niet persé. Zelf haak ik eigenlijk altijd met de haaknaaldenset Circus van Drops Pro. Deze set heb ik een aantal jaar terug van mijn moeder gekregen en ik vind deze haaknaalden heel fijn om mee te haken. De haaknaalden hebben een fijn handvat en in de set vind je de meest gebruikte diktes haaknaalden. Ik heb deze set ook aan mijn zus gegeven toen zijn net begon met haken.

Haaknaald nr. 2,5 gebruik ik bijvoorbeeld voor het haken van wat dunner katoen en acrylgaren. En haaknaald 4  / 4,5 is ideaal om wat dikker garen mee te haken.

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!