Selecteer een pagina

Welke lockmachine raad ik aan? Alles over de Lewenstein Multilock 700de lockmachine

Welke lockmachine raad ik aan? Alles over de Lewenstein Multilock 700de lockmachine

Een lockmachine zorgt ervoor dat je jouw zelfgemaakte kleding binnen een handomdraai net dat beetje extra kunt geven. De afwerking is gewoon net wat netter waardoor de kleding er al snel minder “zelfgemaakt” en veel professioneler uitziet. En het goede nieuws is dat je hier niet super veel kennis voor nodig hebt. De machine doet eigenlijk al het werk. In deze blog vertel ik je welke lockmachine ik zelf gebruik een waarom ik de Lewenstein  Multilock 700de een echte aanrader vind.

Allereerst, wat is een lockmachine eigenlijk?

Een lockmachine is een machine die je met name zult gebruiken voor het afwerken van de naadtoeslag. Als je zelf al wat vaker kleding (of andere accessoires) hebt gemaakt zal je misschien al hebben gezien dat de randen van de stof soms wat sneller kunnen gaan rafelen. Om dit netjes af te werken en te voorkomen dat de stof helemaal los zal laten wordt dit vaak netjes vastgezet. Dit kan met een zigzagsteek op de naaimachine. Maar het is nog netter om dit te doen met een bredere steek die bestaat uit meerdere draden. En dan is de lockmachine hier ideaal voor 😉.

Je kunt deze steek het beste vergelijken met de steek die ook vaak in kleding ziet die je in de winkel koopt. Het stiksel is vaak wat breder en ziet er vaak gewoon net wat mooier uit. De lockmachine staat ook bekend om het mesje waarmee deze de stof netjes zal afsnijden, zodat deze daarna op precies de goede afstand vanaf de zijkant wordt afgewerkt met de steek. Hierdoor wordt het eindresultaat nog wat strakker.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om het mesje uit te zetten, met name voor naden die rond lopen kan dit soms wel fijn zijn. Zo voorkom je dat je per ongeluk met het mesje in je stof snijdt op een plek waar je dit niet wilt. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Ik laat het je zien in deze blog.

Naast het afwerken van de naadtoeslag kun je de lockmachine daarentegen ook nog voor andere dingen gebruiken. Zo wordt het naaien van stretch stoffen bijvoorbeeld een stuk makkelijker op deze machine. Maar je kunt hiermee ook stoffen rimpelen, speciale zomen maken, of andere toffe details toevoegen met bijvoorbeeld speciaal fantasiegaren of kettinkjes met parels of ander sierband.

Je zal de lockmachine met name gebruiken als aanvulling op je naaimachine. Ik zal het je niet aanraden om een lockmachine te kopen in plaats van een naaimachine. Beide machines hebben allebei goede functies die je het beste met elkaar kunt combineren.

De Lewenstein Multilock 700de lockmachine

Ik gebruik de Lewenstein Multilock 700de lockmachine nu een paar jaar en ik vind deze dit persoonlijk een echte aanrader, ook voor beginners. Daarnaast is deze lockmachine ook nog goed betaalbaar (ook niet geheel onbelangrijk 😉).

Het grote voordeel van deze machine vind ik vooral dat deze erg makkelijk in gebruik is en goed z’n werk doet. Zo is deze lockmachine makkelijk in te rijgen. Op de machine vind je bijvoorbeeld verschillende kleuren die je stap voor stap laten zien hoe je de verschillende draden moet inrijgen. De ondergrijper heeft ook een automatische draadinrijger. Je plaatst het garen hier achter een haakje en door 1 hendel te bewegen zal het garen automatisch naar de goede plek in de machine worden geplaatst.

Tip! Het inrijgen van je lockmachine werkt op een iets andere manier dan het inrijgen van je naaimachine. Zo heb je hier geen spoeltje, maar alleen maar bovendraden. Voor het beste resultaat kun je de volgende volgorde aanhouden voor het inrijgen van de verschillende draden: Start met de bovengrijper (de derde klos met garen). Hierna kun je doorgaan met de ondergrijper (de vierde klos met garen). Vervolgens kun je de linker- en de rechternaald inrijgen. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan ook zeker deze blog.

Naast het inrijgen is het ook makkelijk om de spanning wat aan te passen, de breedte van de steken te veranderen én om het mesje uit te schakelen. De machine staat bij mij mooi stabiel en ook dikkere stoffen kun je makkelijk met deze machine afwerken. Wanneer je wilt kan je ook een stiksel maken met 3 draden in plaats van 4.

Lewenstein 700DE -Lockmachine

Deze lockmachine gebruik ik zelf ook en ik vind dit een echte aanrader! Met deze machine is het afwerken van de naadtoeslag een eitje!

€299 via Bol.com

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!