Selecteer een pagina

Welke naaimachine raad ik aan? De Janome DC3060

Welke naaimachine raad ik aan De Janome DC3060

Ongeveer 5 jaar geleden was het tijd voor een nieuwe naaimachine. Ik koos toen voor de Janome DC3060. In deze blog vertel ik je precies wat ik van deze machine vind en of ik dit een echte aanrader vind.

Voor de naaimachine die ik nu gebruik maakte ik eerst veel gebruik van de naaimachine van mijn moeder, de naaimachine van mijn oma en een wat goedkopere machine die ik bij een gevolgde opleiding had gekregen. Deze laatste machine was op zich prima, maar meer te vergelijken met zo’n naaimachine die je bijvoorbeeld voor een mooie prijs bij een supermarkt kunt kopen, zeg maar voor zo’n €100. Je merkte wel dat deze machine niet bestand was tegen wat zwaardere stoffen en dat deze aardig wat herrie kon maken tijdens het stikken van de steken

De naaimachine van mijn moeder was een super goede naaimachine, maar eerlijk is eerlijk, ik wilde ook mijn eigen machine, helemaal omdat ik destijds ook een eigen werkruimte huurde. Een machine die goed werkte en daar kon blijven staan, dat zou ideaal zijn. Zo kon ik thuis en daar aan de slag 😉. En de naaimachine van mijn oma? Ja die blijft onwijs bijzonder, ik wil dat deze zo lang mogelijk meegaat en daarom wilde ik liever niet alles op deze manier naaien, meer alleen de bijzondere items.

Dus ging ik samen met mijn moeder op pad, uiteindelijk werd het de Janome DC3060. Ik kocht deze machine bij Bekkers in Dordrecht. En een leuk bijkomend voordeel was dat ik een oude machine in kon leveren. (Dit werd overigens een zwaar oud naaimachine, die mijn oma ooit voor een prikkie op een rommelmarkt had gekocht en die we geen allen ooit hadden gebruikt. Dus op een klein steekkarretje hebben we met deze oude naaimachine door de stad gelopen. Deze was namelijk echt niet te tillen). Hierdoor kreeg ik nog een leuke extra korting.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Voordelen van de Janome DC 3060

Het voordeel van de Janome DC3060 vind ik dat deze erg makkelijk in gebruik is. Zo is de machine erg makkelijk om in te rijgen en heeft deze daarnaast ook een automatische draadinrijger. Daarnaast zijn ook de steken makkelijk om in te stellen. Er zitten aardig wat steken op de naaimachine, van de standaard rechte steken, tot stretch- en zigzagsteken, knoopsgaten tot verschillende siersteken. De steken hebben allemaal een nummer, die je per tiental heel eenvoudig in kunt voeren met de knopjes hieronder.

Mijn naaimachine Janome DC3060 review, de steken instellen

De steekbreedte en de steeklengte kun je heel eenvoudig aanpassen met de knopjes boven het venster. Eigenlijk spreekt het allemaal wel voor zich.

Naaimachine Janome DC3060 review, naaimachine voor beginners

Ik vind het een mooie zware, machine, die niet veel lawaai maakt. Je kunt trouwens ook zelf de snelheid van de naaimachine aanpassen. Wil je dat deze langzamer zal stikken, dan schuif je het knopje richting de schildpad. Wil je juist flink gas geven en sneller te werk gaan, dan schuif je het knopje meer richting de haas. Ik vind het wel fijn dat je hiermee wat kan variëren. Voor bijvoorbeeld het doorstikken van naden of het inzetten van een rits vind ik het bijvoorbeeld fijner om de snelheid wat lager te zetten. Maar voor de rechte naden, van bijvoorbeeld broeken, zet je de snelheid eenvoudig weer wat hoger.

Welke naaimachine raad ik aan de Janome naaimachine

Deze machine kun je zowel gebruiken met als zonder voetpedaal. Aan de voorkant zit namelijk nog een knopje waarmee je ook kunt beginnen en stoppen met het maken van steken. Persoonlijk heb ik deze functie nog niet echt veel gebruikt. Het gebruik van het voetpedaal is inmiddels een automatisme geworden, en dat vind ik eigenlijk ook wel fijn.

Bij de knopjes aan de voorkant vind je nog een ander bijzonder knopje. Met dit knopje kun je heel eenvoudig de draad aan- en afhechten, zonder dat je hierbij een stukje achteruit moet stikken. Deze knop duw je in aan het begin en aan het einde van de naad en deze zal dan op dezelfde plek een aantal steken maken. Het begin en het einde van de gestikte naad zijn hierdoor een stuk minder opvallend.

Mijn naaimachine, welke naaimachine raad ik aan?

Het enige kleine minpuntje van deze machine vind ik het feit dat deze soms, bij sommige steken, een lichte, hoge piep kan geven. Het lijkt alsof je de stroom door de machine hoort gaan, ik kan het geluid niet helemaal uitleggen. Maar na het nagevraagd te hebben, blijkt dit normaal te zijn. Wanneer je eenmaal je steken aan het stikken bent, valt dit echter niet meer op.

Kortom, ben je op zoek naar een goede, stevige naaimachine, dan vind ik dit een echte aanrader. Nu is het natuurlijk wel zo dat ik deze naaimachine alweer een paar jaar geleden heb gekocht. Inmiddels zijn er alweer nieuwe versies op de markt. Mijn moeder heeft een tijdje terug, de Janome 360 DC gekocht, en ook dit is een echte aanrader. Eigenlijk komt deze machine precies op hetzelfde neer. Mocht je liever voor een tweedehands naaimachine gaan, dan zijn deze naaimachines wellicht ook een goed idee om in de gaten te houden.

Tip! Ben je op zoek naar een tweedehands naaimachine? Lees dan ook zeker even deze blog. Hier vind je nog een aantal tips voor het vinden van de perfecte naaimachine.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!